Potrivit datelor oficiale, în țară își desfășoară activitatea puțin peste o sută de producători certificați eco. Cu toate că numărul acestora este relativ mic, produsele eco sunt tot mai solicitate nu doar la nivel mondial, dar și pe piața locală, datorită faptului că tot mai mulți consumatori aleg să consume produse naturale sau bio.
Agricultura eco se dovedește a fi mai avantajoasă și în condiții de secetă. Afirmația aparține lui Spartac Chilat, co-fondator SRL Prograin Organic.
Potrivit acestuia, pentru culturile din prima grupă fermierii eco, recoltând circa 1,5 tone per hectar de spelta, au obținut un profit mult mai bun decât cei ce au recoltat circa 2,5-3 tone de grâu convențional. Per general, și starea culturilor pe câmpurile eco este mai bună.
Pe piața internațională, potrivit lui Spartac Chilat, avem o tendință sigură pentru următorii 5-10 ani. Și anume, pentru culturile proteice precum năut, fasole, mazărea și soia prețurile la sigur vor fi stabile sau chiar se vor majora.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.
(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.