‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 22 iunie, 2024
31.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaStudiu: Jumătate din zonele de cultivare a grâului din lume ar putea fi afectate...

Studiu: Jumătate din zonele de cultivare a grâului din lume ar putea fi afectate de secetă până la sfârșitul secolului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Potrivit unui studiu publicat recent, aproximativ jumătate din zonele de cultivare a grâului din lume s-ar putea confrunta cu secete severe și prelungite până la sfârșitul secolului, dacă nu se iau măsuri pentru a atenua schimbările climatice.

Șansa unei secete larg răspândite în zonele de producție a grâului este de patru ori mai mare decât nivelul pe care oamenii de știință îl văd astăzi, menționează Song Feng, profesor de geoștiințe la Universitatea din Arkansas și al doilea autor al studiului, care a fost publicat în jurnalul Science Advances.

„Dacă o singură țară sau regiune este afectată de secetă, aceasta va avea un impact mai mic. Dar dacă mai multe regiuni sunt afectate simultan, aceasta poate afecta producția globală și prețurile alimentelor și poate duce la insecuritate alimentară”, a spus Feng.

Pentru studiu, Feng și colegii săi au analizat 27 de modele climatice, fiecare dintre ele având trei scenarii diferite.

Culorile marchează distribuția spațială a zonei de cultivare a grâului și a primilor 10 exportatori de grâu în perioada 2009–2012, în ordine descrescătoare, cu gri deschis indicând terenul arabil fără cultivare a grâului. (B și C) Comparație a abaterilor randamentului de grâu în anii cu și fără apariția deficitului sever de apă (SWS), combinând cei 10 principali exportatori de grâu [Uniunea Europeană (UE), Rusia, Canada, Statele Unite, Ucraina, Australia, Kazahstan, Argentina, Turcia și Brazilia]. S-au folosit date SWS și de randament în perioada 1991–2016. (B) Frecvența abaterii randamentului exprimată ca scorul Z și netezită de filtrul Gaussian pentru ani fără apariția secetei severe (n = 136) față de ani în care cel puțin 1% din suprafața de cultivare a grâului a exportatorului a fost afectată de secetă (n = 78) în timpul anului recoltării. (C) Diferențele de randament la nivelul entității exportatoare în raport cu anul precedent pentru anii fără apariția secetei (n = 136) față de anii în care cel puțin 10% din suprafața de cultivare a grâului a exportatorului a fost afectată de secetă (n = 5). Sursă: Science Advances

Studiul a constatat că din punct de vedere istoric, suprafața totală afectată de secetă severă la nivel mondial și prețurile alimentelor sunt strâns legate. Seceta mai răspândită a însemnat prețuri mai mari la alimente în trecut.

Proporția estimată din suprafața cultivată cu grâu afectată de secete severe între 1861 și 2100:

Seceta severă afectează până la 15% din zonele actuale de cultivare a grâului, având în vedere modelele meteorologice actuale, se arată în studiu.

‹ adv ›

În alt scenariu, dacă încălzirea globală este menținută la 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, până la 30% din suprafețele globale cu grâu ar putea suferi simultan de secetă.

„Acest lucru sugerează în mod clar că încălzirea globală va afecta producția de alimente”, a spus Feng.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›