Stela Efros, împreună cu soțul ei, de mai bine de 17 ani, dezvoltă o afacere în domeniul avicol. Ideea de a se lansa în acest sector a venit de la soțul Stelei și după trei ani de căsătorie au găsit spațiul potrivit pentru fabrica de creștere a puilor.
Anual, „Avicol ISI Farm” crește aproximativ 500 de mii de pui de carne și circa 800 – 900 de mii de pui rasa Adler Argintii și mixtă.
Rezultatele obținute după primul an de muncă și banii pe care au reușit să-i adune după ce au vândut păsările i-a determinat să se gândească la extinderea afacerii.
‹ adv ›
Au apelat și la un credit bancar, cu care au reușit să procure o altă fermă cu patru hale în satul Step-Soci din raionul Orhei. Această achiziție le-a permis să mărească numărul de pui.
Familia Efros, inițial, creștea pui pentru populație, din categoria Adler Argintii și uneori rase mixte. După care au început a crește și pui pentru carne, dar, conform cerințelor sanitar- veterinare, în acest caz, era nevoie de a face pauze, de a dezinfecta încăperile.
Dar, odată cu reușitele pe care le înregistrau, soții descopereau și alte aspecte pe care ulterior le îmbunătățeau. Așa a fost și în cazul creșterii puilor pentru populație.
‹ adv ›
Dacă la început cumpărau puii de la cei care aveau producere, apoi îi creșteau și comercializau, s-au gândit să crească propriile găini și cocoși pentru reproducere.
Comercializarea puilor are loc cu ajutorul intermediarilor, care activează în diferite raioane ale țării, fiind mai mult concentrați pe regiunea centru și nord, deoarece în partea de sud există crescători de păsări de rasa Adler Argintii.
Hrana pentru pui o produc la propria fabrica din satul Măgdăcești. Moara este dotată cu toate utilajele necesare pentru producerea hranei combinate din cerealele pe care le procură de la fermieri.
În ceea ce ține de angajați pentru fabricile de producere nu au dificultăți, deși, recunoaște Stela Efros că, se înregistrează o fluctuație de cadre.
Producătoarea povestește că războiul din Ucraina a favorizat, pentru o perioadă, producătorul local. Atunci când au fost sistate importurile, volumul de producere a crescut.
La fermele pe care le gestionează nu au conectare la gaze și asigură încălzirea pe bază de cărbuni. În anii precedenți, au utilizat și foarte multă masă lemnoasă, dar, la moment, este interzisă vânzarea lemnului către persoanele juridice pentru a asigura cetățenii, astfel că sunt puși în situația că trebuie să modifice sistemul de încălzire, adică să instaleze noi cazane.
Una dintre provocările pe care își dorește producătoarea să o soluționeze este legată de marja pe care o adaugă intermediarii care cumpără, iar ulterior vând puii, prin diferite localități din țară.
Cu toate acestea Stela Efros se arată optimistă și îndeamnă producătorii, care activează în această ramură, să reziste în fața crizelor, pentru că dacă cedează înseamnă că nu sunt producători adevărați.
În ceea ce ține de planuri de viitor, producătoarea ne-a spus că, sunt în proces de a înregistra marca comercială, iar ulterior vor livra carne sub brandul personal.
Stela Efros, care a absolvit facultatea Științe economice, iar soțul Academia de Poliție, spune că afacerea a crescut constant datorită ambiției, străduinței, muncii, dedicării, implicării și colaborării dintre toți cei care au constituit această afacere.
Doamne ce chinuiți sunt saracii pui. Nu au pic de spațiu.