‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSondaj: În Moldova, peste 50% din fermieri cultivă soia modificată genetic. Importuri masive din...

Sondaj: În Moldova, peste 50% din fermieri cultivă soia modificată genetic. Importuri masive din țări unde se cultivă soia OMG

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Scăderea drastică a suprafețelor cultivate cu soia și prezența unor opțiuni mai costisitoare în ceea ce ține de controlul buruienilor în cultură, a dus la importurile masive ale acesteia.

Soia este unul dintre componentele importante din hrana animalelor de fermă, astfel aceasta nu poate fi exclusă, iar proprietarii de ferme sunt nevoiți să importe boabe de soia pentru a satisface necesitățile nutriționale ale animalelor.

În cadrul evenimentului Donau Soja Moldova „Vulnerabilități și oportunități în producerea de soia”, au fost prezentate câteva date importante care pun în evidență necesitatea intervenției imediate a autorităților și mobilizării fermierilor în scopul creșterii suprafețelor cultivate cu soia.

‹ adv ›

Ela Malai, Reprezentanta Verein Donau Soja din Austria în Moldova, a specificat că potrivit datelor colectate și procesate de către experții proiectului, în ultimii ani s-a atestat o scădere importantă a suprafeţelor semănate cu soia de la 59.100 hectare în 2010 la 23,2 mii de hectare în 2021.

Dinamica cultivării soiei în Republica Moldova:

Ela Malai a atenţionat și despre faptul că, pentru o bună parte din suprafețele cultivate cu soia, seminţele folosite sunt modificate genetic.

„Sondajele efectuate în rândul agricultorilor arată că peste 50% din aceștia utilizează seminţe modificate genetic”, a declarat Ela Malai. 

‹ adv ›

În acest context, autorităţile ar trebui să controleze mai strict importul de seminţe şi să adopte măsuri de stimulare pentru agricultorii care cultivă soia nemodificată genetic, ca ei să poată concura cu cei care cultivă soia modificată genetic.

Potrivit datelor oficiale, Republica Moldova importă anual circa 30-31 de mii de tone de șrot de soia, care provine din țările Americii de Sud, unde prioritar se cultivă soia modificată genetic.

Anatolie Fală, expert în cadrul proiectului, a menționat că, din cauza schimbărilor climatice şi încălzirii globale, cultivarea soiei în Republica Moldova, este potrivită doar în zona de nord a țării.

‹ adv ›

În raioanele din centrul şi sudul ţării, cultivarea soiei poate fi doar pe bază de irigaţie, sau dacă sunt ani cu precipitaţii suficiente, a precizat Anatolie Fală.

Citiți mai multe despre Anatolie Fală: Avem condiții pretabile pentru cultivarea soiei fără irigare doar în nordul Moldovei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›