Găinile sunt ușor adaptabile la temperaturile sezonului rece. Penele lor asigură termoizolarea, zburlirea acestora creând un strat adăugător, care reține căldura corpului. Părțile dezgolite (capul, picioarele) și le încălzesc ascunzându-le în puful moale.
În zilele cu soare, găinele poziționează corpul astfel, încât să absoarbă la maxim căldura. În timpul nopților reci, acestea se îngrămădesc mai aproape una de alta, pentru a păstra căldura corpului. Unii specialiști afirmă, că păsările ar putea chiar să-și reducă metabolismul intern pentru a crește rezistența.
Deși toate găinile sunt în stare să se adaptaze condițiilor dure de mediu, această capacitate diferă în funcție de rasă. Spre exemplu, rasele cu creasta mai mică și cu picioarele împănate au o rezistență mai mare. Acestea includ: Australorp, Plymouth Rock, Cochinchina, Mătase Japoneză ș.a.
Există multe recomandări privind îngrijirea găinilor pe timp de iarnă. Totuși, câteva reguli sunt indispensabile:
- Asigurarea adăpostului adecvat;
- Izolarea termică a încăperii;
- Instalarea unui sistem de ventilație corespunzător;
- Alimentația corectă a găinilor pe timp de iarnă;
- Controlul regulat al stării de sănătate a păsărilor;
- Menținerea igienei în adăpost;
- Protecția împotriva prădătorilor;
- Controlul regimului de iluminare;
- Instalarea surselor artificiale de căldură.
Asigurarea adăpostului adecvat
Protejarea adăpostului găinilor de frig, ploaie și vânt este esențială pentru menținerea sănătății și confortului acestora în timpul iernii. În acest scop se vor efectua:
- Izolarea adecvată a pereților și acoperișului (cu polistiren, lână minerală sau panouri izolante).
- Sigilarea fisurilor și golurilor, care pot permite intrarea aerului rece și a umezelii (cu silicon sau alte materiale)
- Asigurarea ușilor și ferestrelor etanșe, care se închid corect.
- Folosirea perdelelor sau a cortinelor în fața ușilor, pentru a crea un strat suplimentar de izolare.
- Montarea de praguri și bariere la sol, pentru a preveni pătrunderea apei și a zăpezii în adăpost.
- Pregătirea zonelor protejate în aer liber, curților cu acoperiș, pentru o mișcare sănătoasă a păsărilor.
Aflați regulile și recomandările la construcția cotețului pentru găini.
Izolarea termică a încăperii
În afară de izolarea pereților și a acoperișului, menționate mai sus, rol important în reducerea pierderilor de căldură joacă acoperirea podelelor cu un strat de așternut. Așternutul adecvat asigură, de asemenea, sănătatea și confortul păsărilor. Acesta poate fi din:
- Paie – cele mai populare în rândul crescătorilor, deoarece sunt ușor de găsit și accesibile la preț. Ele asigură izolația termică, dar și absorbția excrementelor, menținând curățenia în adăpost.
- Fân – similar paielor, disponibi, confortabil și cald.
- Rumeguș din lemn – are capacitate ridicată de absorbție și de izolare termică. Asigură nu doar curățenia, ci și nivelul scăzut de umiditate la nivelul picioarelor.
- Hârtie tocată – este o alternativă mai puțin obișnuită, dar proprietățille acesteia de a absorbi sunt foarte bune.
- Șipci din lemn – dacă sunt tăiate suficient de subțiri, vor servi drept așternut ușor de curățat, cu o suprafață netedă și izolare bună.
- Nisip sau pietriș – sunt folosite mai rar, dar dacă rațional, în anumite zone, sunt o bună alternativă pentru absorbție și curățenie.
Indiferent de așternutul ales, se va acorda atenție curățeniei acestuia, înlăturării excesului de excremente și, la o perioadă adecvată, înlocuirea totală a materialelor folosite.
Instalarea unui sistem de ventilație corespunzător
Sistemul de ventilație joacă rol crucial în menținerea unui mediu sănătos și confortabil, mai ales în perioada rece. Acesta va asigura eliminarea umidității, a vaporilor și a gazelor nocive din adăpost, protejând păsările împotriva afecțiunilor respiratorii.
Principii generale la instalarea sistemului de ventilare:
- Se proiectează corespunzător, pentru a asigura schimbul eficient de aer. Se includ grile de ventilație și ferestre reglabile pentru a controla fluxul de aer.
- Orificiile de ventilare se plasează în zone strategice: în partea superioară și laterale ale adăpostului, mai departe de zona de odihnă sau hrănire.
- Cu grile sau plase de protecție împotriva pătrunderii prădătorilor în adăpost.
- Dimensiunile și numărul orificiilor se calculează în raport cu suprafața încăperii și a numărului de găini.
- Orificiile se deschid în funcție de sezon și temperatura mediului, pentru a asigura nivelul optim de circulație a aerului, dar și pentru a reduce pierderea irațională de căldură.
- Se verifică regulat nivelul de umiditate a aerului și concentrația gazelor nocive. În caz de exces a acestora, se adaptează sistemul de ventilare pentru o evacuare mai intensă.
- Sistemul de ventilație se curăță regulat pentru o funcționalitate maximă.
