‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSpecialiștii atenționează: O bună parte din strugurii obținuți în acest sezon - nu pot...

Specialiștii atenționează: O bună parte din strugurii obținuți în acest sezon – nu pot fi păstrați

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Grindina și seceta ce au marcat sezonul 2020, urmate de ploi în perioada recoltării au afectat esențial calitatea strugurilor de masă obținuți în acest sezon, inclusiv și durata de păstrare a acestora.

Potrivit specialiștilor, circa 60% din strugurii obținuți nu corespund standardelor de calitate solicitate pe piețele externe, printre principalele aspecte numărându-se dimensiunile mai mici ale acestora. În plus, ploile ar putea produce pierderi importante în cazul păstrării strugurilor.

„În acest sezon dificil, pentru păstrare au putut fi depozitați doar strugurii din plantațiile irigate, pentru că ploile nu au avut un asemenea impact negativ asupra acestora. În mare parte, strugurii de masă produși în zona de sud a țării în plantații fără irigare au fost procesați. Recoltele obținute de pe parcelele viticole ce nu au fost irigate, în mare parte, nu sunt pretabile pentru păstrare pe termen lung. Circa 60% din struguri nu au aspect marfar. În plantații neirigate, avem boabe cu 30-40% mai mici comparativ cu anul trecut. Totuși, fermierii ce au reușit să recolteze strugurii înaintea ploilor, îi pot depozita fără probleme”, a menționat pentru Agrobiznes Vladimir Corobca, consultant în viticultură, ONVV.

Și reprezentanții Asociației Moldova Fruct recomandă producătorilor de struguri de masă să analizeze bine calitatea acestora și să depoziteze doar strugurii ce pot fi păstrați o perioadă mai lungă de timp.

„Sunt mari șanse să se repete situația de acum doi ani, când ploile au afectat calitatea strugurilor, iar ulterior păstrarea acestora a fost extrem de anevoioasă. Drept rezultat, în luna martie o bună parte din producători s-au pomenit cu struguri de calitate proastă pentru care nu au putut găsi cumpărători. Ar fi oportun ca producătorii să analizeze obiectiv calitatea strugurilor, dacă aceștia sunt sau nu pretabili pentru păstrare de lungă durată, pentru a evita asemenea situații”, a menționat Adrian Cojocaru, specialist marketing, Asociația Moldova Fruct.

‹ adv ›

La nivel mondial în 2019, după valoare, Republica Moldova s-a clasat pe locul 19 în lume la capitolul exporturi de struguri de masă, iar după volumul exportat pe locul 15. Totuși, acest sezon ar putea fi diferit de anterioarele, astfel, succesele înregistrate mai mici.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›