‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 6 decembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriStudiu: În Republica Moldova sunt cel puțin 11 zone cu potențial de energie eoliană...

Studiu: În Republica Moldova sunt cel puțin 11 zone cu potențial de energie eoliană nevalorificat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În Republica Moldova sunt cel puțin 11 zone cu potențial de energie eoliană nevalorificat, ce ar permite creșterea ponderii energiei verzi produse în țară până la 30% către 2030, arată datele preliminare ale unui studiu realizat de Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova al USAID și care a fost prezentat Ministerului Energiei, notează mold-street.com.

„Aceste rezultate urmează să fie valorificate în vederea organizării, până la sfârșitul anului, a primelor licitații de către Guvern în cazul parcurilor eoliene mari”, susţine Ministerul Energiei.

11 zone cu potențial mare de a dezvolta ferme eoliene

Potrivit autorilor cercetării, au fost studiate 34 de arii cu potențial de energie a vânturilor, fiind excluse traseele tradiționale ale păsărilor migratoare de-a lungul Nistrului și Prutului, zonele împădurite, pentru a nu dăuna mediului, la fel au fost excluse și zonele rezidențiale. În plus, s-a ținut cont de radarele și aeroporturile internaționale existente.

Studiul a luat în calcul infrastructura existentă, distanța până la cea mai apropiată stație electrică, capacitatea liniilor, cele mai apropiate drumuri de acces.

„După o primă triere, au rezultat 11 zone cu potențial mare de a dezvolta ferme eoliene. În cazul a trei zone, Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova va extinde cercetările, cu vizite la fața locului, pentru a face măsurători și a studia relieful. Alte componente analizate vor fi capacitățile fizice ale rețelelor și calculele financiare”, precizează Ministerul Energiei.

‹ adv ›

Scopul acestui studiu a fost de a obține în final prețuri optime la energie electrică și instalații mai eficiente, pe întindere a zeci de hectare.

Autorii studiului au ținut cont și de țintele de decarbonizare asumate de Republica Moldova, concluzionând că este real ca până în 2030 să fie construite parcuri eoliene cu putere instalată de circa 600 MW.

Aceasta este de circa trei ori mai mult decât puterea instalată la Termoelectrica şi de 4-5 ori mai mare decât puterea reală la cel mai mare producător de energie din Republica Moldova, fără regiunea transnistreană.

‹ adv ›

Potrivit Ministerului Energiei, experții USAID vor oferi suport și Moldelectrica pentru a găsi soluții pe componentele tehnice și a valorifica mai bine acest potențial.

În cadrul ședinței, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a spus că paralel se pregătește un mecanism prin care potențialii investitori care obțin rezervarea capacităților și avizele de racordare să finalizeze proiectele începute, dar să nu țină capacitatea blocată ani de zile, ca ulterior să comercializeze aceste acte pe o piață secundară.

„Vrem să creăm oportunități de investiții egale pentru toată lumea, iar cei care creează bariere artificiale să plătească”, a fost mesajul ministrului. 

Extinderea sectorului regenerabilelor mai departe este dificilă

De notat că în ultimul an se atestă un veritabil boom al fotovoltaicelor, înregistrându-se o creştere explozivă, graţie investiţiilor private.

‹ adv ›

Pe de altă parte extinderea sectorului regenerabilelor mai departe este dificilă, fără o serie de reforme şi modificări de politici, susţinea anterior Carolina Novac, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei.

Funcționara explica aceasta prin faptul că energia obţinută de la soare și vânt este intermitentă, adică instalaţiile eoliene şi solare pot să genereze sau să nu genereze energie, dar consumul rămâne constant.

„Deficitul de energie trebuie acoperit cu energie de echilibare, care e mult mai scumpă, iar noi piață de echilibrare nu avem încă. Surplusul este din nou o problemă pentru sistem”, afirma secretara de stat.

Dependenţă periculoasă de Moldgres

Până atunci, însă, rețeaua națională nu poate absorbi atât de multă energie regenerabilă, în anumite perioade. Or, consumatorii casnici (circa 43% din consumul total de energie) generează vârfuri de cerere dimineață și seara, iar noaptea consumul de curent electric scade atât de mult, încât e la limita de jos a capacității de generare a Centralei Moldgres din Transnistria, controlată de gigantul rus Inter RAO EES.

Moldgres asigură în prezent peste 80% din necesarul de curent electric al Republicii Moldova, dar dependenţa totală de ea este periculoasă, în condiţiile în care Gazprom poate sista totalmente livrările de gaze.

Totodată, Republica Moldova nu poate importa cantităţi mari din România, până nu va fi construită linia electrică Vulcăneşti-Chişinău.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›