Vedeți de ce cârâie sau horcăie găinile. Boli respiratorii la păsări.
Alimentația corectă a găinilor pe timp de iarnă
Hrana găinilor se adaptează în sezonul rece pentru a menține nivelul de energie, consumată în proces de termoreglare intensă. În acest scop se asigură:
- Hrană bogată în calorii: va asigura menținerea greutății corporale concomitent cu generarea sporită de căldură corporală. În special, se mărește raportul de carbohidrați și grăsimi.
- Cereale și semințe: porumb, grâu, orz, ovăz – asigură mai multă energie. Pot fi administrate și semințele de floarea-soarelui și de dovleac, ca sursă de grăsimi sănătoase.
- Fân și legume uscate: ca sursă de fibră pentru un sistem digestiv sănătos.
- Adaosuri furajere: pentru echilibrarea elementelor nutritive, a vitaminelor și mineralelor. Este deosebit de actual în perioada rece, mai ales în gospodăriile private, unde hrana de bază nu neapărat asigură cerințele organismului. Ca sursă de vitamine pot fi administrate verdețuri și legume proaspete.
- Acces constant la apă proaspătă, încălzită pentru evitarea înghețării acesteia. Apa poate fi încălzită înainte de administrare și schimbată mai des sau pot fi utilizate adăpătoare cu dispozitive de încălzire automată.
Controlul regulat al stării de sănătate a păsărilor
Verificarea stării de sănătate este deosebit de actuală în perioada rece, pentru a putea identifica din timp și trata eventualele afecțiuni. Primul semn de boală este modificarea comportamentului, așa că se va monitoriza grupul întreg, interacțiunea între păsări, consumul de furaje, activitatea ș.a.
Se examinează vizual exteriorul păsării, penajul, ochii, ciocul, urechile, membrele și cloaca (regiunea anală). Urmăriți greutatea corporală a păsărilor, slăbirea bruscă indicând la careva patologii.
Se inspectează, mai ales, căile respiratorii privind semne de eliminări, respirație dificilă, tuse, strănut (iarna patologiile respiratorii sunt mai frecvente).
Fecalele se vor urmări la consistență (diaree sau constipație). Deparazitările și vaccinările se efectuează conform planului sezonier. În caz de orice suspecție de boală, se adresează specialistului veterinar.
Menținerea igienei în adăpost
Igiena cuprinde un set de măsuri, care asigură calitatea vieții păsărilor. Aici sunt incluse îngrijirea stării așternutului și calitatea aerului prin ventilare, menționate mai sus.
În plus, se va asigura o curățire generală, regulată, a adăpostului. Atenție deosebită se va atrage zonelor umede (se înlătură cauza acumulării de lichid, se drenează, se usucă, se împrospătează așternutul). Se curăță minuțios hrănitoarele și adăpătoarele, în funcție de viteza și gradul de acumulare a murdăriei.
Protecția împotriva prădătorilor
Protejarea păsărilor împotriva prădătorilor este mai actuală iarna, deoarece aceștia pot fi mai activi în căutarea hranei. Pe lângă pericolul fizic, aceștia prezintă și risc de diseminare a infecțiilor.
În același context, este importantă protecția fermei împotriva rozătoarelor, care intervin frecvent ca vectori în transmiterea bolilor infecțioase.
Se va atrage atenție la orice orificii, prin care aceștia pot pătrunde. La necesitate, se instalează garduri sau plase de protecție. Pot fi instalate sisteme de iluminare sau alarmă pentru a ține prădătorii departe.
Controlul regimului de iluminare la găini în sezonul rece
Durata zilei de lumină este în legătură directă cu productivitatea găinilor. Producția optimă de ouă se realizează la 14-16 ore de lumină pe zi. În acest scop se instalează surse de lumină artificială, cu o intensitate suficientă pentru a permite mișcarea și activitatea confortabilă a păsărilor.
Soluția optimă este utilizarea dispozitivelor automate, cu programare pentru aceleași ore în fiecare zi. Se vor alege lămpi cu spectru complet sau cu lumină albă rece, pentru imitarea luminii naturale. Lămpile trebuie să fie sigure din punct de vedere al riscului de incendiu.
Este foarte important să se țină cont că mărirea duratei de lumină și stimularea artificială a producției de ouă influențează negativ rezistența naturală a organismului din cauza epuizării energiei. Astfel, se va atrage atenție sporită stării de sănătate, alimentației și condițiilor de întreținere, pentru a evita bolile.
Instalarea surselor artificiale de căldură
În zonele cu temperaturi extreme, cotețele pot fi dotate cu încălzitoare. Există, însă, controverse la acest subiect.
Cum a fost menționat mai sus, găinile sunt bine adaptate la temperaturile reci. Adaptarea are loc treptat, în caz de expunere la frig. Dacă le oferim căldură, rezistența naturală a acestora poate suferi.
Există și riscul de incendiu în încăpere, precum și de arsuri a găinilor la contact cu încălzitorul. La încălzirea necontrolată a încăperii, fără monitorizarea umidității aerului, poate suferi sistemul respirator al păsărilor, în special la nivelul plămânilor.
Așadar, rămâne la discreția proprietarului dacă să își asume sau nu riscurile expuse.
Comentarii