‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSfaturi utile: Protejarea oilor şi caprelor de paraziţii intestinali pe timpul verii

Sfaturi utile: Protejarea oilor şi caprelor de paraziţii intestinali pe timpul verii

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Reducerea sarcinilor parazitare este o provocare pentru fiecare crescător de animale. Cu mici reparaţii şi măsuri de organizare a păşunatului pe timpul verii putem implementa în fiecare fermă cele mai adecvate măsuri sanitar veterinare.

În primul rând trebuie să facem mici reparaţii la sursele de apă, pentru a prevenii scurgerile din jurul jgheaburilor, unde concentraţia de fecale de la ovine şi caprine este mai ridicată. Combinaţia între umiditate şi concentraţia mare de fecale va avea ca rezultat creşterea luxuriantă a vegetaţiei şi înmulţirea larvelor parazitare, care la rândul lor vor fi ingerate de oi şi capre, informează gazetadeagricultura.

Pe păşuni exista, de asemenea, şi locuri joase umede mlăştinoase contaminate cu larve parazite. Este indicat ca aceste zone să fie protejate cu garduri care să nu permită accesul animalelor.

Se vor evita păşunatul pe fostele ţarcuri de animale care conţin concentraţii fecale care după ploi vor favoriza creşterea ierburilor ce permit larvelor parazite să se înmulţească şi să infecteze animalele.

Cerinţele nutriţionale şi sensibilitatea la paraziţii gastro-intestinali diferă în funcţie de rasă şi de vârstă. Prin urmare, caprele şi oile vor fi separate în grupe distincte pentru a fi întreţinute mai uşor pe păşune. Animalele gestante şi cele care alăptează sunt cele mai sensibile la infecţiile gastro-intestinale.

Cauza principală a parazitismului intern este supraaglomerarea păşunii, şi prin urmare, este cel important să se potrivească numărul animalelor de pe păşune cu suprafaţa şi cantitatea de furaje.

‹ adv ›

Păşunaţi cu vaci şi cai pe păşunile folosite de capre sau oi. Beneficiile vor fi multiple. Bovinele şi cabalinele vor curăţa şi vor ingera larvele şi paraziţii oilor şi caprelor care vor muri în tractul gastro-intestinal al acestora. Caprele şi oile vor oferi posibilitatea întreţinerii păşunii şi creşterea calităţii pentru satisfacerea cerinţelor nutriţionale. Caprele, oile, vacile şi caii preferă să consume specii diferite de plante conducând astfel la o bună utilizare a păşunilor.

Animalele (oile şi caprele) achiziţionate recent se vor ţine o perioadă în carantină şi vor fi deparazitate. Prin deparazitare frecventă se va putea de asemenea depista animale bolnave. De regulă 20 % din animalele din turmă deţin 80% din ouăle parazite. Prin sacrificarea acestor animale creşte rezistenţa turmelor la paraziţi şi se reduce semnificativ contaminarea păşunilor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›