Pentru a hrăni planeta cu o populație din ce în mai numeroasă e nevoie nu doar de a crește producția agricolă, dar și de a micșora pierderile post-recoltare. Potrivit unui raport al UNEP, Programul pentru Mediu al Organizației Națiunilor Unite, circa 1/3 din volumul producției agricole globale se pierde anual înainte să ajungă pe masa consumatorului. Dacă e să convertim în bani, pierderile se ridică la circa 1 trilion de dolari anual. Acestea apar în timpul recoltării, la depozitare, la transportul sau la distribuția producției. Legumele, fructele și pomușoarele sunt cele mai expuse riscului (până la 45% din producție).
Actuală oriunde în lume, problema pierderilor post-recoltare are nevoie de soluții eficiente. Agronomii din Israel par să fi găsit răspunsuri practice în acest sens. Despre câteva dintre acestea vom vorbi mai jos.
Cu 10% mai mulți struguri
Strugurii sunt una din cele mai exportate culturi din Israel. De cele mai multe ori, aceștia se strică din cauza boabelor crăpate. Dacă nu se întreprinde nimic, există riscul ca jumătate din roadă să fie compromisă. Ca acest lucru să nu se întâmple, în faza târzie de coacere, fermierii israelieni prelucrează ciorchinii cu acid giberelic ce împiedică crăparea boabelor. Substanța ajută la păstrarea fructelor mai mult timp și micșorează pierderile cu până la 10%.
Pe lângă asta, pentru a evita alterarea strugurilor, fructele sunt depozitate în cutii speciale cu un strat protector impregnat cu dioxid de sulf (SO2) ce dezinfectează boabele și încetinește procesul biologic de descompunere.
Cu până la 80% mai multă ceapă
Pierderi post-recoltare considerabile se înregistrează mai ales în cazul unor culturi ca ceapa. Acest lucru se întâmplă fie din cauza unei manipulări brutale în timpul recoltării (utilaje ce zgârie coaja), fie din cauza condițiilor incorecte de păstrare (dacă nu sunt spălate imediat după recoltare, legumele sunt atacate de agenți patogeni), dar și din motive economice (cerere slabă, supraproducție etc.). Agricultorii din Israel culeg ceapa doar după ce 80-100% din frunzele verzi cad, lâsănd căpățânei o coadă de circa 10 cm. Ulterior roada se usucă în decurs de 9 zile la o temperatură de 30ºC și nivelul umidității aerului de 98%. În acest fel ceapa se păstrează mai mult timp și nu își pierde din greutate. Utilizarea acestei tehnologii face posibilă reducerea pierderilor postrecoltare cu 80%.
Pentru a păstra cartoful un timp îndelungat, i se va asigura o temperatură de 2-4ºC, condiție necesară pentru încetinirea germinării. În plus, acesta se prelucrează cu inhibitori de germinare organici, pe bază de chimion și mentă.
De două ori mai puține puncte negre pe fructe
Ne-am convins nu o dată cât de periculoase sunt punctele negre de fructe. În numai câteva zile acestea se pot transforma în niște pete mari încât fructul devine necomestibil. Anume aceste puncte sunt responsabile în mare parte de pierderile din rândul fructelor. Cauza apariției lor, ca și în cazul strugurilor, sunt crăpăturile în care pătrund microorganisme dăunătoare ce accelerează procesul de descompunere. Crăparea apare în rezultatul prejudicierii mecanice a pieliței fructelor în timpul culesului, transportării sau păstrării incorecte a fructelor.
În acest sens, cercetătorii israelieni au inventat un regulator de creștere, numit Superlon, care se aplică în epoca târzie de coacere. Substanța micșorează cu 50% apariția punctelor negre în primele trei luni de păstrare și încetinește cu 60-80% intensitatea dezvoltării lor.
Metode sigure de păstrare a cerealelor
Deși Israelul nu este un mare producător de cereale, oamenii lor de știință au găsit soluții pentru micșorarea pierderilor și pe acest segment. Depozitarea grânelor trebuie să asigure o protecție fermă împotriva insectelor, de vină pentru 40% din recolta stricată. Anume din acest motiv majoritatea tehnologiilor inovatoare propuse de israelieni vizează protecția cerealelor de insectele dăunătoare. Dat fiind faptul că majoritatea țărilor evită insecticidele chimice sintetice, savanții israelieni sugerează o abordare complexă a problemei. Aceasta presupune monitorizarea și analiza permanentă a riscurilor, utilizarea unor substanțelor ecologice pentru protecția (uleiuri eterice) și combaterea insectelor (feromoni speciali), dar și fumigate performante. Deși aceste măsuri micșorează pierderile postrecoltare cu doar 0,5%, calitatea și siguranța cerealelor nu are de suferit.
Spre deosebire de alte țări ce dispun de condiții optime pentru dezvoltarea agriculturii, Israelul a trebuit să facă față unor numeroase provocări, ceea ce, într-un final, l-a împins spre performanțe remarcabile. Țara a obținut progrese atât în ceea ce ține de creșterea, păstrarea și procesarea culturilor, dar și la capitolul irigare și sere. Astăzi, Israelul nu doar aplică aceste tehnologii în interiorul țării, dar și le exportă intens.
Articol realizat în baza materialelor bakertilly.ua
Comentarii