‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri16 vinării au primit suport în valoare de 170 de mii de dolari

16 vinării au primit suport în valoare de 170 de mii de dolari

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

16 vinării mici și medii din Republica Moldova, dintre care 10 membre ale Asociației Micilor Producători de Vinuri, au beneficiat de echipamente performante și asistență tehnică pentru îmbunătățirea procesului de producere a vinurilor și sporirea calității vinului de autor din partea Proiectului USAID Agricultura Performanta în Moldova.

Utilajele noi, în valoare totală de circa 170 de mii de dolari, includ fermentatoare de inox, vase de inox pentru stocarea vinului, baricuri, prese, sisteme de control a temperaturii  și filtre de curățare și sterilizare a vinurilor. 

Noile echipamente permit gestionarea ușoară a procesului de producere a vinului în toate fazele de producere, garantează standarde igienice, permit maturarea vinului și sporirea calității vinului.

‹ adv ›

Totodată, suportul oferit de USAID APM a generat investiții adiționale de circa 410  mii de dolari din partea vinificatorilor pentru perfecționarea procesului de producere a vinului.

Tehnologiile îmbunătățite le permit micilor vinificatori să îmbutelieze vinurile oferind valoare adăugată produsului comercializat. 

În cadrul aceleiași inițiative de susținere a eforturilor micilor vinificatori să sporească calitatea vinului, USAID APM a ajutat Asociația Micilor Producători de Vinuri să procure mici echipamente necesare în procesul de producere și îmbuteliere și etichetare a vinului, care sunt oferite cu împrumut membrilor asociației în perioada de recoltare, producere și îmbuteliere a vinurilor.

‹ adv ›

Nicolai Olărașu, proprietarul Cramei Mingir, susține că echipamentul oferit de USAID APM îi permite să asigure un flux continuu de producere a vinului.

Datorită noului echipament, vinăria își va îmbunătăți capacitățile de producere și speră să-și extindă vânzările în România, ceea ce îi va permite să construiască la cramă o sala de degustare pentru turiști.

„Pe lângă echipament, am primit consultanță din partea experților de producere și marketing, am fost ajutați în crearea website-lui și materialelor de prezentare”, afirmă vinificatorul. 

Vinăria Bahu, din satul Bahu, raionul Calarași, lansată de doi prieteni Mihai Iuzvac și Anton Deleu, a beneficiat de utilaj, care, potrivit vinificatorilor, este crucial pentru îmbunătățirea calității vinului produs de Bahu Winery.

‹ adv ›

În prezent, cele circa 3000 de sticle de vin produse de vinărie sunt vândute prin intermediul vinotecilor, dar și la târgurile locale, însă vinificatorii susțin că utilajele primite le oferă perspective de dezvoltare și extindere a activității lor.

Nicolae Minciună, având studii în vinificație, a lansat mica vinărie Domeniile Pana în satul Slobozia Mare din raionul Vulcănești, după ce mai mulți ani a muncit la o vinărie în Noua Zeelanda.

Nicolae afirmă că datorită climei, solurilor calcaroase cu caracteristici geologice și compoziția minerala unică din regiunea Sloboziei Mare, strugurii au un gust deosebit, iar vinurile sunt caracterizate de un terroir incomparabil.

Utilajele de care a beneficiat îi permit să sporească producția de vin și calitatea vinului de autor, țintind piața din România. 

Printre beneficiarii de asistență oferită de proiectul USAID APM micilor vinificatori se numără și vinăriile AlterEgo și Familna Vinarna Rizov, care în 2021 au fost premiate cu medalii de aur pentru primul lor vin. 

În anul curent, vinurile moldovenești au fost apreciate cu peste 1150 de medalii în cadrul concursurilor internaționale, peste 200 de medalii revin micilor producători de vinuri din Moldova, membri ai Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›