‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSfatul specialistului: Când este recomandat să începem semănatul culturilor primăvara aceasta

Sfatul specialistului: Când este recomandat să începem semănatul culturilor primăvara aceasta

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Specialiștii de la WeTrade sunt de părere că agricultorii mici ar trebui să nu se grăbească să semene culturile deoarece regimul de temperatură actual este unul nepotrivit pentru creșterea omogenă a plantelor.

De ce se stresează sămânța

Victor Șterbeț, manager semințe în cadrul WeTrade, a menționat pentru Agrobiznes că fiecare agricultor își face proiectul de semănat conform observațiilor proprii asupra comportamentului câmpului. Totodată, specialistul nu recomandă ca aceștia să înceapă atât de rapid semănatul, din cauza oscilațiilor mari de temperatură dintre noapte și zi.

„Anul acesta recomandările sunt următoarele – nu trebuie de grăbit cu semănatul! Cauza este următoare – pământul este foarte rece, umiditatea rece de jos se ridică și afectează germinația semințelor. În afară de aceasta, temperatura noaptea este de 4 grade Celsius și ziua este 18-20 de grade. Este o amplitudine de temperaturi care influențează negativ și stresează semințele. De exemplu, dacă am semănat sămânța și afară este cald ziua, dar noaptea rece, atunci sămânța nu se simte bine și ea se stresează, se încep niște schimbări morfologice care o influențează negativ”, a explicat Șterbeț.

‹ adv ›

Îndeosebi acest proces este valabil pentru zonele cu solurile grele, susține specialistul. La suprafața acestor soluri termometrele arată temperatură potrivită, însă la adâncime pământul este rece.

Victor Șterbeț, manager semințe în cadrul companiei WeTrade. FOTO: Agrobiznes

Dăunătorii și insecticidele

De asemenea, un alt factor negativ în acest context este apariția dăunătorilor sârmarilor (viermi-sârmă), susține specialistul. Șterbeț a atenționat că semințele care sunt procurate în saci de la companiile europene nu sunt prelucrate cu insecticide.

„De aceea noi recomandăm ca agronomii care vor să semene mai devreme să prelucreze semințele cu insecticide. Dacă nu o să le prelucreze atunci sârmarii o să le mănânce și ei îi vor învinui pe producătorii de semințe”, a precizat specialistul.

‹ adv ›

Victor Șterbeț a adăugat că prelucrarea cu insecticide necesită cheltuieli suplimentare care pot să-și permită întreprinderile care administrează suprafețe mari și mai puțin cei care gestionează suprafețe mai mici.

„Acela care are suprafețe de 100 hectare ori dacă are tehnologii mai performante nu trebuie să se grăbească – fiind că dacă o să fie temperaturi mai înalte va fi și procesul de creștere mai rapid, dar și culturile vor crește uniform. Dar dacă o să semene mai devreme atunci plantele vor apărea pe rând – una va apărea mai devreme, alta mai târziu. Totodată, apare concurența și atunci scade și roada”, a mai spus acesta.

Start la semănat

În opinia specialistului de la WeTrade, agronomii ar trebui să înceapă procesul de semănare atunci când trei zile la rând, la orele 7 dimineața, sunt înregistrate temperaturi de 10 grade Celsius.

„De exemplu, pentru cultura porumb la adâncime de 8-10 cm, la floarea soarelui la 6-7 cm. De aceea trebuie să fim atenți la temperatură. Din practică se recomandă la 7 dimineața”, a spus expertul.

‹ adv ›

Mai mult, Victor Șterbeț i-a atenționat pe agricultori să nu uite de introducerea îngrășămintelor pentru a avea o roadă cel puțin preconizată.

„Agronomii nu trebui să fie mineri și doar să scoată, dar ei trebui să introducă și după aceea să scoată”, a conchis Victor Șterbeț.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›