Pe lângă pregătirea profesională, anii de facultate înseamnă și perioada în care orice tânăr se poate dezvolta multilateral. Astfel că, atunci când aleg viitoarea profesie, tinerii trebuie să fie pregătiți să dedice timpul său și activităților ce îl vor ajuta, în viitor, să devină cel mai bun specialist.
Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM) are o istorie de 90 de ani în care a pregătit specialiști pentru diverse domenii, ce s-au afirmat prin rezultate remarcabile în producție și cercetare, în țară și peste hotare. Printre absolvenți regăsim un șir de personalități: președinți de țară, prim-miniștri, miniștri, deputați, ambasadori, membri ai academiei de științe, scriitori.
Începând cu anul 2002, în cadrul UASM a fost înființată Specialitatea „Drept patrimonial”- Ciclul I, la care au fost înmatriculați primii 109 studenți. În același an, pentru asigurarea şi coordonarea specialității noi deschise a fost redeschisă catedra de Drept în cadrul Facultății de Cadastru și Inginerie a Mediului.
Specialitatea „Drept” este deservită metodic, științific şi didactic de către catedre didactice de înaltă calificare. În perioada 2015-2020 UASM a furnizat economiei naționale numeroși specialiști, inclusiv absolvenți ai programului de studii 0421.1. Drept.
Universitatea își asumă responsabilitatea de a pregăti viitoarele generații de juriști într-un mediu de învățare și de formare ancorat realității și dinamicii pieței muncii, deschis provocărilor noilor profesii juridice, un mediu permanent conectat metodelor moderne de educație și noilor tehnologii.
Misiunea Departamentului Drept este orientată spre:
- formarea inițială a specialiștilor de înaltă calificare, bazată pe cunoștințe temeinice nu doar teoretice, dar și practice;
- cultivarea aptitudinilor și abilităților practice necesare, în perspectiva devenirii ca profesioniști;
- crearea premiselor sigure de integrare socio-profesională de succes, în contextul sistemului de drept din Republica Moldova.
Profesorul departamentului drept este atât practicianul, bun cunoscător al tehnicilor specifice profesiilor juridice, cât și teoreticianul, cercetătorul dedicat domeniului Dreptului.
Cel mai important, profesorul acestui departament este un bun pedagog și dascăl, calități care sunt cuantificate prin indicatori care probează existența acestora prin motivarea studenților să se implice în diferite activități științifice care să stimuleze dezbaterea (mese rotunde, simpozioane, conferințe, concursuri de procese simulate etc.).
Profesorul Departamentului Drept este o personalitate complexă, flexibilă și deschisă stilurilor diferite de învățare ale studenților săi, este pregătit cu o varietate de metode de predare și adaptează profilurilor studenților săi.
În procesul de predare specific Departamentului Drept, un beneficiu major de care se bucură studenții este accesul la experiența practică a profesorilor, majoritatea dascălilor fiind practicieni cu experiență îndelungată în domeniul juridic: avocați, notari, funcționari publici etc.
Stilul clasic de transmitere a cunoștințelor nu mai poate asigura nici atractivitatea pentru curs sau seminar și nici însușirea competențelor specifice disciplinelor de studiu.
Proiecțiile video, cursurile, comunicarea și grupurile on-line, aplicațiile virtuale înlocuiesc sau completează majoritatea metodelor clasice de predare – învățare.
Câteva motive pentru a alege specialitatea Drept:
- Toate programele de studii organizate în cadrul facultății, la nivel de licență și master, sunt acreditate de ANACEC;
- Corpul profesoral este alcătuit din dascăli de valoare, în mare majoritate practicieni ai dreptului;
- Departamentul colaborează în domeniul cercetării științifice cu instituții de prestigiu din țară și străinătate, iar studenții sunt îndrumați să desfășoare activitate științifică, valorificată prin intermediul manifestărilor științifice și a revistelor editate;
- Spațiile în care se desfășoară activitatea didactică (săli de curs, săli de seminare, laboratoare) sunt generoase și asigură un mediu propice învățării, fiind dotate cu mijloace tehnice moderne;
- Practica de specialitate este organizată la instanțele de judecată, în cabinetele avocaților și notarilor, în cadrul instituțiilor administrației de stat, pe baza parteneriatelor încheiate de UASM;
- Studenții sunt antrenați în activități extracurriculare: cercuri științifice, conferințe, excursii, activități sportive, acțiuni caritabile, etc.
Ceea ce îi diferențiază pe absolvenții de facultate sunt experiența de muncă acumulată pe parcursul anilor de studii, cunoștințele, abilitățile, spiritul de inițiativă, capacitatea de a lucra în echipă. Iar toate acestea, chiar dacă nu se învață în mod direct la cursuri, se deprind.
Implicarea în activitățile organizațiilor studențești, participarea la traininguri, internshipuri, joburi part-time, voluntariatul și experiența internațională de studiu sunt toate activități ce-l aduc pe tânăr mai aproape de angajatori.
Comentarii