În perioada rece a anului echipa de specialiști de la Pepiniera Voinești oferă câteva sfaturi despre tradiționala lucrare de tăieri în livezile de nuc. În acest sezon, campania de tăieri a demarat la data de 22 decembrie 2017.
Lucrările au început la o livadă de 90 ha, soiul Pescianski, anul 3 de la plantare, situată în raionul Anenii Noi.
„În anul precedent, pomii au fost scurtați la înălțimea de 1,2 m pentru a proiecta ramurile de schelet ale primului etaj al axului structurat. Acest obiectiv a fost acoperit la cca 80% din pomi; alții care n-au fost suficient de dezvoltați au fost scurtați la 15-20 cm pentru a reînoi formarea trunchiului. În continuare, acei pomi au dezvoltat mai multe ramuri laterale din care au fost alese de la 1 la 4 ramuri de schelet, plus câteva ramuri poziționate mai vertical, dintre care una va fi selectată pentru continuarea dezvoltării axului, celelalte fiind suprimate. În imaginea alăturată, aveți un exemplar tipic din plantația respectivă și, în fond, tipic pomilor de Pescianski de trei ani. Comparând cele două fotografii puteți vedea clar cum am făcut tăierile și ce rezultat am căutat să obținem”, a comunicat Oleg Tîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova.
Formarea coroanei este un capitol la care există foarte multe deficiențe și acest lucru a afectat și primii ani ai formării pomilor din plantația respectivă.
De patru ani se intervine cu corectări în coroanele acestor pomi pentru a-i aduce mai aproape de acea formă optimă, fie ax structurat sau ax liber. Soiurile Fernor sau Pescianski, sunt foarte plastice și maleabile din punct de vedere al reacției la diferite tăieri care li se aplică, se pretează foarte ușor la o remodelare a coroanei dacă aceasta a fost proiectată greșit din start.
„În experiența mea am văzut foarte mulți practicieni care pur și simplu desfigurează pomii prin tăieri eronate pe care este evident că pomul le depășește în timp, dar aceste erori ne costă o întârziere a intrării pe rod iar aceasta are un impact asupra rezultatului economic. Alt detaliu important de reținut este că, o formare reușită a coroanei este o lucrare care se realizează pe termen lung. Graba de a suprima absolut tot ce pare să depășească șablonul este greșită pentru că reacția este o creștere necontrolată a lăstarilor care iarăși vor trebui suprimați pentru că nu sunt la locul lor, irosind astfel energia vitală atât de prețioasă a pomilor. Anumite ramuri neesențiale și care par să nu fie convenabile pot fi păstrate pentru un termen de 2-4 ani pentru că acestea urmează să producă și recoltă. Mai târziu, când pomii sunt deja intrați pe rod și fructificarea este suficient de abundentă, aceste ramuri care ne par că denaturează structura pomului pot fi eliminate”, a relatat Oleg Tîrsînă.
Formarea greșită a coroanei duce la pierderea potențialului de recoltă, o umbrire interioară a coroanei care poate genera probleme de ordin fitosanitar, etc.
Comentarii