Ca și mulți alți moldoveni, Ștefan Cojocari, din Bălăbănești, Criuleni, a lucrat în străinătate, fiind determinat ca, la revenirea acasă, să pună bazele unei afaceri care să-i permită să-și întrețină familia.
Așa, a ales apicultura, iar de la decizia sa până în prezent sunt 5 ani de experiență:
În ciuda afacerii în dezvoltare, cu 144 de familii de albine, indicii acestui an se arată proști și-n apicultură. Cantitățile de miere sunt mult mai mici decât au fost anul trecut. Mierea de tei, spune apicultorul, practic a lipsit, iar pentru cea de floarea soarelui ar mai fi o șansă, dacă am avea ploi.
Cât privește distribuția sarcinilor în apicultură, Ștefan este ajutat de soție și prieteni, susținând că este dificil să găsească angajați, inclusiv din cauza domeniului specific. Mulți ar fi dornici, dar le este frică de albine.
La rându-i, albinele pe care le deține apicultorul sunt din rasa Carpatină, unica rasă omologată în Moldova ca material genetic și care permite accesarea de subvenții și granturi, iar aici, apicultorul se poate lăuda cu o frumoasă experiență chiar din startul afacerii.
Recent, apicultorul a obținut un credit, oferit de UCIP IFAD, pentru a achiziționa 100 de familii de albine:
Întrebat dacă afacerea sa necesită dotarea cu alte utilaje, Cojocari se raportează la viitorul apropiat și la eventuale achiziții:
Reieșind din experiența sa, dar și motivația de a munci acasă, Ștefan Cojocari îndeamnă apicultorii să dea curs programelor de susținere a afacerilor apicole, dar nu înainte de a-și definitiva scopurile:
Apicultorul din Bălăbănești își comercializează producția apicolă la piețele locale și târguri, precum și angro.
Comentarii