‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSergiu Popa: Temperaturile negative din ultimele zile nu au afectat esențial livezile de cais...

Sergiu Popa: Temperaturile negative din ultimele zile nu au afectat esențial livezile de cais și migdal

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Temperaturile negative care s-au înregistrat în ultimele două nopți în Republica Moldova, mai ales în partea de nord a țării, nu au avut un impact major asupra livezilor de cais, piersic și migdal, care deja sunt în floare.

Contactat de Agrobiznes, Sergiu Popa, expert în pomicultură, a menționat că, situația este diferită în diverse zone ale țării, inclusiv și în funcție de durata în care s-au menținut temperaturile negative.

„În unele zone din partea de nord a republicii, unde s-au înregistrat chiar și -..60C, dar pentru că s-a menținut pe o perioadă scurtă de timp, efecte majore negative asupra pomilor nu au fost. Din discuțiile pe care le-am avut cu unii producători din partea de nord, chiar dacă în unele zone au fost -..50C, organele de rod nu au înghețat. Avem însă zone, în regiune de centru, unde au fost -..50C, dar pentru o perioadă mai îndelungată de timp și respectiv, se înregistrează careva pierderi, dar neesențiale, adică de până la 10-15% din flori”.

În ceea ce ține de livezile de migdal, Sergiu Popa spune că, la fel au fost puțin afectate, mai ales datorită faptului că acestea sunt amplasate, în mare parte, în zona de sud.

„În linii generale, efecte negative asupra livezilor înflorite nu prea au fost în această noapte. Vedem ce urmează în următoarele nopți, pentru că la fel au transmise temperaturi negative, chiar și mai scăzute. Dacă admitem două nopți cu temperaturi scăzute, atunci rezistența florilor sau a mugurilor deja scade, astfel că aceștia pot fi afectați la temperaturi și mai mari de -..40C”.

‹ adv ›

Expertul îndeamnă agricultorii să utilizeze metode care să protejeze livezile contra temperaturilor scăzute. Una dintre acestea ar fi sistemul de irigare prin aspersiune, care este una dintre cele mai eficiente. 

„La fel, recomand utilizarea perdelelor de fum, care creează o diferență de 2-3 grade. Cea mai eficientă metodă totuși, este irigarea prin aspersiune. În plus, tratarea pomilor cu aminoacizi, ce contribuie la mărirea rezistenței organelor generative”. 

Citiți și care sunt metodele de regenerare a pomilor afectați de înghețuri și temperaturi scăzute.

Amintim că, în noapte de miercuri spre joi, 30 martie 2023, în zona de nord s-au înregistrat valori termice de până la minus 6 grade Celsius.

‹ adv ›

Totodată, recomandăm producătorilor agricoli să utilizeze platforma Agmeteo, care oferă informații ample și precise despre condițiile meteorologice și posibile riscuri pentru culturile pe care le cultivă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›