‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSoluții viabile pentru sectorul de pomușoare din Republica Moldova

Soluții viabile pentru sectorul de pomușoare din Republica Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul celei de-a III-a ediții a Conferinței Naționale a Sectorului Pomușoarelor, care a avut loc vineri, 25 ianuarie curent, au fost abordate subiecte privind dezvoltarea sectorului prin inovație, dar și bunele practici ce pot fi aplicate de către producători. Conferința a fost organizată cu suportul proiectului USAID/APM și Asociației Producătorilor de Pomușoare din Moldova.

În cadrul evenimentului au fost dezbătute principalele probleme cu care se confruntă producătorii de pomușoare, dar și cele mai bune soluții. Pe final a fost adoptată o Rezoluția care a inclus mai mute propuneri parvenite din partea cultivatorilor printre care și include în Clasificatorul Ocupațiilor din Republica Moldova a specialității de „Cultivator de bacifere”.

O problemă majoră a sectorului dat, potrivit producătoarei de mure, Irina Pompuș, este insuficiența produselor de uz fitosanitar admise în țară pentru utilizare la cultura baciferelor, ceea ce face anevoioasă cultivarea acestora.

‹ adv ›

„Particip la Conferință pentru a afla ultimele noutăți din sectorul pomușoarelor. Cu părere de rău, în țară, sectorul baciferelor nu este dezvoltat la capitolul tehnologii, astfel întâlnim dificultăți când avem nevoie de fertilizanți sau produse de uz fitosanitar pentru aceste culturi. Piața e în continuă schimbare, la fel ca și cerințele acesteia. Pe viitor, planific să măresc suprafața plantației de mure, introducând soiuri timpurii și posibil voi planta și zmeur. Aș dori să înființez o plantație de mure în seră. Cred că, încetul cu încetul sectorul pomușoarelor va lua amploare, deoarece cunosc mulți tineri specialiști, absolvenți care ar putea schimba ceva. Cred că ar fi binevenită zonarea culturilor, astfel, dacă mai mulți producători vor colabora, va fi mai ușor de construit frigidere, depozite, dar și de comercializat recolta”, a spus Irina Pompuș.

Majoritatea potențialilor producători sunt tineri ce nu dispun de resurse financiare pentru a iniția o afacere. Astfel, în cadrul Conferinței au fost prezenți specialiștii proiectului USAID/APM, care au vorbit despre oportunitățile de finanțare.

„Mulți producători sunt tineri și respectiv necesită ajutor pentru a-și dezvolta afacerea. Aceștia pot participa la în cadrul programelor de granturi disponibile, dar și celor ce urmează a fi anunțate în curând. Proiectul APM are drept scop dezvoltarea sectorului, în plan tehnologic, post-recoltă. Conferința respectivă a fost organizată cu scopul de a familiariza producătorii cu noi tehnologii de producere, tendințele de dezvoltare a pieței. Sunt prezenți atât experți locali, cât și străini pentru a asigura o colaborare eficientă. Cred că cei care participă la astfel de evenimente sunt cu un pas înainte, deoarece cunosc noile tendințe și ce acțiuni ar trebui să întreprindă pentru a se menține pe piață. Sunt evidențiate elemente mai puțin cunoscute de producători, cum ar fi etichetarea, valorificarea corectă post-recoltare, eficiența economică. Ulterior, vom găsi și soluții pentru a ieși pe piețele externe, care au cerințe înalte față de produse”, a explicat Oleg Calestru, specialist în dezvoltarea sectorului în cadrul Proiectului APM.

‹ adv ›

Dmitri Dodica, expert național în producerea pomușoarelor, a menționat că participând la astfel de Conferințe producătorii pot valorifica mai eficient recolta, la fel, aceștia se informează despre certificarea produsului și calea spre principalele piețe externe de desfacere.

„Conferința respectivă reprezintă, de fapt, o necesitate pentru persoanele ce ar dori să inițieze o afacere în acest domeniu și pentru producătorii ce doresc să se conformeze tendințelor pieței. Datorită acesteia, potențialii producători participanți cunosc cum se inițiază corect o afacere. Aici se face conexiunea între producători și supermarketuri, producători și proiectele din sector. Având un produs de calitate, cu actele în regulă, producătorii din Moldova sunt bineveniți pe piețele externe, lucru confirmat și de specialiști internaționali. Pe plan internațional sunt lideri așa culturi ca căpșunul, zmeurul și afinul, atât la capitolul suprafețe cultivate cât și consum. Pentru culturi mai puțin cunoscute consumatorilor din regiune, cum ar fi caprifoiul, piața încă nu este dezvoltată suficient, dar se lucrează intens asupra promovării în țările UE. În Republica Moldova această cultură a fost testată. Iar primele fructe de culoare neagră ce apar pe piața internațională sunt obținute de la caprifoi”, a spus Dmitri Dodica.

Sectorul pomușoarelor în Moldova înregistrează o creștere dinamică. Suprafețele plantate se măresc anual cu 100-150 de hectare. În anul 2018 exportul de pomușoare a crescut cu 64%, constituind 2,8 mii de tone, ceea ce reprezintă cu o mie de tone mai mult decât în ​​anul 2017.

‹ adv ›

În Europa de Vest piața pomușoarelor crește cu 8% anual. Iar producătorii din țară, potrivit experților străini, vor avea succes exportând atât pomușoare proaspete, cât și congelate sau procesate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›