‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSfaturi utile: Creaţi condiţii bune pentru râme şi veţi obţine recolte bogate

Sfaturi utile: Creaţi condiţii bune pentru râme şi veţi obţine recolte bogate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Se apropie toamna, perioada optimă pentru a determina cantitatea de râme în sol. Râmele de pământ sau de ploaie sunt des întâlnite în solurile tropice sau cele obişnuite. Acestea sunt incluse în 23 de familii ce includ mai mult de 7000 de specii. Practic toate speciile fiind de ajutor agricultorilor.

Râmele schimbă structura solului, mişcarea apei, dinamica substanţelor nutritive şi influenţează pozitiv dezvoltarea plantelor. Iată câteva dintre efectele pozitive ale acestora:

1. Stimulează activitatea microbiană și curăță suprafața de reziduurile organice

Râmele sunt responsabile de descompunerea materiei organice, cum ar fi gunoiul de grajd sau resturile de plante, și sunt hrănite de bacterii și ciuperci care cresc pe acestea. Ele fragmentează materia organică și contribuie semnificativ la procesarea substanțelor nutritive conținute în acestea. Activitatea microbiană sporită produsă de râme în urma procesării, stimulează transformarea substanțelor nutritive din materia organică în forme ușor asimilate de plante.

‹ adv ›

2. Afânează şi fertilizează solul

Pe măsură ce râmele consumă materie organică și particule minerale, ele eliberează deșeurile sub formă de umplutură a solului. Charles Darwin a remarcat, că râmele pot muta cantități mari de sol din straturile inferioare la suprafață și, de asemenea, transferă materia organică în straturi mai solide ale solului. În același timp, cea mai mare parte a solului trece prin intestinul râmelor și acestea pot prelucra primii 15 cm de sol în zece ani, ridicând solul îmbogățit la suprafaţă. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care preferă o lucrare minimă sau cultivă pe principiul No-Till.

La fel, râmele măresc porozitatea solului în timpul mișcării. Unele specii pot pătrunde în sol foarte profund. Aceste găuri rămân mult timp deschise, devenind canale de drenare a solului, în special în timpul precipitațiilor puternice. În același timp, alte specii sapă treceri orizontale în stratul fertil superior și minimizează eroziunea produsă de ploi, îmbunătățind drenajul.

3. Asigură un mediu favorabil creșterii rădăcinilor

Canalele realizate de râme sunt constituite din elemente nutritive uşor asimilabile de către plante și facilitează pătrunderea rădăcinilor adânc în sol.

‹ adv ›

Ce fel de râme pot fi?

Diferite tipuri de râme trăiesc în diverse părți ale solului și au strategii speciale de hrănire. Acestea pot fi împărțite în trei grupuri ecologice principale, în baza hranei și stilului lor de viață. Toate cele trei grupuri sunt importante pentru structura solului.

Epigeic – reprezentanţii acestui ecotip trăiesc în foioase sau în pădure, în grămezi de compost, unde există cantităţi mari de materie organică. Sunt destul de mici și adaptaţi condițiilor foarte variabile ale umidității și temperaturii de la suprafața solului. Ajutoare indispensabile pentru prelucrarea materiei organice din grămezile de compost. Pentru grădinari sunt binevenite râmele roșii californiene, specia Eisenia andrei. Ele pot fi recunoscute după dungile roșii strălucitoare.

Endogeic – (râma de grădină obișnuită se referă la acest tip) sapă găuri și trăiesc în straturile superioare ale solului, hrănindu-se în principal cu sol și materie organică. Nu au canale permanente, iar cele temporare sunt umplute cu materialul care trece mai întâi prin intestinele lor. Reprezentanții acestui ecotip au o culoare palidă: gri, roz deschis, verzui.

‹ adv ›

Anecic – sapă canale verticale, care ajung până la câțiva metri în sol. Se hrănesc în principal cu resturile de suprafață, care sunt trase în găuri. Când sunt transferați într-un loc nou, aceste râme nu se mai înmulţesc şi se opresc din creștere. Ele diferă prin dimensiuni mari, prin culoarea întunecată a „capului” și coada palidă.

Cum să determini însuficienţa de râme în sol

Cel mai bine de determinat prezenţa râmelor toamna sau primăvara târziu, când acestea sunt cele mai active. Luați pământul după ploaie sau dimineața devreme, când terenul este încă umed. Agitați-l într-un vas și numărați râmele.

În caz că doriți să aflați dacă există râme de „adâncime” în sol turnați pe o bucată de carton muștar, iar locuitorii subterani vor apărea repede pe suprafață ca răspuns la acest stimul. Dacă la un hârleţ de sol săpat sunt trei viermi și mai mult, atunci totul este bine.

Populațiile de râme tind să crească când este suficientă materie organică în sol și să scadă la o prelucrare excesivă a solului și tratarea cu substanțe chimice potențial nocive.

Creaţi condiţii bune pentru râme şi veţi obţine recolte bogate!

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›