‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSocietatea civilă - chemată să participe în dialogul de politici agro-rurale

Societatea civilă – chemată să participe în dialogul de politici agro-rurale

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La Chișinău și-a desfășurat lucrările masa rotundă, cu genericul „Rolul societății civile înprocesul de elaborare, implementare și monitorizare a politicilor agro-rurale”. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectul „Facilitarea implicării active a societății civile în dialogul de politici agro-rurale”, finanțat de către Delegația Comisiei Europene din Republica Moldova.

Proiectul este implementat de către Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, în parteneriat cu Federația Națională a Fermierilor din Moldova, Asociația Republicană a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Federația Agricultorilor „Fermierul” (România) și ONG „Workshop for Solutions” (Letonia).

Proiectul își propune două obiective majore, și anume:

  • Creșterea capacitaților organizațiilor de fermieri în domeniul monitorizării și evaluării politicilor agro-rurale existente, inclusiv, a politicilor bugetare în domeniu;
  • Îmbunătățirea dialogului dintre organizațiile de fermieri și autoritățile publice centrale si locale.

Iurie Hurmuzachi, Vicedirector al Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform a menționat că prin colaborarea societății civile cu instituțiile statului și mediul de afaceri se va reuși implementarea eficientă a proiectelor și gestionarea eficientă a fondurilor europene.

„Proiectul dat vine să ne mobilizeze, ca și organizație care reprezintă interesele agicultorior din Moldova, de a ne implica în monitorizarea gestiunii surselor alocate de către Uniunea Europeană, sau a celor alocate de stat, încă de la faza elaborării cadrului normativ și a celui legislativ, urmând exemplul organizațiilor civile europene”.

Aneil Singh, șeful secției Proiecte în cadrul Delegației UE în Republica Moldova, a menționat că orgaizațiile societății civile joacă un rol important în asigurarea unei interfețe de comunicare între Guvern și cetățeni.

„Organizațiile Societății Civile sunt percepute ca actori ai schimbărilor, un soi de paznici ai democrației în societatea moldovenească. Astfel, cooperarea dintre OSC-uri are menirea să consolideze înțelegerea reciprocă și să genereze o mai bună conștientizare a oportunităților și provocărilor în relațiile UE-Moldova”.

Referindu-se la importanța acestui proiect pentru țara noastră, dar și la necesitatea unei implicări cât mai active a reprezentanților societății civile în dialogul de politici agro-rurale Directorul Executiv AGROinform, Aurelia Bondari a menționat:

„Beneficiarii finali ai acestui proiect sunt producătorii agricoli, populația rurală, IMM-urile din mediul rural, administrația publică locală și centrală și organizațiile societății civile. Activitățile programate vor contribui într-un final la formarea unui cadru lucrativ pentru dialogul de politici agro-rurale între părțile interesate din sector, vor spori gradul de implicare și participare a societății civile în rezolvarea problemelor existente și vor stimula interacțiunea dintre producătorii agricoli, organizațiile reprezentative ale acestora și factorii de decizie”.

‹ adv ›

Proiectul va fi implementat pe parcursul a doi ani și este finanțat de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. Valoarea proiectului constituie 360 mii EUR, dintre care 288 mii este contribuția UE (adică, 80%) și 72 mii EUR (sau 20% – contribuția partenerilor). În paralel, în cadrul acestui proiect vor fi efectuate activități de monitorizare a implementării fondurilor ENPARD, care vine ca parte complimentară la Fondul de subvenționare a agriculturii.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›