Sunt solicitate pentru export, au un preț destul de bun, dar în țara noastră sunt abia în etapa de testare. Vorbim de câteva soiuri de struguri apirene, care ar putea lua locul soiului Moldova în diagrama exporturilor. Printre acestea, Regele Toamnei, Kișmiș Lucistîi și Kișmiș moldovenesc.
În acest an, calitatea strugurilor a avut de suferit destul de mult din cauza condițiilor climatice. Iar acest lucru ar putea știrbi din imaginea Moldovei ca fiind o țară exportatoare de struguri cu potențial înalt. Iată de ce, producătorii ar trebui să se orienteze spre soiurile, care pot crește și se pot dezvolta și în actualele condiții climatice.
Specialistul este încrezut că odată ce se va trece la plantarea acestor soiuri apirene se va majora și cantitățile de struguri la export. Ba mai mult, acestea chiar s-ar putea dubla.
‹ adv ›
Potrivit datelor, la nivel mondial, Republica Moldova ocupă locul 15 la capitolul cei mai mari exportatori mondiali de struguri de masă în stare proaspătă. Însă, după volumul exportat per cap de locuitor, țara noastră se află în TOP 3 exportatori mondiali de struguri de masă în stare proaspătă.
Comentarii