‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSerele inteligente, afacere cu bătaie lungă

Serele inteligente, afacere cu bătaie lungă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Lidia Roșca, satul Mereni, raionul Anenii Noi: ”Este foarte bine atunci când primești un ajutor de la cineva, căci costul unei sere se ridică la 35 000 de euro…”.

Decizia de a se specializa în domeniul cultivării roșiilor a fost luată de comun acord de către toți membrii familiei. Era și normal, pentru că în noua activitate fiecare dintre ei avea un rol important de îndeplinit. Totuși, o perioadă lungă de timp, capul familiei gestiona micul business de familie, deoarece avea pregătirea necesară. Au început de la două sere mici și chiar din primul an au obținut o recoltă remarcabilă.

După o documentare riguroasă și studiul pieței de desfacere, au ajuns la concluzia că cele mai solicitate, dar şi mai profitabile, sunt roșiile. Antreprenoarea spune că, inițial, gestionarea afacerii era mai mult pe seama soțului, deoarece acesta era un bun cunoscător al domeniului. Au început cu pași mici, de la două sere, pe care le-au construit cu forțele proprii. Rezultatele bune le-au dat curaj să meargă mai departe și să extindă suprafața cultivată: ”Am procurat un hectar și jumătate de pământ. Mai ales că și eu, cu timpul, am devenit un mic ajutor pentru soțul meu. Asta, după ce am participat la cursurile organizate pentru agricultori. Sunt foarte mulțumită de cunoștințele pe care le-am acumulat”.

‹ adv ›

La moment, suprafața serelor ajunge la 2 hectare: ”Sunt verzi, niciodată nu au fost negre, adică de primăvara până toamna târziu”.

Aşa cum în procesul de cultivare a legumelor cheltuielile sunt considerabile, trebuia aplicată o tehnologie intensivă, care le-ar fi garantat succesul. Au optat pentru irigare. Toate eforturile, pentru ca roșiile să le aducă dividendele planificate în debutul afacerii: „Suportul financiar l-am primit în 2010. Astfel am putut construi sera. Este foarte bine atunci când primești un ajutor de la cineva. Sunt mulțumită că am reușit să facem această seră minunată, costul căreia este de 35 000 de euro, o investiție foarte importantă pentru noi”.

Experți străini aflați în vizită de monitorizare în gospodăria soților Roșca//FOTO: ACSA
Experți străini aflați în vizită de monitorizare în gospodăria soților Roșca//FOTO: ACSA

Au prevăzut orice detaliu, iar sera de 400 de metri pătrați, procurată din Franța, este dotată cu tehnologii de irigare și încălzire dintre cele mai moderne. Antreprenoarea consideră că din acest punct de vedere liniile de creditare deschise special pentru agricultori sunt ca o gură de aer proaspăt: „Pentru agricultori este foarte greu, dar ești nevoit să-ți dezvolți afacerea din credite. Astfel poți pune lucrul pe roate, după care să activezi așa cum trebuie”.

‹ adv ›

Au ales să cultive un soi mai special de tomate care sunt nepretențioase și rodesc foarte bine. Deoarece sera este înaltă, roșiile Izmir, care au mlădițe lungi, se pot dezvolta în voie: „Cu noua seră ne este foarte confortabil. Doar la televizor văzusem așa ceva și nu credeam că vom avea și noi astfel de condiții. Se închide și se deschide automat – după soare, după vânt. Totodată, declanșează procesul de irigare de sine stătător, atunci când solul de la tomate prezintă primele semne de uscare. În comparație cu restul serelor pe care le avem, este una foarte performantă, care ne ușurează munca”.

În același timp, noua achiziție îi ajută pe antreprenori să economisească, deoarece sistemul de încălzire funcționează pe bază de lemne.

Familia Roșca se poate considera împlinită, având o activitate pe plac, dar și o stabilitate financiară. Totuși, antreprenorii planifică să extindă suprafețele cultivate, însă deocamdată își doresc să obțină un randament maxim din ceea ce au: „Planurile sunt mari, vrem să extindem suprafața de sere, dar la momentul dat situația financiară e cam dificilă. Chiar dacă agricultura nu este un domeniu așa de profitabil, din roada pe care o recoltăm, 10 – 15 la sută reprezintă venitul”.

‹ adv ›

Antreprenoarea Lidia Roșca spune că familia sa a depus un efort enorm pentru a-și dezvolte afacerea. Din zori până noaptea târziu erau în sere, iar rezultatul obţinut le dă forţe să meargă mai departe, să obțină noi și noi performanțe într-un domeniu în care au devenit deja experți și ași.

Material editat și publicat în cadrul broșurii Istorii de succes, care a fost realizată în cadrul Proiectului Investiţii şi Servicii Rurale RISP, gestionat de CAPMU.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›