‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleȘtefan Cojocari, apicultor: Este foarte important că Livada Moldovei a început să finanțeze și...

Ștefan Cojocari, apicultor: Este foarte important că Livada Moldovei a început să finanțeze și activitățile apicole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

A început afacerea în anul 2017, cu un număr de doar 10 familii de albine, iar acum are în prisacă deja 100! Nu se oprește aici. Și-a stabilit drept obiectiv ca în timpul apropiat să ajungă la 300 de familii de albine. Plin de ambiție și dorință de a face afaceri la el în țară, Ștefan Cojocari din satul Bălăbănești, Criuleni a mizat pe apicultură și după cum susține, nu regretă deloc.

Te invităm în Grupul Apicultorilor pe Viber. Accesează următorul link.

„Am lucrat în Chișinău circa patru ani, apoi am mers peste hotare pentru a-mi încerca norocul, dar n-a fost să fie. Totuși, cel mai bine este acasă, în țara ta. Când m-am întors de peste hotare, căutam oportunități, vroiam să-mi deschid propria afacere, să lucrez împreună cu familia mea pentru un scop comun. Ajutând un prieten apicultor la lucrările de îngrijire a albinelor, mi-a plăcut mult ceea ce se petrece în prisacă și ce presupune această activitate. Deci, nu am stat mult pe gânduri și am adus acasă și eu câțiva stupi. Rasa pe care o am este carpatină, de fapt, cea mai răspândită în Moldova. Încetul cu încetul am prins îndeletnicirile necesare pentru a îngriji albinele, am înzecit numărul familiilor. Acum e timpul să facem un nou pas – să ne extindem activitatea. A fost o mică provocare, care a devenit o afacere promițătoare, cred eu”, a relatat Ștefan Cojocari.

Mierea produsă de albinele îngrijite de către Ștefan Cojocari este comercializată în borcane pe piața locală sau vândută intermediarilor pentru export. Apicultorul susține că are planuri mari pe viitor și-și dorește mult să-și dezvolte afacerea.

„Aș fi bucuros dacă am beneficia de suport prin intermediul diferitor proiecte de creditare. Pentru noi orice schimbare este vitală, deoarece apicultura în Moldova abia prinde aripi, chiar dacă avem unele dintre cele mai de valoare produse. Pentru a-mi extinde afacerea am beneficiat deja de 80 de stupi verticali în cadrul proiectului USAID – APM. Datorită acestor stupi vom avea posibilitatea să mărim numărul locațiilor, vor fi încă două. La fel, schimbare va permite gestionarea mai eficientă a stupilor, vor fi circa 50-80 de familii pentru o locație și se va reduce fenomenul de furtișag la albine. În timpul apropiat planific să măresc numărul de familii de albine până la 250-300, iar pentru viitor deja la 500 de familii. Pentru toate aceste schimbări este nevoie de resurse, iar faptul că, Proiectul Livada Moldovei oferă posibilitatea de a obține finanțare și pentru activitățile apicole este foarte importantă pentru noi”, a adăugat apicultorul.


Amintim că, urmare a deciziei Băncii Europene de Investiții a fost extinsă aria domeniilor eligibile în cadrul Proiectului Livada Moldovei. Astfel, pot fi depuse cereri de finanțare pentru investiții și în domeniul apicol, fiind eligibile pentru finanțare toate activitățile apicole, inclusiv: de producere a stupilor, ambalajelor pentru miere, procurarea utilajului pentru procesarea și ambalarea mierii.

„Desigur vom mări cantitatea produsă, ambala mierea în volume mai mici, într-un cuvânt, ne vom moderniza și deci, vom fi mult mai competitivi pe piață. Acum, cel mai mult sunt concentrat pe mărirea numărului familiilor de albine, iar dacă voi atinge acest scop vor fi disponibile mult mai multe oportunități. Am pornit de la zero, dar vrem să ne dezvoltăm, deci, aportul proiectelor de finanțare este foarte important pentru prosperitatea afacerii noastre. Sper să ajungem la etapa, când vom fi competitivi să asigurăm cantități suficiente, când deja vom putea lansa și alte activități, mă refer la valorificarea cât mai eficientă a mierii. Nu este greu să fii apicultor, chiar este plăcut dacă ai răbdare și perseverență”, a conchis Ștefan Cojocari.

‹ adv ›

Valoarea minimă a alocărilor oferite pentru investiții de către Proiectul Livada Moldovei este de 5 mii de euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane de euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de 3,5 – 5% pentru credite în euro și de aproximativ 8% pentru creditele în lei, cu o pronunțată tendință de scădere. Un moment important este că, în cadrul Proiectului sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA „Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

În cadrul Proiectului sunt disponibile credite investiționale acordate prin intermediul băncilor comerciale: BC „Energbank” SA, BC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” SA, BC „Procredit Bank” SA, BC „Comerțbank” SA și BC „Banca Comercială Română” SA. Horticultorii și operatorii economici din domeniile conexe pot beneficia de finanțarea în leasing accesibilă prin intermediul BC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” SA.

‹ adv ›

Mai multe detalii despre oportunitățile de finanțare oferite în cadrul Proiectului Livada Moldovei puteți găsi accesând acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›