‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSoții Petrov: Am început să cultivăm conopidă și broccoli, pentru că sunt produse cu...

Soții Petrov: Am început să cultivăm conopidă și broccoli, pentru că sunt produse cu valoare adăugată și avem condiții pentru creștere

‹ adv ›
‹ adv ›

Cum să îmbini meseria de bucătar și pasiunea pentru agricultură într-o afacere de succes am aflat de la soții Nicolae și Ana Petrov din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi.

Tânăra familie a lăsat în urmă viața de la oraș pentru a face agricultură la sat. Și pentru că experiența de bucătar pe care a dobândit-o domnul Petrov, activând timp de nouă ani în mai multe restaurante din capitală, nu putea fi trecută cu vederea, pe lângă agricultură, familia mai prestează și servicii de catering.

În acest fel, o parte din legumele crescute pe cele șase hectare pe care le gestionează sunt transformate în prânzuri delicioase pentru angajații mai multor întreprinderi din localitățile din apropiere.

„Mi-am făcut studiile în tehnologia şi managementul alimentaţiei publice, iar după finalizarea acestora m-am angajat ca bucătar la o pizzerie din Chișinău, apoi au urmat și alte localuri. Munceam, făceam bani, dar tot nu ne ajungeau. Pentru familia noastră nu vedeam niciun viitor la oraș. Între timp, a apărut și primul copil și am fost tot mai motivați să ne întoarcem acasă și să punem pe roate ceva al nostru”, explică domnul Petrov.

Ajutându-l pe tatăl lor care deținea o gospodărie țărănească, tinerii erau familiarizați deja cu agricultura. Fiind încurajați de perspectivele de dezvoltare a afacerii, precum siguranța accesului la apă pentru irigare de la Sistemul Centralizat de Irigare „Puhăceni”, reabilitat în cadrul Programului Compact, cât și solicitările pe care le aveau din partea unor companii din localitate pentru pregătirea prânzurilor, soții au hotărât să-și înființeze propria lor afacere.

Așa apare în 2018 PETROVGRUP SRL cu două domenii de activitate: agricultură și servicii de catering.

Pe o suprafață relativ mică pe care o arendează, tinerii reușesc să cultive un spectru larg de legume, pe noi însă ne-au impresionat plantațiile de broccoli și conopidă, culturi mai puțin întâlnite pe terenurile din Moldova.

conopida

„Am început să cultivăm conopidă și broccoli, considerând că sunt produse cu valoare adăugată, solicitate pe piață și, mai ales, că avem și condițiile necesare pentru creșterea acestora. Dispunem de sol fertil și bogat în substanțe nutritive și datorită apei din Nistru pe care o folosim pentru irigare. Pentru că atât conopida, cât și broccoli sunt ușor perisabile, planificăm să construim o cameră frigorifică să putem păstra recolta o perioadă mai îndelungată”, menționează directorul întreprinderii, Nicolae Petrov.

‹ adv ›

Producătorii agricoli au ales să planteze două soiuri de broccoli și trei de conopidă, toate tardive, care se recoltează toamna, astfel că vizita noastră a coincis cu strângerea primei roade din acest an. Culturile au fost semănate în iulie, iar anterior de pe același teren a fost recoltată sfecla roșie și dovleacul.

„Am încercat într-un an să creștem conopidă vara, am iesit pe piață în august, dar nu s-a comercializat atât de bine, precum toamna. Aceste soiuri preferă temperaturile mai scăzute și să fie irigate pe timp de noapte, astfel, la schimbul de temperatură planta dă roadă mai rapid”, detaliază doamna Ana.

În anul curent, agricultorii au crescut broccoli și conopidă pe o suprafață de un hectar, dar planifică să o extindă. Referitor la recoltă, antreprenorii menționează că se obține aproximativ 25 de tone de broccoli la hectar și între 35-40 de tone de conopidă.

Chiar dacă gestionează doar șase hectare, fermierii cred că și pe o suprafața atât de mică poți face agricultură performantă dacă utilizezi eficient solul, respectând asolamentul și dacă ai acces la apă.

„De câteva ori am irigat din fântâni arteziene, dar nu este aceeași calitate. Apa pompată din Nistru prin sistemul centralizat de irigare este mai caldă și mai benefică pentru creșterea legumelor. De asemenea, în calitate de membri ai Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Acva-Grup” am avut posibilitatea să utilizăm echipamentul de irigare deținut de asociație”, mărturisește domnul Petrov.

‹ adv ›

Tot el afirmă că a folosit în acest an irigarea prin aspersiune, dar următoarea investiție pe care o vor face va fi într-un sistem de irigare prin picurare, datorită căruia, poate fi mai ușor dozată cantitatea necesară de apă.  

Pentru anul următor, agricultorii și-au propus să extindă suprafața terenurilor agricole până la 10 hectare pe care intenționează să cultive: conopidă, broccoli, ardei, dovleac, ceapă, vânătă, sfeclă roșie, cartof și varză.

De asemenea, aceștia își doresc că din sezonul viitor să mai poată angaja câțiva muncitori permanenți. Mai mult decât atât, sunt convinși că dacă vor achiziționa o linie de sortare a legumelor vor fi mai competitivi pentru a încheia contracte directe cu magazinele pentru realizarea acestora.

Prestând și servicii de catering, agricultorii își asigură piață de desfacere pentru o parte din legume, astfel acestea capătă valoare adăugată, fiind livrate ca un produs finit și gata pentru consum.

„Întâmplarea a fost ca tata să ne propună să cumpărăm clădirea, în care anterior a fost localizată brigada de tractoare și legume din sat, iar acum a devenit sediul blocului alimentar. La începul toți banii pe care îi făceam în agricultură îi investeam aici. Acum s-au deschis noi oportunități pentru serviciile de catering, datorită și sprijinului financiar oferit de către ODIMM prin intermediul programului „Start pentru Tineri” la care am participat și, astfel, am reușit să procurăm utilaj nou pentru a moderniza bucătăria”, afirmă entuziasmată Ana Petrov.

Zilnic, bucătarii pregătesc prânzuri pentru 50-60 de persoane. Deși, anul trecut, după cum menționează proprietarii afacerii, aveau comenzi și de câte 160 de prânzuri pe zi. De asemenea, beneficiari sunt și persoane fizice, în special, vârstnici care nu pot găti, iar la rugămintea celor dragi plecați peste hotare, li se livrează mâncarea acasă.  

Nicolae și Ana sunt un exemplu de oameni harnici, care prin inițiativă și perseverență demonstrează că își pot crea un viitor chiar acasă.

„Am făcut o înțelegere cu soția că dacă timp de cinci ani nu reușim să construim ceva al nostru, vindem tot și ne reîntoarcem la Chișinău. Acum nici nu poate fi vorba de asta”, spune mulțumit domnul Nicolae.

Familia Petrov are planuri mari de viitor. Foarte curând vor dezvolta și produse de patiserie, precum plăcinte și mini pizze, pe care le vor comercializa în magazinele din raion. Totodată, intenționează să readucă la viață rețete inedite de dulciuri, dar și o rețetă veche de dulceață din dovleac, tradițională locului, pentru care vor folosi chiar dovleacul crescut de ei.

Articol realizat de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova. Mai multe detalii pe acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii