Pe lângă măsurile de bază care trebuie realizate pentru a preveni dezvoltarea bolilor și dăunătorilor în culturi (respectarea asolamentului, tehnologiei de creștere, alegerea soiurilor potrivite, etc.), există metode ce vă pot ajuta să reduceți populația de insecte dăunătoare, să stimulați dezvoltarea celor utile sau chiar reduceți anumite boli.
Una dintre aceste metode este semănarea plantelor repelent pentru insecte, care, combinată cu celelalte metode, poate oferi un rezultat bun.
Producătorii din țară ce au optat pentru agricultura eco, având mai puține metode de combatere la îndemână, deseori, recurg la semănarea acestor specii, combinate cu celelalte metode.
„Semănăm busuioc, cimbru, gălbenele. Sunt eficiente împotriva tripșilor, păduchilor. Pentru a reduce populația de nematozi din sol, semănăm muștar cu o lună înainte de plantare, apoi îl încorporăm în sol. Utilizăm aceste plante deja de 8 ani, plus celelalte metode, deoarece previn problemele, dar, evident, nu ne limităm doar la ele. Plantele au nevoie permanent de grijă și nu poți schimba multe dacă deja sunt infestate. Le semănăm odată cu semințele de răsad. La plantarea răsadului, amplasăm aceste plante repelent la începutul, mijlocul și sfârșitul rândului, la circa 20 m distanță. Le utilizăm pentru toate legumele, cu excepția cepei, atât în sere, cât și câmp deschis. Cele mai bune consider că sunt: busuiocul, cimbrul și țigăncușa mirositoare”, ne-a explicat Maria Darii, fermier ecologic.
Astfel, speciile repelent pot fi utilizate cu succes atât pentru a preveni afectarea culturilor din grădină, cât și pentru cele cultivate pe suprafețe relativ mai mari, deoarece îndepărtează unii dăunători sau reduc atacul unor boli. Aceste specii mai sunt numite plante sanitar.
Important! Pentru o protecție eficientă a culturii trebuie să respectați toate recomandările de creștere, nu să vă axați pe o singură metodă. Iar pentru a determina care vi se potrivesc situației din câmp, testați mai multe metode.
„La ferma noastră noi folosim metoda biofumigării cu muștar Caliente prin încorporarea plantelor în sol. Și totuși, efectul fiind toxic pentru microflora solului și micoriză, și nediscriminatoriu, noi compensăm activitatea biologică redusă în rezultat, prin adăugare suplimentară de compost vegetal, care restabilește în timp echilibrul ecologic în sol. Această applicare o efectuăm pentru a supresa verticilioza Verticillium fungi care persistă în sol încă din timpul celui de al doilea război mondial când pe câmpurile fermei se cultivau monoculturi intensive. Aplicăm biofumigarea doar premărgător culturilor care sunt susceptibile acestei boli, de exemplu înainte de a planta căpșunul. În calitate de culturi de companie – vecini buni – folosim trifoiul, măzărichea, facelia, și alte siderate, precum și fâșiile cu floră spontană care conțin zeci de specii de plante aromate și flori, acestea servind ca adăpost ademenitor pentru miriadele de insecte prădătoare. Un echilibru sănătos între culturile comerciale și flora spontană, florile și buruienile care susțin micro-fauna fermei ne asigură o lipsă totală de probleme cu paraziții sau cu bolile pe care le-am moștenit”, ne-a explicat Tamara Șchiopu, fermier eco.
În următorul tabel sunt prezentate specii de plante sau combinații de plante de cultură care reduc populația de organisme nocive:
*Plantele sanitar se folosesc sub formă de benzi de protecţie a straturilor de legume sau a întregii grădini, în culturi asociate, sau ca plante premergătoare (crăiţe, gălbenele).
Totuși, dacă observați că se dezvolte intens o anumită boală sau dăunător an de an, analizați bine situația din câmp, deoarece soluția s-ar putea să fie alta decât metodele tradiționale (microclima s-ar putea să nu fie potrivită, soiul neadaptat, etc.).
„Utilizăm produse pentru combaterea bolilor și dăunătorilor permise în agricultura ecologică, cât și analizăm eficiența plantelor repelent. Nu avem o experiență prea bogată în acest sens, am fi, mai degrabă, la etapa de testare. Am semănat ceapă, gălbenele, iar rezultatele și eficiența o vom determina pe parcursul anilor. Totuși, necesită mai mult timp pentru a percepe ce e bine și ce nu, mai ales că clima, solul și alte particularități diferă mult”, ne-a explicat Vasile Niculița, fermier.
Datorită faptului că unele plante secretă în aer sau sol substanțe cu efect repulsiv, puteți utiliza organe ale acestora pentru a ține anumite insecte la distanță:
În practică, se utilizează şi încorporarea directă de plante în sol (din familia Cruciferae, iarbă de Sudan, sorg), care conţin anumite substanțe cu efect fungicid şi compuşi cianhidrici, ce posedă proprietăţi de fungicid și nematocid.
Important! Dacă sunteți producător certificat eco, consultați-vă cu organismul de certificare, indiferent de metoda pe care planificați să o utilizați pentru protejarea culturilor.
Bibliografie: Îndrumar de practici tradiționale şi ecologice în
legumicultura ecologică; Editura Estfalia, Bucureşti 2005, Rodica Badea, Sorin Liviu Ştefănescu, Monica Dumitraşcu.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.