‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSfaturi importante la întreținerea oilor pe timp de iarnă

Sfaturi importante la întreținerea oilor pe timp de iarnă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vorbind despre întreținerea animalelor de fermă în perioada rece a anului, oile reprezintă una din cele mai nepretențioase specii. Ele au un mecanism de termoreglare foarte eficient, bazat, în special, pe stratul considerabil de lână.

Nu sunt prea multe lucrări de efectuat la stâna de oi în perioada de iarnă, comparativ cu alte tipuri de ferme. Totuși, există câteva momente de luat în calcul. Vom discuta despre ele în continuare și anume:

  • Alimentația corectă a oilor pe timp de iarnă;
  • Adăparea cu apă caldă;
  • Înlăturarea gheții;
  • Îngrijirea ongloanelor;
  • Amenajarea adăpostului pentru perioada rece;
  • Îngrijirea oilor la fătare.

Alimentația corectă a oilor pe timp de iarnă

Fiecare fermier responsabil cunoaște că o alimentație echilibrată stă la baza animalelor sănătoase și a producției bune. Deși pare firesc, totuși, vom menționa că în perioada rece alimentația trebuie să fie și mai sănătoasă.

‹ adv ›

Procesul fiziologic de termoreglare include generarea de căldură la temperaturi scăzute. Acest proces este foarte costisitor din punct de vedere energetic. Respectiv, oile trebuie să mănânce mai mult. În special, se mărește doza de energie și calorii ingerate.

Termoreglarea este un proces vital, așa că organismul direcționează energia captată întâi de toate la menținerea funcțiilor vitale și doar apoi la producție. Așadar, în insuficiență de calorii va scădea brusc producția, aceasta devenind un lux pentru organism.

Oile sunt animale rumegătoare, energia este produsă în rumen (unul din cele trei prestomace) în urma fermentării nutrețurilor, cu implicarea microorganismelor. Calitatea nutrețului va determina o fermentație sănătoasă și un raport sporit de energie, care va facilita termogeneza (producerea de căldură).

‹ adv ›

Hrana de bază constă în fân (de iarbă sau de leguminoase), siloz de bună calitate, cereale și supliment de vitamine și minerale (premixuri) pentru a echilibra rația cu elementele necesare.

Aflați și cum hrănim mieii pentru o creștere rapidă și sănătoasă.

Adăparea cu apă caldă

Apa potabilă proaspătă la discreția animalului este, de asemenea, un lucru firesc. Doar că iarna aceasta îngheață foarte repede. Tehnologiile moderne permit încălzirea automată a apei, dispozitive de genul dat fiind disponibile în rețeaua de comerț.

‹ adv ›

În lipsa lor, se practică spargerea manuală a gheții, de câte ori aceasta se formează. Poate fi adăugată apa încălzită preventiv – aceasta va rămâne lichidă o perioadă mai îndelungată.

La temperaturi scăzute consumul de lichide este redus. Dacă animalele beau mai puțină apă, consumul de furaje de asemenea va scădea. În consecință, oile pierd în greutate, devin slăbite și se pot îmbolnăvi mai ușor. Problema este deosebit de actuală în perioada de gestație sau dacă deja există careva boli în fermă.

În caz de sete excesivă animalele pot să consume zăpada. Deși aceasta va ajuta pe moment la hidratare, zăpada răcește organismul și este nevoie din nou de mai multă energie pentru a genera căldura pierdută. Hidratarea regulată a oilor va ajuta la evitarea acestui fenomen.

Înlăturarea gheții

La întreținerea ovinelor în afara adăpostului anumite zone pot căpăta exces de umezeală, care la temperaturi scăzute se transformă în gheață. Aceasta reprezintă pericol direct de lunecare și fracturare a membrelor, inclusiv pentru îngrijitori.

După înlăturarea stratului de gheață suprafața se acoperă cu nisip sau sare, pentru prevenirea înghețării repetate.

Gheața se poate forma și pe lână sau ongloanele (copitele) oilor. Bucățile solide și dure pot leza pielea de pe corp sau pielea și cutia de corn a onglonului. La observarea acesteia, ea se înlătură cu grijă.

