‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSistemul KGB la cireș - cum formăm coroana. Tăierile

Sistemul KGB la cireș – cum formăm coroana. Tăierile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sistemul KGB (Kym Green Bush) de conducere a pomilor de cireș este unul relativ nou pentru zona noastră. Principiul formării coroanei presupune că toți liderii (ramurile verticale) sunt reînnoite, iar singurul lemn permanent se află în partea bazală a coroanei.

Sistemul KGB este unicul la care recoltarea poate fi realizată totalmente fără scări sau platforme. În plus, formarea pomilor e destul de simplă și nu necesită multe brațe de muncă.

Pentru acest sistem de conducere sunt pretabile majoritatea soiurilor de cireș, însă nu sunt recomandate soiurile de tipul fără buchete de mai, cum ar fi Regina sau Kordia, care produc multe fructe la baza ramurilor de un an.

‹ adv ›

Sistemul KGB nu este recomandat pentru pomii de cireș altoiți pe portaltoi pitici, cum ar fi Gisela 3 sau Gisela 5.

În continuare, vă prezentăm principalele aspecte de care trebuie să țineți cont la formarea coroanei și tăierea pomilor, în cazul în care doriți să optați pentru acest sistem.

Distanța de plantare a pomilor de cireș în sistemul KGB

Distanța între rânduri:

‹ adv ›
  • 5-5,5 m, pentru soiurile cu portaltoi viguros;
  • 4,25-5 m, pentru soiurile cu portaltoi semi-pitic.

Distanța dintre pomi pe rând:

  • 2,5-3 m, pentru soiuri altoite pe portaltoi viguros;
  • 1,8-2,5 m, soiuri altoite pe portaltoi semi-pitic.

Tăierile la plantarea pomilor:

Se scurtează vârful pomului la înălțimea de 45 cm de la nivelul solului. Se asigură că există 3-4 muguri de rod mai jos de locul unde a fost realizată tăierea.

‹ adv ›

Pentru primul an după plantare lungimea ramurilor formate (din cei 3-4 muguri) este de minimum 60 cm fiecare.

Citește și despre Plantarea cireșului – sfaturi la înființarea unei livezi.

Tăierile în primul sezon de repaus al pomilor:

În zonele în care de dezvoltă cancerul bacterian, aceste scurtări se efectuează toamna înainte de începerea ploilor.

  • se scurtează toate ramurile la o lungime de 5-12 cm;
  • ramurile mai viguroase se scurtează mai puternic ca cele care sunt mai slab dezvoltate;
  • se înlătură totalmente lemnul foarte puternic sau foarte slab pentru a permite o dezvoltare uniformă a ramurilor;
  • scurtările efectuate au scopul ca pomul să fie plat în partea de jos, iar ramurile ce sunt amplasate în centrul coroanei cu o creștere verticală și puternică să fie tăiate mai scurt decât ramurile mai slabe.

Al doilea sezon vegetativ (înainte de prima zi a verii):

  • se scurtează toate ramurile de la 5 la 12 cm în lungime;
  • ramurile puternice se scurtează mai mult decât cele slabe pentru a obține uniformitate;
  • scurtările efectuate au scopul ca pomul să fie mai mult sau mai puțin plat în partea de jos, iar ramurile ce sunt amplasate în centrul coroanei au o creștere verticală și puternică, să fie tăiate mai scurt decât ramurile mai slabe.

Sfârșitul celui de-al doilea sezon vegetativ:

De obicei, pomii au câte 20 de ramuri, număr suficient pentru a-l echilibra pentru pomii altoiți pe portaltoi semi-pitic. Aceste ramuri nu se scurtează pentru a avea recoltă în anul următor.

La pomii altoiți pe un portaltoi cu vigoare mai mare se scurtează ramurile conform modelului descris anterior pentru a obține balanțe bune ale pomilor care are vigoare prea mare.

Numărul minim pentru formarea scheletului pomului este de:

  • 20-25 pentru portaltoaie pitice;
  • 25-30 pentru portaltoaie de vigoare mare;
  • creșterea ramurilor anuale în lungime trebuie să fie de la 60 la 90 cm pentru un pom conform.

Tăierile în al treilea sezon vegetativ și ulterior:

Dacă observați frunze galbene în partea de jos a ramurilor, se înlătură 2-4 ramuri amplasate în centrul coroanei pentru a asigura pătrunderea luminii solare în interiorul pomului.

Înlăturând aceste ramuri verticale (numite lideri) înainte să observați frunze ce se îngălbenesc, pomul va crește mai echilibrat.

Dacă creșterile anuale ale acestor ramuri sunt slabe sau lungimea lor este mai mică de 60 cm, atunci este necesar de a înlătura suplimentar niște ramuri.

Al treilea sezon de repaus al pomilor:

Dacă ați ales soiuri cu creștere moderată sau mare altoite pe portaltoite semi-pitice sau alte soiuri cu o productivitate mare ce sunt altoite pe portaltoaie viguroase, se scurtează toate vârfurile ramurilor înlăturând o porțiune de 1/4 din lungimea totală a noilor creșteri.

Acest procedeu va fi de ajutor în cazul balansării raportului dintre frunze și fructe, iar fructele obținute vor fi de calitate.

Tăierea pomilor de cireș maturi în sistemul KGB

Vara târziu sau toamna devreme:

Se scurtează vârful ramurilor la aproximativ 20 cm. Dacă pomul a atins lungimea de 2,5 m înălțime, se scurtează cu 1/4 lungimea creșterilor anuale ale fiecărei ramuri.

Se înlătură sau se taie la cep toate ramurile laterale din partea de sus a pomului. Dacă s-a efectuat tăierea la cep, lungimea cepului se recomandă a fi de 8 cm.

Acest lucru se face pentru a crește fructe noi din mugurii axilari ce se formează la baza ramurilor de un an. Acest procedeu este important pentru pentru soiurile cum ar fi Skeena, ce produce multe fructe în această zonă.

Perioada de repaus sau de înflorire:

Se selectează cei mai groși lideri pentru a fi reînnoiți, iar orice ramură ce nu se dezvoltă normal și nu are formațiuni de rod pe ea trebuie reînnoită.

Se taie la cep aproximativ 20% din numărul total al liderilor fructiferi, lăsând un cep cu 3-4 muguri la o distanță de circa 25 cm de la trunchi. O ramură nouă trebuie să crească din acest cep pentru a deveni o ramură fructiferă.

Dacă o ramură ce trebuie reînnoită face parte dintr-un sistem bifurcat, toate ramurile care fac parte din această bifurcare trebuie reînnoite. În cazul în are nu se efectuează acest lucru, atunci ramurile netăiate vor deveni dominante, iar creșterile noi apărute din acewl cep vor fi slabe.

O ramură nouă de înlocuire trebuie să crească din cep pentru a înlocui lemnul fructifer. Dacă din cep se pornesc în creștere mai multe ramuri, ele trebuie rărite, astfel încât să rămână una sau două ramuri mai puternice orientate vertical.

Ramurile slabe se înlătură rapid, pentru ca ramura de reînnoire să se dezvolte suficient de puternic pentru a crește vertical și să păstreze acest aspect la recoltare.

Perioada de repaus sau de înflorire:

Se înlătură toate ramurile laterale rămase sau se taie la cep scurt, iar ramurile laterale orientate spre exteriorul coroanei se lasă.

Bibliografie. Producerea cireșelor; Autori: Lynn E. Long, Ananie Peșteanu, Marlene Long, Eugeniu Gudumac.

Vezi și Tăierile la cireș – piramidă etajat rărită cu centrul deschis.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›