Caisul a cunoscut o amplă răspândire pe plan mondial, pe când la noi în țară, chiar dacă există condiții ecologice favorabile, această specie nu a fost extinsă la nivelul posibilităților. Acest fapt se datorează sensibilității caisului față de variațiile de temperatură din perioada de revenire și a brumelor târzii de primăvară, care pot compromite parțial sau total recolta.
Totuși, în ultimii ani, ca urmare a introducerii unor soiuri noi și rezistente, a portaltoaielor noi și a perfecționării tehnologiilor de cultivare a caisului, s-a înregistrat un interes sporit față de această cultură, atât din partea producătorilor, cât și a consumatorilor.
La Conferința Națională „Businessul fructelor în Republica Moldova” Ediția a VI-a, organizată de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, au fost prezentate câteva soiuri de cais de perspectivă. Detalii aflați în acest articol.
Sushi – soi extra-timpuriu, autofertil, rezistent la vărsatul prunului (Plum pox virus – PPV), cu productivitate înaltă. Pomii de acest soi sunt de vigoare medie, cu coroana globuloasă. Fructele rotunde, ușor spre oval, colorate în proporție de 40% în roșu. Este un soi de perspectivă, potrivit pentru zona de sud a Europei, deoarece înflorește devreme, iar în zonele cu risc de înghețuri târzii primăvara, ar putea suferi. În condițiile climaterice din sudul Franței, fructele se coc la mijloc de mai.
Un alt soi prezentat, cu calități gustative foarte bune este Tsunami, deja cunoscut producătorilor de la noi din țară, fiind inclus în Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova din anul 2015. Este un soi cu perioada de maturare extra-timpurie, în condițiile climaterice ale țării noastre fructele se coc la mijlocul lunii iunie. Pomii sunt de vigoare medie, cu coroana semi-erectă. Soiul este semifertil, se recomandă de plantat 2 polenizatori de soiurile: Pinkcot, Spring Blush, Big Red, Goldrich. Este lider absolut după calitate și aspectul comercial al fructelor. Descrierea detaliată a acestui soi poate fi vizulizată aici.
Tornado – soi timpuriu, ușor de cultivat, intră rapid pe rod, cu productivitate înaltă și stabilă. Pomii sunt de vigoare medie, cu coroana semierectă. Necesită polenizatori de soiurile Tsunami, Spring Blush, Samourai. Fructele ferme, cu calități gustative foarte bune. Au formă rotund-ovată, sunt de culoare portocalie, iar pe partea însorită 10-50% roșu-carmin. Pomii acestui soi sunt rezistenți la vânturi și manipulări mecanice.
Samourai – soi cu perioada de maturare timpurie și o productivitate înaltă. Pomii au vigoare mare de creștere, la început erecți, ulterior, odată cu dezvoltarea, devin semierecți. Soiul este semifertil, se polenizează cu Tornado, Tsunami, Pinkcot. Fructele sunt de dimensiuni mari, atractive, au forma rotund-ovată. Pielița este fermă, fără defecte de culoare roșu-închis în proporție de 30-80%, iar pulpa fină cu aromă consistentă și gust foarte plăcut. Soiul este apreciat pentru productivitatea înaltă, iar fructele la coacere se țin bine pe pom, după recoltare se păstrează bine.
Un alt soi prezentat a fost Big Red, acesta este deja cunoscut la noi în țară, deoarece este admis temporar pentru testare în condiții de producție. Pomul este de vigoare mare, cu coroană globuloasă. Fiind un soi semifertil, necesită ca polenizatori Tomcot, Pinkcot, Sprig Blush, Early Blush.
Fructele de calitate foarte bună, de culoare portocalie și în proporție de 40-50% roșie pronunțată. Este apreciat pentru fructele atractive cu gust plăcut, care se coc timpuriu și nu se scutură de pe pom. Pentru a obține fructe cu calibrul mai mare necesită stimularea fructificării pe țepușe și buchete de mai.
Un soi nou, rezistent și de perspectivă este Mistral. Pomii au o vigoare de creștere mare, cu coroana erectă și creșteri puternice anuale. Soiul este autofertil, fructifică pe țepușe.
Fructele sunt de calibru mediu, ferme, de formă rotundă și colorate 10-50% în roșu deschis. Pielița fin catifelată, fără defecte și rezistentă la manipulări. Soiul este apreciat pentru gustul fin și aroma foarte plăcută.
Un segment nou, promovat de pepiniera franceză sunt soiurile roșii, unul dintre care fiind Nikko.
Pomii de acest soi au vigoare medie de creștere, cu coroana semi-erectă. Nu necesită polenizatori, deoarece este autofertil. Fructifică bine, de bază pe buchetele de mai. Fructele de formă rotundă, ușor alungite, lucioase, de culoare roșu-intens, în proporție de 85-90%. Au un gust intens, dulce (150 Brix) și aromă pronunțată.
Chiar dacă soiul are calități remarcabile, deocamdată se confruntă cu unele probleme. Este mai greu acceptat de consumatori, fiind confundat cu prunele sau alte fructe. O altă problemă întâlnită cu acest soi este recoltarea prematură, deoarece culoarea roșie a epidermei ascunde culoarea pulpei și poate duce în eroare producătorii, care uneori încep recoltarea și livrarea prea devreme. De aceea, este absolut necesară instruirea fermierilor pentru recoltarea corectă.
Comentarii