Citiți și despre ectima contagioasă la oi și capre – simptome și tratament.

Îngrijirea ongloanelor la oi

Îngrijirea ongloanelor, de asemenea, este importantă pe toată durata anului, dar încă mai acută iarna. Onglonul crește continuu și este menținut în stare bună inclusiv prin mers, care asigură o tocire permanentă.

Iarna oile se plimbă mai puțin, respectiv onglonul va crește nestingherit, ajungându-se la dimensiuni excesive. Astfel, este esențială tunderea ongloanelor regulat, o dată la 2-3 luni, mai ales pe timp de iarnă.

Un alt risc pentru picioare îl prezintă suprafețele înghețate: gheața este dură și poate trauma ongloanele, la formarea rănii se formează poartă de intrare a agenților patogeni, ca urmare ajungându-se la infecții și pododermatite. Se va examina regulat efectivul pentru a depista șchiopături și se va adresa medicului la depistarea acestora.

Pentru profilaxia podopatiilor (bolilor ongloanelor) se evită supraaglomerarea și umiditatea excesivă în grajd.

Vedeți și fascioloza sau viermele de gălbează la vaci, oi și capre – pericol, simptome, tratament și prevenire.

Amenajarea adăpostului pentru perioada rece

O încăpere construită și dotată conform standardelor va asigura bunăstarea și sănătatea oilor, în special în sezonul rece.

La amenajare se va ține cont de următoarele criterii:

  • Zona de construcție trebuie să fie ferită de vânturi puternice și exces de umezeală. Se proiectează în modul în care se va capta la maxim căldura solară.
  • Adăpostul trebuie să fie solid și bine izolat. Pentru evitarea pierderii de căldură se vor izola termic pereții și podul, se vor instala uși și geamuri de calitate bună, se vor astupa fisurile și golurile din pereți.
  • Se proiectează un sistem de ventilare adecvat, în funcție de suprafață și numărul de animale. Ventilarea asigură schimbul de aer, evacuarea vaporilor și gazelor nocive, contribuind la reducerea umidității și la îmbunătățirea microclimei și protejând de boli, în special ale sistemului respirator.
  • Podelele trebuie acoperite cu un așternut adecvat. Acesta reduce pierderea de căldură, asigură confortul sporit al animalelor, menține mediul uscat și mai puțin favorabil pentru dezvoltarea microorganismelor patogene.
  • Adăpostul se protejează de rozătoare, acestea fiind un vector frecvent al bolilor infecțioase. Vor fi închise toate căile de acces, găurile, fisurile, se pot instala capcane, repelenți, dispozitive cu ultrasunet ș.a.
  • Atrageți atenție la suprafața minimă necesară fiecărui animal în adăpost în funcție de rasă și constituție și nu suprapopulați încăperea. De altfel, oile devin mult mai predispuse îmbolnăvirilor, inclusiv din cauza stresului, care reduce mecanismul de apărare al organismului.
  • În regiunile cu ierni blânde, unde zăpada cade ocazional iar temperaturile nu scad sub zero prea des, adăpostul poate fi înlocuit cu un șopron, cu condiția că se vor acoperi trei laturi din patru și se va amenaja zonă acoperită, pentru protecție împotriva precipitațiilor.
  • Indiferent de tipul construcției, igiena acesteia joacă rol primordial în sănătatea animalelor, mai ales pe timp de iarnă, când așternutul nu se usucă prea repede și poate deveni rezervor de infecție.

Îngrijirea oilor la fătare

Deși sunt animale foarte rezistente, oile devin vulnerabile în perioada fătărilor, necesitând grijă sporită și mediu confortabil.

Se recomandă plasarea acestora în adăpost ferit de temperaturi reci, până la și după fătare, până la vârsta mieilor de 2-3 săptămâni. Mediul dat va permite uscarea sănătoasă a lânii tineretului, protecție de bază pe durata formării oricărei imunități și întărirea organismului și a funcționalității acestuia.

În funcție de rasă, oile pot necesita asistență umană în timpul fătărilor, deși cel mai des acestea se isprăvesc de sine stătător.

Citiți și despre fătările la oi. Furajare, complicații, îngrijirea postpartum.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›