‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaȘi-a investit banii și speranțele într-o fermă de șinșile

Și-a investit banii și speranțele într-o fermă de șinșile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Un tânăr din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, reușește să dezvolte o afacere neobișnuită, care a lăsat cu gura căscată tot satul: crește șinșile, „vânate” pentru blana lor extrem de prețioasă.

Părinții lui Eduard Voroșan au avut un puternic sentiment de mândrie când și-au văzut băiatul proaspăt absolvent de facultate cu diplomă de inginer în termoenergetică și îi prevedeau un viitor de specialist excelent în domeniu. Tânărul avea, încă, alte planuri și a ales să se facă fermier. Și nu unul oarecare, dar crescător de șinșile (chinchilla), mamifere rozătoare originare din munții Anzi ai Americii de Sud, asemănătoare cu veverițele.

De la informații superficiale, la realitate

‹ adv ›

Eduard Voroșan a aflat despre îndeletnicirea inedită de pe internet, însă mai târziu și-a dat seama că totul este descris superficial, iar realitatea s-a dovedit a fi alta. Așa l-a găsit pe Mihai Stăvilă, pionier în acest tip de afacere în Republica Moldova, de la care a cumpărat, la începutul anului trecut, cinci familii. O familie este formată din cinci femele și un mascul. Crescătorii de șinșila vând în prețul pentru o familie, care variază între 300 și 500 de euro, și căsuța dotată cu tot ce este necesar, hrană, informații pentru creștere, dar și se obligă să-ți cumpere primii puișori. Tânărul credea că toată lumea este a lui și micile animale prețioase îi vor aduce un car de bani, însă odată cu lansarea afacerii lucrurile s-au complicat. „Tot ce știam era de pe internet și din ceea ce am reușit să prind de la crescători mai experimentați. Totuși, aceste informații nu m-au ajutat când am văzut că șinșilele sunt neliniștite, pierd din blană, iar câteva animăluțe au pierit. Eram disperat, mai ales că am văzut cum mulți dintre cei care au fondat astfel de ferme au renunțat pur și simplu. Am înțeles că sunt pe cont propriu și doar eu pot să găsesc modelul optim de dezvoltare a acestei afaceri”, își amintește Eduard Voroșan.

Ferma-model cu experiență din afară

A vizitat cele mai mari ferme de șinșila din România și Rusia în care se găsesc 500 – 1000 de familii și care au devenit adevărate izvoare de profit. Așa a înțeles că abordarea de la noi în creșterea acestor animale este destul de primitivă. Eduard Voroșan a revenit acasă cu idei noi și a creat o fermă-model, care acum este pusă pe picioare și pregătită pentru extindere. „Am văzut că spațiul în care țineam șinșilele nu era adaptat la condițiile de creștere a unor animale sălbatice aduse de peste ocean. Am făcut reparații, am izolat termic încăperea pentru a menține căldura. Am montat instalații de condiționare și ventilare, pentru a asigura permanent temperatura optimă de 17°C și umiditatea de 50-65%, iar șinșilele au parte de liniște, condiții igienice și hrană bogată în vitamine. Dacă nu sunt asigurate aceste condiții, bioritmul șinșilelor este afectat și nu se pot reproduce, iar calitatea blănii este proastă”, a declarat fermierul din Ungheni.

‹ adv ›

Afacere pentru iubitorii de lux

Investițiile în afacere s-au ridicat la 110 mii de lei, iar acum tânărul crește șapte familii care reprezintă peste 40 de șinșile. Fermierul spune că este singurul crescător care a reușit performanța de a pregăti independent hrana, ceea a dus la economii esențiale. Pentru un kilogram de hrană cheltuiește opt lei și spune încrezut că este cu mult mai nutritivă și mai bogată decât cea importată, care ajunge și la 11 lei pentru un kilogram. Profitul afacerii este asigurat de pieile foarte prețioase, o blană de șinșila ajunge pe piață și la 100 de dolari, în funcție de culoare, densitatea și lungimea firelor de blană, dar și în funcție de cât de intact este produsul. Totuși, prețul cel mai des întâlnit este de 50 de euro pentru o blăniță. Perioada de gestație pentru o femelă-șinșila este de circa o sută de zile, se înmulțesc destul de rapid, iar de la o femelă se pot obține anual cel puțin patru puișori.

es.wikipedia.org
es.wikipedia.org

Pieile sunt prelucrate în Ungaria

‹ adv ›

Eduard Voroșan crește șinșile de culoare cenușie cu blană albă pe burtă, însă spune că sunt și șinșile care au culoarea cenușie cu nuanțe de violet, deosebit de scumpe. Posibilitățile de prelucrare a pieilor sunt destul de limitate, acestea fiind tăbăcite în Ungaria de unde sunt procurate în special de greci și italieni. Pentru o haină de blană de talie medie se folosesc circa o sută de piei de șinșila. Tânărul spune că visează să ajungă cât mai repede la etapa când va putea pătrunde pe această piață a luxului, însă, deocamdată, își asigură veniturile din comercializarea masculilor care costă până la 30 de euro.

„Nu am de gând să mă opresc”

„Până la urmă, s-a dovedit o decizie bună și mă bucur că nu am renunțat, am insistat și am mers până la capăt. Mă număr printre câțiva fermieri de la noi care au ales să facă altceva. Anul acesta voi cumpăra alte zece familii și am deja pregătit spațiul necesar. Voi putea să vând și blănițe când voi ajunge la cel puțin 50 de familii și nu am de gând să mă opresc”, spune zâmbind tânărul.
Părinții lui Eduard Voroșan s-au împăcat cu ideea de a vedea în gospodăria lor aceste animăluțe ciudate, care sunt procurate de mulți și pentru companie. Animăluțele pufoase au devenit o adevărată atracție turistică pentru curioșii din Morenii Noi, iar fermierul spune că vrea să-i uimească în continuare.

MAIA: Dezvoltarea afacerilor cu șinșile contribuie la diversificarea sectorului zootehnic

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) consideră că afacerile exotice trebuie încurajate și susținute, pentru că astfel se obține diversificarea ramurii.

Consultantul principal în cadrul unei direcții a MAIA, Ion Bizuțchi, spune că nu sunt date despre câți crescători de șinșila sunt în R. Moldova, însă astfel de afaceri exotice au toată susținerea din partea autorităților. „În curând va fi creat Centrul Informațional Agricol unde vor putea fi înregistrați toți cei cu afaceri mai puțin obișnuite și vom ști exact câți crescători avem. Noi și acum suntem dispuși să oferim tot suportul necesar în cazul în care fermierul se adresează la noi. Acest factor este foarte important, pentru că prin diversificare se asigură o dezvoltare durabilă a sectorului”, a declarat Ion Bizuțchi.

Presa românească scrie că există 15 crescători de șinșile în R. Moldova, iar prima fermă a apărut în 2007. Cei mai mari furnizori de blănuri prețioase de șinșila din Europa sunt Germania și Polonia. În Germania există și o bursă a blănurilor de șinșila unde valoarea anuală a vânzărilor ajunge la 600 de milioane de euro.

Autor:Virginia Nica//Sursa:Ziarulnational.md

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›