‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSoiuri de struguri solicitate pentru export, dar în Moldova sunt abia în testare

Soiuri de struguri solicitate pentru export, dar în Moldova sunt abia în testare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sunt solicitate pentru export, au un preț destul de bun, dar în țara noastră sunt abia în etapa de testare. Vorbim de câteva soiuri de struguri apirene, care ar putea lua locul soiului Moldova în diagrama exporturilor. Printre acestea, Regele Toamnei, Kișmiș Lucistîi și Kișmiș moldovenesc.

„Soiurile apirene, pe lângă faptul că sunt mai solicitate sunt și plătite mai bine. Se vând de 2 ori mai scump decât soiurile cu semințe. Cu părere de rău, în structura plantațiilor viticole cu soiuri de masă din țara noastră, 80% reprezintă soiul Moldova, dar acesta e cu semințe. Piața externă solicită soiuri cu boabe mari, fără semințe”, susține Gheorghe Gaberi, expert independent în viticultură.

„Condițiile climatice pe care le avem în ultimii ani sunt ideale pentru creșterea soiurilor apirene. În Italia un kilogram de struguri Kișmiș Lucistîi ar putea ajunge până la 3 euro. În sistem Pergola s-ar putea obține struguri de până la 3 kilograme. Și Kișmișul moldovenesc, de asemenea, este solicitat la export, dar nu-i plantat pe larg încă”.

În acest an, calitatea strugurilor a avut de suferit destul de mult din cauza condițiilor climatice. Iar acest lucru ar putea știrbi din imaginea Moldovei ca fiind o țară exportatoare de struguri cu potențial înalt. Iată de ce, producătorii ar trebui să se orienteze spre soiurile, care pot crește și se pot dezvolta și în actualele condiții climatice.

„Dacă înființăm acum plantații cu astfel de soiuri, în 3-4 ani putem culege prima roadă. Soiurile apirene sunt preferențiale pe toate piețele, nu doar în Uniunea Europeană. De exemplu, Kișmișul moldovenesc este la mare căutare în piața arabă din bazinul Golfului Piersic. El se coace exact când acolo nu mai există struguri. Acolo l-am putea vinde cu cel puțin 3 dolari kilogramul”, susține Gheorghe Gaberi.

Specialistul este încrezut că odată ce se va trece la plantarea acestor soiuri apirene se va majora și cantitățile de struguri la export. Ba mai mult, acestea chiar s-ar putea dubla.

‹ adv ›
Struguri de soi Kișmiș moldovenesc

Potrivit datelor, la nivel mondial, Republica Moldova ocupă locul 15 la capitolul cei mai mari exportatori mondiali de struguri de masă în stare proaspătă. Însă, după volumul exportat per cap de locuitor, țara noastră se află în TOP 3 exportatori mondiali de struguri de masă  în stare proaspătă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›