‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 1 mai, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleStresul termic la vaci - cum evităm pierderea productivității în ferme pe timp de...

Stresul termic la vaci – cum evităm pierderea productivității în ferme pe timp de vară

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Problema „stresului termic” la vacile de lapte este relevantă pentru toate regiunile fără excepție, deoarece efectul neplăcut (negativ) al temperaturii asupra vacilor de lapte începe deja de la 22-24°C.

Prin urmare, pentru a preveni stresul termic la vaci, ar trebui să acordați atenție sporită următoarelor măsuri:

  • Frecvența corectă de distribuire a furajelor și monitorizarea corectă a amestecării TMR (pentru că nu se poate să amestecați toate ingredientele rației imediat înainte de distribuire, acest lucru trebuie luat în considerare, mai ales vara);

Detalii despre Calculul volumului mixerului de furaje la fermă, aspecte tehnice importante.

  • De asemenea, corectă va fi utilizarea activă în hrănirea vacilor a deșeurilor din industria alimentară (borhot de bere, zăr, zară) care „ajută” în lupta împotriva expunerii la temperaturile ridicate;
  • Alegerea așternutului, acesta este unul dintre cele mai importante elemente în prevenirea stresului termic. Liderul unic și fără concurență în această problemă rămâne numai – nisipul. Nici paiele, nici covoarele, saltelele de cauciuc nu vor ajuta în lupta împotriva efectului negativ al temperaturilor înalte de vară asupra organismului vacii. De altfel, paiele ca așternut, de exemplu, în perioada de vară, din păcate, chiar accentuează acest efect negativ;
  • Acum, în ceea ce privește ventilația desigur, ar trebui nu doar să fie, dar să fie proiectată corespunzător în grajdurile proiectate, la fel, corespunzător. Foarte des se instalează ventilatoare „la modă”, în timp ce se ignoră complet caracteristicile grajdului și înțelegerea generală – pentru ce vacile au nevoie de ventilație și ce ar trebui să asigure aceasta;
  • Majoritatea grajdurilor în care sunt ținute vacile nu mai pot fi „reconstruite” și erorile de proiectare corectate, așa că rămâne de încercat să se creeze condiții de climat cât mai confortabil datorită „ventilației” deja existente;
  • Un element foarte important în confortul vacilor pe timp de vară este utilizarea corectă a așa-zisei irigări, deoarece acțiunea temperaturii ridicate în combinație cu umiditatea ridicată va face decât să crească manifestările stresului termic, așa că aceste două elemente în lupta împotriva „stresului termic” la vaci trebuie să funcționeze corect și să se completeze unul pe celălalt;
  • Ei bine, stați cât mai departe de „suplimentele minune” comerciale, hrănirea cu care se presupune că ajută vacile să facă față stresului termic. Cred că acestea NU ajută vacile să lupte cu stresul termic, ci ajută oamenii de afaceri (comercianții) să facă mai mulți bani pe vacile Dumneavoastră. De fapt, ceea ce poate ajuta cu adevărat să facă față mai ușor verii este o gestionare corectă a activității și cunoașterea tehnologiilor în creșterea vitelor de lapte.
  • Încă o dată voi repeta că niciun aditiv (potasiu, acid ascorbic, niacină, colină, crom, drojdie, metionină, glucani, monensin) cu siguranță NU va fi eficient în timpul stresului termic și nu vă va ajuta la nimic dacă nu aveți un management corect. 

Cum să evitați efectele stresului termic asupra vacilor

Iată și câteva sfaturi despre cum să reduceți efectele negative ale caniculei asupra vacilor și, cel mai important, fără costuri suplimentare (ei bine, sau cu investiții minime care se vor recupera în câteva săptămâni). Atunci când este căldura, este aproape imposibil de evitat stresul termic, dar este posibil să se reducă impactul negativ al acestuia asupra vacii!

