Potrivit unui studiu publicat recent, aproximativ jumătate din zonele de cultivare a grâului din lume s-ar putea confrunta cu secete severe și prelungite până la sfârșitul secolului, dacă nu se iau măsuri pentru a atenua schimbările climatice.
Șansa unei secete larg răspândite în zonele de producție a grâului este de patru ori mai mare decât nivelul pe care oamenii de știință îl văd astăzi, menționează Song Feng, profesor de geoștiințe la Universitatea din Arkansas și al doilea autor al studiului, care a fost publicat în jurnalul Science Advances.
Pentru studiu, Feng și colegii săi au analizat 27 de modele climatice, fiecare dintre ele având trei scenarii diferite.
‹ adv ›
Studiul a constatat că din punct de vedere istoric, suprafața totală afectată de secetă severă la nivel mondial și prețurile alimentelor sunt strâns legate. Seceta mai răspândită a însemnat prețuri mai mari la alimente în trecut.
Proporția estimată din suprafața cultivată cu grâu afectată de secete severe între 1861 și 2100:
Seceta severă afectează până la 15% din zonele actuale de cultivare a grâului, având în vedere modelele meteorologice actuale, se arată în studiu.
‹ adv ›
În alt scenariu, dacă încălzirea globală este menținută la 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, până la 30% din suprafețele globale cu grâu ar putea suferi simultan de secetă.
Comentarii