‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 11 octombrie, 2024
21.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSeră performantă de 1000 m2 cu 6 sisteme de creștere - construită pentru tinerii...

Seră performantă de 1000 m2 cu 6 sisteme de creștere – construită pentru tinerii specialiști în agricultură de la UTM

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Facultatea Științe Agricole, Silvice şi ale Mediului din cadrul Universității Tehnice a Moldovei continuă procesul de renovare, îmbunătățire și modernizare a condițiilor de studii pentru tinerii care au ales specialitățile agricole.

În această perioadă, are loc construcția unei sere performante unde tinerii specialiști în devenire vor avea ocazia să studieze avantajele celor mai moderne tehnologii de creștere a culturilor în spații protejate.

Sera, cu o suprafață totală de aproximativ 1000 de m2, va fi dotată cu echipamentele necesare pentru producerea culturilor în spațiu protejat în șase sisteme, unele dintre cele mai populare la moment:

‹ adv ›
  • Metoda hidroponică în strat subțire (legume pentru frunze).
  • Metoda hidroponică „Găleata olandeză” (legume, flori).
  • Metoda hidroponică de cultivare în saci suspendați (căpșuni).
  • Metoda hidroponică de inundații periodice (răsaduri, flori).
  • Creșterea în amestecuri de ghiveci în paturi înălțate.
  • Creșterea în sol cu irigare automată.

Totodată, vor fi instalate echipamente pentru recoltarea apei de ploaie și filtrarea apei, panouri solare, sisteme automatizate de control a microclimei, irigare și nutriție și iluminare LED în perioada rece a sezonului.

„Facultatea Științe Agricole, Silvice şi ale Mediului, UTM continuă să își asume rolul de lider în formarea viitorilor specialiști în domeniul agricol din Republica Moldova. Investiția în această seră ultramodernă subliniază angajamentul continuu al instituției de a furniza studenților cele mai avansate metode și tehnologii de instruire, pregătindu-i astfel pentru provocările și cerințele pieței muncii contemporane.

Sistemul de irigare automată, sistemele hidroponice avansate și utilizarea energiei regenerabile sunt elemente care reflectă tendințele globale în domeniul agricol. Tinerii care vor studia vor avea acces nu doar la teorie, ci și la practică directă, putând astfel să înțeleagă mai bine mecanismele și beneficiile tehnologiilor moderne.

În plus, instalarea echipamentelor pentru recoltarea și filtrarea apei de ploaie demonstrează, de asemenea, angajamentul facultății față de practicile sustenabile și ecologice”, a menționat pentru Agrobiznes Sergiu Popa, decanul FȘASM.

Costul total al proiectului este de 195 mii euro, iar realizarea acestuia este posibilă datorită suportului proiectului Livada Moldovei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›