‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleȘtefan Bîtlan: „Cererea de prune de calitate pe piață e enormă”. Soluții propuse pentru...

Ștefan Bîtlan: „Cererea de prune de calitate pe piață e enormă”. Soluții propuse pentru un export de succes

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În anul 2023, Republica Moldova a exportat 78 de mii de tone de prune, în peste 30 de țări, comparativ cu anul 2022, când s-au exportat 28 de mii de tone, în 22 de țări.

Aceste date au fost prezentate de către Asociația Moldova Fruct în cadrul Conferinței Business-ul Fructelor. 

În acest context, Ștefan Bîtlan, administratorul compania Fani SRL, susține că cererea de prune calitative este enormă, doar că pentru a menține poziția, dar și a cuceri piețe noi este nevoie de volume consolidate, automatizarea proceselor de lucru, investiții în tehnologii mai moderne, cooperarea între producători și exportatori. 

„Compania Fani SRL a fost fondată în anul 1995, suntem specializați atât în producerea, cât și exportul fructelor proaspete, de calitate, cu valoare adăugată. La fel, suntem transportatori cu tradiții, deținem un parc cu 18 camioane frigorifice. Activ penetrăm piața Uniunii Europene începând cu anul 2014. Am început a exporta în Țările Baltice, după care în Austria, Germania, România și Belarus”. 

‹ adv ›

Cantitatea de prune moldovenești exportată în perioada 2021-2023:

În anul curent, compania a reușit să livreze peste 2400 de tone de prune în Germania. 

„Austria este o piață foarte importantă pentru noi, ea a devenit și mai vitală după anul 2017, astfel că am reușit să ne creăm o nișă foarte bună de export. În anul 2022, am exportat pe această piață 700 de tone de prune, în anul curent, avem deja livrate peste 1400 de tone.
Țările Baltice sunt o piață cu tradiție pentru produsele moldovenești, unde constant cresc exporturile, în dependență de calitatea produsului.
România a fost o țintă spre care am tins să ajungem, dar, din păcate, nu am avut o companie cu care să colaborăm. În anul 2022 am exportat doar 80 de tone, în acest an – 1340 de tone.
În Belarus, am livrat, în anul curent, doar 60 de tone”, a povestit Ștefan Bîtlan. 

Producătorul susține că, a devenit extrem de important ca fermierii să se axeze pe ideea de a produce aici, acasă, valoare adăugată, iar aceasta să fie valorificată tot aici, acasă.

‹ adv ›

Diferența de preț, care este aplicată și câștigată de companiile intermediare, trebuie să rămână în Republica Moldova. 

„Pentru aceasta este necesar să facem parteneriate sigure între noi, producători și exportatori. Înțelegem munca care se depune și care nu este deloc ușoară, dar pentru a reuși este nevoie de comunicare”. 

Consumatorii solicită prune omogene, intacte și de o fermitate înaltă, iar aceasta poate fi obținută doar în cazul în care deținem și un frigidere cu atmosferă controlată. 

„Prunele trebuie sortate și calibrate toate după aceeași mărime, culoare, pentru a oferi un aspect de extra-calitate. Se necesită, la fel, exigență în tratamente cu respectarea normelor de aplicare a produselor de uz fitosanitar, și aceasta este o cerință importantă, poate chiar printre primele care trebuie respectate. Produsele pe care le creștem noi ca țară, entitate ajung să fie consumate de oameni, respectiv trebuie să vindem produse calitative”. 

Un pas la fel de necesar pentru succesul afacerii îl reprezintă și prezența activă la expoziții, misiuni comerciale, întâlnirile constante cu importatorii, crearea unor relații de business. 

„Pe parcursul anului curent, deoarece a fost o lipsă acută de prune din țările balcanice, ne-am străduit să ne facem clienți noi în Suedia, Olanda, Serbia”. 

‹ adv ›

Ștefan Bîtlan recomandă producătorilor de prune, și nu doar, să-și creeze stocuri de ambalaj înainte de sezon, pentru ca să nu se pomenească în situația în care nu au în ce depozita și exporta marfa. 

„Cred eu că, trebuie să ne orientăm și să facem, în măsura posibilităților, investiții în energia regenerabilă. Spre exemplu, frigiderul companiei este utilizat ca și centru logistic, respectiv consumul de energie este unul foarte mare”.

Tendințele pentru ambalaj

Lădițele din lemn de 6 – 10 kg sunt deja demodate, deși unii producători le mai folosesc deoarece mulți clienți încă le acceptă. 

„Trebuie să ne adaptăm și la tendințele care există pe piață, pentru că ambalajul este foarte important și reprezintă o parte din succes”.

Soiuri de prune solicitate

„Nu cred că ar trebui să producem doar Stanley, trebuie să încercăm și soiurile noi cum ar fi Tophit, Toptaste. În anul curent, 7 camioane cu prune President au ajuns pe masa consumatorilor din Franța și s-au bucurat de succes”. 

Vedeți aici soiuri de prun pentru o perioadă lungă de recoltare și comercializare.

Amintim că, prunele ocupă locul doi în topul celor mai exportate fructe din Moldova. Totodată, țara noastră este în top 10 exportatori din lume după volumul de prune proaspete exportate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›