Unul din cele mai importante domenii de subvenționare, care înregistrează o creștere de la an la an a numărului de solicitări, or producătorii agricoli au început să conștientizeze importanța calității producției, mai ales prin prisma angajamentelor RM statuate în acordurile de liber schimb cu UE, ENPARD, etc.
La această măsură, se propune acordarea subvențiilor în dependență de direcția de activitate a întreprinderilor respective, precum și de amplasarea obiectelor investiționale, cu menținerea plafoanelor în cauză. Suma subvenției va constitui de la 20% până la 50%, în dependență de amplasarea proiectului (localitate rurală sau urbană), precum și de dispunerea de materie primă proprie, pentru care se realizează obiectul investițional. Aceste cerințe rezultă din necesitatea punerii accentelor și stimulării prioritate a producătorilor agricoli, adică cei care dispun de terenuri, creează și mențin locuri de muncă, achită impozite, contribuie la dezvoltarea comunității unde își desfășoară activitatea, etc.
Și în anul 2016 statul va subvenționa dobânzile la creditele agricole, cu majorarea plafonului de la 100 mii lei la 120 mii lei, iar rata dobânzii medii luată drept bază de calcul la fel s-a majorat de la 12% la 16%.
Grupurile de producători agricoli se vor bucura de o susținere mai mare. Amintim că prin Legea nr. 312 din 20 decembrie 2013 privind grupurile de producători și asociațiile lor, statul s-a angajat plenar în susținerea acestor grupuri, inclusiv prin subvenționarea producției vândute prin intermediul acestora. Astfel, începând cu acest an, în regulament sunt prevăzute 5% subvenție, acordate din valoarea producției vândute de către grup. La fel, grupurile de producători vor fi susținute, prin intermediul altor măsuri de sprijin – infrastructura postrecoltare, stimularea creditării, prin stabilirea plafoanelor mai mari, dar și prin intermediul proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă”.
Comentarii