‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSezonul de comercializare a prunelor 2020: An favorabil sau nu?

Sezonul de comercializare a prunelor 2020: An favorabil sau nu?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Înghețurile târzii de primăvară și grindina au afectat esențial recolta de prune din acest sezon, care, în medie, este cu circa 20-30%. Totuși, acum câteva săptămâni experții internaționali vorbeau despre prețuri mai bune și perspective cât se poate de promițătoare.

Am decis să discutăm cu un expert local pentru a afla cum stau lucrurile de fapt.

„Cerere pentru prune în acest sezon, într-adevăr, este destul de mare, însă, pe de altă parte, producătorii autohtoni nu sunt mereu satisfăcuți de prețurile oferite. Aici, mai degrabă, ar trebui să mai lucrăm la capitolul promovare a prunelor moldovenești pe piețele netradiționale, în condițiile în care calitatea acestora corespunde cerințelor”, ne-a explicat Adrian Cojocaru, director Departamentului Marketing Moldova Fruct.

Unele soiuri cultivate la noi nu sunt prea bine cunoscute de consumatorii din UE, din acest motiv ajung să fie comercializate aproape 100% pe piețele din țările CSI. Spre exemplu, soiul Kabardinskaia Ranniaia este mai puțin cunoscut de aceștia, astfel, este mult mai puțin comercializat în UE.

„Avem solicitări de prune moldovenești din Germania, Italia, Cehia, Olanda. În special, sunt solicitate prune certificate GLOBAL G.A.P. și GRASP, dar se găsesc și cazuri particulare în care sunt cumpărate și prune fără aceste certificări”.

‹ adv ›

Prunele autohtone – tot mai solicitate în Germania și Austria

„În ultimii ani, s-au intensificat livrările în Germania și Austria. Cred că tendința se va menține și în următorii ani. Am realizat și o analiză statistică, iar datele arată că în fiecare an, volumele exportate în Germania și Austria, practic, se dublează. Soiurile timpurii de prun au fost exportate în țările CSI, iar producătorii își pun speranța în soiurile tardive, pentru care s-ar putea să fie obținut și un preț mai bun. Pentru soiurile timpurii n-au fost oferite prețuri mari, cum era prognozat. Producătorii să comercializeze bine soiul Stanley”, a conchis Adrian Cojocaru.

În 2019, mai mult de 1300 de tone de prune au fost exportate în Germania, alte 700 de tone au ajuns în Austria. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›