📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Republica Moldova trece un proces amplu de screening și negociere cu UE, astfel, Guvernul și autoritățile publice sunt antrenate activ în realizarea acestei etape.
Care este implicarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în acest proces și ce-și propune să realizeze în următoarea perioadă, ne-a relatat Sergiu Gherciu, Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).
Autoritățile publice, pe parcursul ultimelor luni, participă activ în discuții cu Comisia Europeană pentru pregătirea Republicii Moldova de negocierile pe marginea aderării la UE. Cum participă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în acest exercițiu?
În procesul de screening și ulterior la etapa de negociere, Ministerul Agriculturii are trei capitole pe care le coordonează și pe marginea cărora trebuie să pregătească informații pentru colegii de la Comisia Europeană:
- Capitolul 11 – Agricultură și dezvoltare rurală
- Capitolul 12 – Siguranță alimentară
- Capitolul 13 – Pescuit și acvacultură.
Aceste trei capitole sunt atribuite Ministerului Agriculturii ca lider de echipă, deși avem contribuții ale altor ministere sau agenții, cum ar fi Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) și altele.
”În lunile iunie și septembrie MAIA va prezenta Comisiei Europene gradul de transpunere în legislația națională a cerințelor UE privind agricultura și dezvoltarea rurală.”
Deoarece domeniile coordonate de MAIA sunt foarte complexe, acestea au fost programate pentru discuții cu Comisia Europeană pe final, adică în lunile iunie și septembrie.
Acest lucru ne permite să pregătim minuțios poziția Moldovei. Atunci, MAIA va prezenta statutul curent al politicilor în agricultură și dezvoltare rurală, gradul de transpunere a reglementărilor comunitare în legislația națională, planul și perioade concrete pentru armonizarea deplină a legislației naționale cu cea europeană.
Ați menționat anterior despre procedura de screening. Este o noțiune necunoscută pentru oamenii din afara instituțiilor publice.
Screening-ul este o noțiune utilizată de Comisia Europeană pentru a defini activitatea desfășurată de țările candidate privind evaluarea situației curente, determinare acțiunilor ce urmează să fie întreprinse și când vor fi îndeplinite angajamentele de armonizare a legislației naționale la cerințele pe care le are Uniunea Europeană.
MAIA a evaluat situația curentă privind transpunerea standardelor UE în legislația națională în domeniul agricultura și dezvoltarea rurală. Ați putea să ne comunicați unde se află Moldova? Avem anumite progrese?
Cu siguranță suntem mult mai avansați decât punctul zero. Odată cu semnarea Acordului de Asociere în 2014, noi am progresat. Progresele Moldovei în privința transpunerii cerințelor UE în legislația națională, mai ales după 2021, sunt menționate și de Comisia Europeană.
”Din 2014 Republica Moldova a progresat în transpunerea cerințelor UE în legislația națională. Creșterea exporturilor de produse agroalimentare din Moldova pe piața UE este rezultatul acestui efort.”
Anume datorită acestor progrese, astăzi, avem export în Uniunea Europeană de vinuri, de fructe și legume, produse de origine animală, cum ar fi carne de pui congelată sau procesată, atingând chiar și poziții de leader la exportul unor produse, cum ar fi prunele.
Deci, aceste produse pot fi exportate datorită eforturilor depuse pentru a alinia standardele naționale la cerințele comunitare, dar și datorită susținerii eforturilor fermierilor în implementarea cerințelor europene.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Alinierea Republicii Moldova la reglementările UE ține nu doar de MAIA, ci și de implicarea sectorului privat. Toate cerințele urmează să fie adoptate și implementate de antreprenorii din sector. Cum MAIA intenționează să susțină fermierii să implementeze cerințele UE în procesele de producere și administrare a activității agricole?
Probabil este una din cele mai mari provocări pentru Ministerul Agriculturii. Mobilizăm toate resursele pentru a ajuta fermierii să întrunească standardele europene.
”Ajutăm fermierii să întrunească standardele europene pentru a fi rezilienți în competiție cu fermierii din țările membre ale UE, la schimbările climatice, la crizele cu care se confruntă.”
Și aici vorbim de două componente. Pe de o parte, vorbim de sporirea capacităților Ministerului, ANSA, AIPA, care ar trebui să-și îmbunătățească inclusiv structura administrativă.
Iar cea de a doua componentă ține de alinierea mediului de afaceri la standardele UE. Aici, MAIA vine cu subvenții și sprijin pentru a ajuta fermierii să-și racordeze activitatea la standardele comunitare.
În ultimii ani, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare depune eforturi pentru a avansa pe ambele componente. Pe partea administrativă, pregătim crearea Camerelor agricole, care vor asista antreprenorii agricoli în alinierea la cerințele UE, în a-i pregăti să valorifice beneficiile oferite de UE.
În același timp, Guvernul a majorat volumul subvențiilor oferite fermierilor pentru adoptarea unor tehnologii avansate și bune practici.
Complementar, UE a venit cu suport tehnic și financiar pentru anumiți fermieri, care prin modelul lor pot încuraja antreprenorii din țară să aleagă dezvoltarea.
Dar este important ca și fermierii să manifeste deschidere și inițiativă în asimilarea cerințelor UE, deoarece doar în acest caz vor avea acces la piața Uniunii Europene.
De ce antreprenorii agricoli din Moldova ar trebui să depună efort și să accelereze implementarea cerințelor europene?
Cu cât mai rapid fermierii trec prin perioada de tranziție, cu atât mai rapid ei vor avea acces pe piața europeană, care este o piață mare, stabilă, cu capacitate înaltă de cumpărare.
Uniunea Europeană oferă o previzibilitate cu mult mai clară pentru fermieri, când ei pot să-și programeze businessul în așa fel ca să fie sustenabili pe termen lung. Odată ce au penetrat această piață, fermierii moldoveni vor fi jucători stabili acolo.
”Cu cât mai rapid fermierii trec prin perioada de tranziție, cu atât mai rapid ei vor avea acces pe piața europeană.”
Dar acest lucru trebuie să fie comunicat fermierilor, să fie explicate avantajele, beneficiile, să fie prezentate exemplele fermierilor din Moldova, din țările membre ale UE, care au reușit să se adapteze condițiilor europene.
Ce trebuie să știe fermierii despre dialogul Ministerului Agriculturii cu CE și la ce să se aștepte urmare acestor acțiuni?
Fermierii trebuie să înțeleagă că în cadrul acestui proces, Ministerul Agriculturii nu adoptă doar politici, ci identifică mecanisme pentru a susține fermierii, deoarece adaptarea la un anumit standard include și costuri financiare, pe alocuri mici, pe alocuri mari, dar ele sunt.
Sigur, bugetul național nu este suficient pentru a sprijini adaptarea la acele standarde. Însă avem programe care oferă subvenții, credite preferențiale, inclusiv cu o componentă de grant.
Totodată, lucrăm alături de partenerii europeni pentru acreditarea AIPA la nivel european, ca să poată să absoarbă fondurile de pre-aderare europene, pentru a ajuta fermierii să adere la standardele comunitare.
Deci, definim o serie de acțiuni și de instrumente care să faciliteze tranziția pentru fermieri. Este important ca fermierii să înțeleagă că MAIA este partenerul lor, și va oferi sprijinul necesar în parcursul de integrare în UE.
Urmărește aici toate detaliile despre procesul de aderare la UE și modificările ce urmează a fi realizate în sectorul agricol.
Comentarii