Facilitarea accesului la finanțare, crearea produselor financiare adaptate nevoilor fermierilor, dar și educația financiară se numără printre obiectivele Proiectului de consolidare a dezvoltării durabile și reziliență la schimbările climatice în zonele rurale, finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de German Sparkassenstiftung Moldova (GSM).
Proiectul a fost lansat la începutul acestui an, iar în prima etapă a acestuia, instituțiile de finanțare, micii fermieri și alți actori implicați în sector vor participa la ateliere de lucru pentru o mai bună înțelegere a necesităților și identificării soluțiilor.
Atelierul de lucru „Finanțarea agriculturii în Germania”, la care au participat reprezentanții departamentelor de finanțare/creditare a avut loc pe 21 octombrie.
Wulf Schmieder, Director de țară, a menționat pentru Agrobiznes că proiectul este destinat micilor fermieri, iar realizarea principalelor obiective va permite îmbunătățirea esențială a activității fermierilor.
În cadrul atelierului, expertul german Claus Stopka a explicat care sunt particularitățile finanțării activităților agricole în Germania.
Anatolie Ignat, Expert în Agricultură, a specificat că există mai multe modele de finanțare ce ar putea fi cu succes integrate în agricultura din Moldova, însă pentru aceasta trebuie înlăturate mai multe bariere.
În cadrul primei etape a proiectului urmează a fi realizate și alte ateliere de lucru, în vederea creării unor oferte financiare accesibile și a unor instrumente eficiente de adaptare a agricultorilor la schimbările climatice.
Comentarii