‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSubvenții pentru producerea culturilor în teren protejat - informații

Subvenții pentru producerea culturilor în teren protejat – informații

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cultivarea legumelor în arii protejate face posibilă obținerea producției şi în extrasezon, dar și crearea unui mediu ce protejează plantele de factorii externi, cum ar fi vremea nefavorabilă și dăunătorii.

Nu există date statistice exacte despre suprafața totală de teren protejat în țara noastră, deși, conform unor estimări, aceasta ar fi de circa 320 de ha

De menționat este faptul că, statul, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, oferă subvenții pentru compensarea parţială a costului modulelor noi de sere, solarii, tuneluri, al echipamentului, utilajului, materialului de construcţie şi de acoperire pentru sere, solarii şi tuneluri, al materialului neţesut de tip AGRYL și al materialului de mulcire utilizat pentru acoperirea plantelor, inclusiv în câmp deschis, achiziţionate începând cu doi ani de subvenționare precedenți și date în exploatare în anul de subvenționare. 

‹ adv ›

Datele publicate în raportul de gestionare a FNDAMR, pentru anul 2022, arată că a fost solicitat suport financiar pentru construcția/reconstrucția serelor, solariilor, tunelurilor pentru 115 obiecte investiționale, valoarea totală fiind de 12,6 mil. de lei.

În limita disponibilului financiar, s-a reușit autorizarea spre plată a 55 cereri, în sumă de 5,8 mil. lei. Celelalte cereri urmează să fie achitate din FNDAMR, în mod prioritar, în anul 2023. 

În perioada de raport, în Moldova, au fost construite și modernizate peste 499,6 ha de teren agricol destinat pentru producerea fructelor şi legumelor în teren protejat, dintre care:

‹ adv ›
  • 31,7 ha ocupate de sere de iarnă; 
  • 42,5 ha – câmp deschis; 
  • 7,8 ha – solarii;
  • 35,3 ha – tuneluri;
  • 382,3 ha – mulcire.

Amintim aici că, fermierii care decid să investească în construcția/reconstrucția serelor, tunelurilor, solariilor pot solicita subvenții prevăzute conform Submăsurii 1.1 „Stimularea investițiilor pentru producerea legumelor, a fructelor și a plantelor aromatice, condimentare și medicinale pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri)”, care mai este în vigoare până la aprobarea noilor regulamente. 

De menționat că, la data de 1 ianuarie 2023 a expirat cadrul legal, Legea 276.

Astfel că, la 31 martie a fost aprobată Legea 71/2023 cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural, care prevede mecanisme noi de subvenționare și respectiv vor fi aprobate și noi regulamente. 

‹ adv ›

Suprafața minim eligibilă, în cadrul Submăsurii 1.1, constituie cel puțin 0,1 ha, deținută de unul și același producător agricol.  

Valoarea subvenției/sprijinului constituie

  • 50% din costul modulelor de sere, echipamentului, utilajului, materialului de acoperire şi de construcţie pentru sere, solarii, tuneluri, precum şi al materialului neţesut de tip AGRYL și al materialului de mulcire utilizat pentru acoperirea plantelor, inclusiv în câmp deschis; 
  • 30% din costul materialelor de construcție, acoperire utilizate la reconstrucția serelor, solariilor și tunelurilor.

Suma maximă anuală pe care o poate solicita şi primi un producător agricol în cadrul acestei Submăsuri constituie 2,0 mil. de lei.

Totodată, mărimea sprijinului financiar acordat unui beneficiar în cadrul unui an de subvenționare, cumulativ pe toate măsurile/ submăsurile de sprijin, nu poate depăși suma de 5,0 mil. de lei per beneficiar, iar pentru grupurile de producători și cooperativele de întreprinzător, valoarea sprijinului financiar se majorează cu 50% din valoarea subvenției autorizate.

Perioada de depunere a dosarelor de subvenționare –  de la 1 februarie și până la 31 octombrie al fiecărui an în curs de subvenționare

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›