Astăzi, producătorii agricoli se confruntă din ce în ce mai mult în sectoarele lor cu seceta, ceea ce înseamnă nevoia de a cultiva noi culturi rezistente la aceasta. Unul dintre acestea poate fi amarantul, el are o recoltă de circa 2 tone/hectar, iar potenţialul biologic este mult mai mare, ajungând la 5-6 tone.
Amarantul este o planta considerată cereală şi are peste 50 de specii. Se pare că la noi în ţară este cunoscută de foarte mult timp, planta fiind numită ştir (o plantă foarte des întâlnită, subestimată şi considerată buruiană). A fost utilizată foarte des, în trecutul îndepărtat, de către azteci, datorită conţinutului ridicat de proteine, magneziu şi fibre.
Este una dintre cele mai rezistente plante la secetă. În plus, amarantul iubește căldura: cea mai mare intensitate a creșterii masei verzi a plantei are loc la temperaturi de peste 30°C. La fel, îmbogățește solul cu materie organică și azot, este un bun premărgător în asolament şi poate fi utilizat cu succes în agricultura ecologică. După cum ştim, ştirul creşte uşor pe întreg teritoriul ţării noastre.
Principala cerință pentru premărgătorii amarantului este recoltarea timpurie și absența unor cantități mari de resturi vegetale pe sol. Cele mai potrivite sunt ierburile anuale, cerealele și legumele, cum ar fi cartofii. Acesta se seamănă când temperatura solului este de 12°C, la o adâncime de 2-4 cm. Iar densitatea recomandată este de 110-115 mii de plante la hectar şi distanţa între rânduri de 45-70 cm. Ştirul nu rezistă la îngheţuri, astfel este unica cerinţă ce trebuie respectată.
Dintr-o tonă de seminţe este posibilă obținerea a 40 de litri de ulei, 350 kilograme de cereale măcinate, sau 400 kilograme de făină. Însă, pe scară industrială, 86% din producţia obţinută este utilizată în industria farmaceutică și 14% în industria cosmetică. Uleiul de amarant este extrem de eficient în tulburările sistemului imunitar și endocrin al organismului, bolile cardiace și ale pielii, elimină toxinele, declanșează procesele de regenerare în corpul uman, previne și inhibă dezvoltarea tumorilor.
Crupele de amarant sunt un produs al nutriției de zi cu zi. Este cea mai bună dintre toate cerealele datorită proteinei.
La noi în ţară nu este încă dezvoltată ramura ce s-ar ocupa cu prelucrarea a astfel de culturi, însă în Ucraina şi România amarantul se creşte pe suprafeţe relativ mari, iar producătorii nu întâlnesc probleme cu realizarea. La fel şi în alte ţări, amarantul se bucură de popularitate, astfel există potenţial de dezvoltare a acesteia și la noi în ţară.
Comentarii