‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriȘtefan Iamandi, ONVV: Avem o scădere considerabilă a recoltei de struguri, dar un trend...

Ștefan Iamandi, ONVV: Avem o scădere considerabilă a recoltei de struguri, dar un trend ascendent la exportul de vin

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe data de 30 august, la Chișinău se desfășoară Conferința Națională a Filierei Vitivinicole „Recolta Strugurilor 2024”. În cadrul acesteia a fost reflectată situația actuală din sectorul strugurilor, au fost elaborate prognoze și prezentate rezultate înregistrate pentru anul vitivinicol care se încheie.

Ștefan Iamandi, Director, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV):

„Anul vitivinicol 2023-2024 a fost unul plin de provocări pentru noi toți, marcat de condiții meteo extreme care au pus la încercare capacitatea noastră de adaptare și reziliență. Schimbările climatice globale au avut un impact semnificativ asupra sectorului nostru, determinând o scădere considerabilă a producției de struguri”, a specificat Ștefan Iamandi.

Pe lângă aceasta, costurile de întreținere a plantațiilor viticole au crescut semnificativ, iar vremea neobișnuit de caldă a adus cu sine o serie de provocări pentru calitatea strugurilor. 

Ilona Gruenewald, Manager, Programul pentru Dezvoltare Rurală și Agricultură, Delegația Uniunii:

ilona gruenewald

„Ca rezultat al temperaturilor scăzute se așteaptă o reducere a recoltei de struguri. Cu toate acestea, în fața acestor provocări, sectorul vitivinicol din Moldova a reușit să demonstreze o reziliență remarcabilă. Uniunea Europeană a oferit suport constant pentru susținerea sectorului, inclusiv prin intermediul proiectelor cum ar fi Livada Moldovei, crearea clusterelor de vinificație, dar și susținerea MAIA. Credem în rolul cheie pe care îl au producătorii și Moldova pe harta mondială și îi vom susține în continuare”, a menționat Ilona Gruenewald.

Exporturile de vin moldovenesc sunt pe un trend ascendent, cu o creștere de 17% în volum și cu o majorare de 22% în valoare.

Kirk Ramer, Director, Proiectul Competitivitate şi Rezilienţă Rurală, USAID:

kirk ramer usaid

„Ultimii 2,5 ani au venit cu provocări remarcabile pentru producătorii de vinuri din Moldova. Războiul din Ucraina, afectarea rutelor tradiționale de export și alte provocări au avut impact direct. La acestea se adaugă și schimbările climatice. Secetele, vremea nefavorabilă, ploile cu grindină afectează sectorul de venificație.

În ciuda acestor provocări, ne bucurăm mult de determinarea viticultorilor de a activa în acest sector. Vinul Moldovei continuă să câștige popularitate pe piețele externe, fiind exportat în prezent pe 63 de piețe internaționale de către cei 124 de exportatori activi”.

‹ adv ›

Aproximativ 70% din vinurile produse sunt destinate exportului, ceea ce subliniază importanța calității și competitivității produselor pe arena globală.

„Până la sfârșitul anului, avem programate numeroase evenimente de promovare, participări la expoziții și concursuri de profil care vor consolida și mai mult imaginea vinurilor noastre pe piețele externe”, a conchis Ștefan Iamandi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›