FAO prezintă primul studiu de fezabilitate privind dezvoltarea unei platforme de e-comerț pentru producătorii agricoli mici și mijlocii din Republica Moldova.
În Republica Moldova, crearea unei platforme unice de comerț online pentru micii producători agricoli, ar putea spori vânzările și îmbunătăți accesul la piețe, asigurând astfel, creșterea și competivitatea economică.Migranții reveniți în țară, de asemenea, ar putea să beneficieze și să devină agenți ai schimbării, datorită deprinderilor de utilizare a soluțiilor digitale, servind drept modele pentru ceilalți producători, care încă rămân reticenți față de adoptarea și utilizarea soluțiilor online.
Acestea sunt principalele concluzii ale primului studiu de fezabilitate privind dezvoltarea unei platforme e-comerț pentru producătorii agricoli mici și mijlociidin țara noastră, inclusiv a migranților reveniți în Republica Moldova, lansat de FAO.
‹ adv ›
Potrivit cercetării, platforma de comerț online, ar reprezenta opțiunea sigură pentru producătorii agricoli mici de a-și vinde recolta, de a-și majora profitul și de a-și minimiza dependența de multiplii intermediari, acest fapt fiind indispensabil, în contextul pandemiei Covid-19, care a evidențiat vulnerabilitățile economiei naționale – fermierii fiind rupți de piața de desfacere și rămași practic, fără surse de venit.
Prezentul studiu a analizat implementarea unei soluții dezvoltate de la zero și a unei soluții bazate pe una din platformele existente în țară. De asemenea, au fost analizate provocările și constrângerile cu privire la operarea platformelor existente, propunând un portofoliu de intervenții necesare pentru a asigura succesul platformelor noi sau existente.
Studiul a fost realizat în perioada iulie-august a anului curent, având la bază 28 de interviuri cu diverși producători, membri ai comunității de producători agricoli mici și mijlocii.
FAO Moldova caută continuu posibilități de a sprijini micii producători agricoli, inclusiv prin adoptarea instrumentelor și tehnologiilor digitale.
Comentarii