  • Mărește frecvența distribuției furajelor. În mod paradoxal, dar vei reduce timpul total care este folosit pentru hrănire și vei economisi forța de muncă, iar procesul de hrănire în sine va deveni mai ușor de controlat.
  • Cu cât este mai mare productivitatea, cu atât este mai mic pragul de apariție a stresului, acest lucru trebuie luat în considerare. Dar, în niciun caz nu trebuie redusă productivitatea vacilor, ci dimpotrivă, trebuie acordată mai multă atenție acestor vaci.
  • Foarte simplu, puteți instala în sistemul de adăpare – un răcitor pentru a răci apa potabilă, este rapid, ieftin, dar efectul pozitiv va fi vizibil imediat.
  • Trebuie să încetați să pregătiți întregul TMR imediat înainte de distribuția sa, pregătirea trebuie împărțită în 2 etape.
  • Este necesar să se crească corect DCAB în rație (acesta este echilibrul dintre cationii și anionii de bază în dietă).
  • Optimizați rația pentru a crește conținutul de furaje cu conținut ridicat de fibre care au digestibilitate ridicată.
  • Uneori, va fi potrivit să lucrați corespunzător asupra raportului optim de vitamine și minerale, iar dacă aveți vite de rasă Holstein, atunci în acest caz trebuie să respectați doar standardele americane.
  • Optimizați raportul corect de potasiu-sodiu-magneziu în dietă (de ce, pentru că uneori comercianții recomandă creșterea potasiului în rație, iar creșterea acestuia poate afecta (reduce) în mod semnificativ absorbția de magneziu, iar vânzătorii de aditivi, cel mai probabil, nu vă vor spune despre asta).
  • Utilizarea activă a deșeurilor din industria de prelucrare a alimentelor în hrănirea vacilor va fi corectă și eficientă (și nu vă temeți să folosiți așa ceva, important este să le folosiți corect).
  • Este de dorit să instalați iluminare uniformă în grajd, vacile în zilele fierbinți de vară, instinctiv încearcă să evite zonele puternic luminate și, în consecință, se adună în zonele întunecate.
  • Pentru a depăși cu ușurință temperaturile ridicate – vacile trebuie să fie complet sănătoase, așa că îngrijirea adecvată în astfel de procese precum fătarea și după fătările recente (adică în primele 10 zile după fătare, încă se spune perioada puerperală sau cu un anglicism „fresh cows”) ar trebui să fie o prioritate.
  • În America, geneticienii de mult timp cu succes lucrează la selecționarea vacilor care vor fi mult mai rezistente la stresul termic, așa că puteți începe deja lucrul acesta în această direcție. Tauri cu astfel de caracteristici deja există și materialul seminal al lor este disponibil.
  • Despre rolul important al așternutului și cum acesta trebuie să fie la vaci pentru a ușura eficient stresul termic, am scris deja (vezi un pic mai sus).
  • Nu uitați de necesitatea evitării stresului termic la vacile aflate în perioada repausului mamar. În unele cazuri, căldura de vară le poate dăuna chiar mai mult decât vacilor în lactație, dar vreau să remarc că unele măsuri pentru a minimiza stresul termic la ele sunt puțin diferite.
  • Pe lângă punctul anterior referitor la impactul negativ al temperaturilor ridicate asupra vacilor în perioada repausului mamar, răcirea slabă în timpul acestei perioade duce la scădere greutății vițelului nou-născut cu 3-5 kilograme și la o scădere a producției de lapte cu 6 kg pe zi în primele 30 de zile de lactație, ceea ce stabilește un nivel mai scăzut de productivitate pe întreaga lactație.
  • Pentru a îmbunătăți reproducerea pe timp de căldură a verii, la vaci ar trebui să se folosească modificări speciale ale schemelor clasice de sincronizare, acestea dau un rezultat mult mai bun la însămânțare.
  • Și, la sfârșit, puteți să tundeți vacile (este ușor și este o metodă foarte eficientă, ei bine, dacă nu faci altceva).
  • Iar în calitate de bonus, o informație foarte utilă și importantă: dacă cineva v-a povestit despre ventilatoarele orizontale, vă sfătuiesc cu încredere să nu luați decizii pripite, ci, mai degrabă, să mă contactați și vă voi spune care ventilație este de fapt corectă și confortabilă pentru vacile de lapte.

Vă doresc să aveți vacile sănătoase.

Citiți mai multe despre Stresul termic la viței – sfaturi pentru o creștere bună pe timp de vară.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›