Un nou proiect finanțat de Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) a fost lansat într-o conferință de presă. Iurie Ușurelu, secretar general la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a menționat că Fondul va acorda Republicii Moldova o finanțare în valoare de 23,7 mln dolari SUA pentru realizarea Proiectului de Rezilienţă Rurală – IFAD VII, transmite IPN.
Din suma de 23,7 mln dolari, partea de grant este de 5,5 mln. Creditul de peste 18 mln dolari se acordă Moldovei pentru 25 de ani, la o rată a dobânzii de 1,25%.
„Scopul proiectului este de a oferi surse de finanţare accesibilă şi pe termen lung pentru dezvoltarea capacităților producătorilor agricoli de adaptare a sistemelor de producere la schimbările climaterice în agricultură”, a declarat Iurie Ușurelul.
Proiectul are două componente mari: dezvoltarea capacităților întreprinderilor agricole și a măsurilor ce prevăd adaptarea lor la schimbările climaterice și, doi – suport pentru dezvoltarea businessului agricol.
„Vor fi oferite surse de finanțare grupurilor de producători agricoli, nu neapărat formalizate, dar care activează pe același teritoriu, pentru proiecte de infrastructură comună. De exemplu, rețele comune de aprovizionare cu apă pentru irigare, segmente de drumuri pentru acces la zonele de producere, la zonele de păstrare a producției agricole. Va fi oferă asistență pentru reabilitarea rezervoarelor de apă, apa va fi captată și utilizată în sezonul de plantare și recoltare”, a comunicat secretarul ministerului.
în cadrul proiectului este prevăzută construcția a 24 de rețele de aprovizionare cu apă pentru irigare, reabilitarea a 12 segmente de drum pentru facilitarea accesului agricultorilor la zonele de producere, construcția a 4-5 rezervoare de apă – care vor servi drept proiecte-pilot pentru alte proiecte.
„Suma maximă oferită producătorilor sub formă de grant va fi de 200 de mii dolari pentru un proiect. Anual vor fi finanțate câte 7-8 proiecte investiționale pentru realizarea măsurilor de îmbunătăţire a rezilienţei la schimbările climatice. Oferirea granturilor se va face prin concurs, iar contribuția din partea beneficiarilor este de 15%, care poate fi finanțată în jumătate cu autoritățile publice locale”, a precizat Iurie Ușurelu.
De asistență vor beneficia peste 450 de micro-antreprenori, 150 de tineri antreprenori şi cel puţin 20 de întreprinderi mici şi mijlocii. Perioada de realizare a proiectului este de șase ani, până 2022. Gestionarea acestuia va fi asigurată de către actuala Unitate Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD în Moldova. Din 2000, IFAD a acordat asistență producătorilor agricoli din Moldova în sumă de 124 mln dolari.
Comentarii