‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 11 decembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSuport oferit de Guvernul Germaniei pentru agricultori - detalii despre proiect

Suport oferit de Guvernul Germaniei pentru agricultori – detalii despre proiect

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Facilitarea accesului la finanțare, crearea produselor financiare adaptate nevoilor fermierilor, dar și educația financiară se numără printre obiectivele Proiectului de consolidare a dezvoltării durabile și reziliență la schimbările climatice în zonele rurale, finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de German Sparkassenstiftung Moldova (GSM).

Proiectul a fost lansat la începutul acestui an, iar în prima etapă a acestuia, instituțiile de finanțare, micii fermieri și alți actori implicați în sector vor participa la ateliere de lucru pentru o mai bună înțelegere a necesităților și identificării soluțiilor.

Atelierul de lucru „Finanțarea agriculturii în Germania”, la care au participat reprezentanții departamentelor de finanțare/creditare a avut loc pe 21 octombrie.

‹ adv ›

Wulf Schmieder, Director de țară, a menționat pentru Agrobiznes că proiectul este destinat micilor fermieri, iar realizarea principalelor obiective va permite îmbunătățirea esențială a activității fermierilor.

„Proiectul pe care l-am inițiat este dedicat evaluării, educării și asigurării finanțării pentru micii fermieri, în special pentru investițiile dedicate reducerii impactului negativ al schimbărilor climatice. Avem 2 componente: de finanțare a fermierilor și de creștere a rezilienței la schimbările climatice. Lucrăm în acest proiect împreună cu organizații care reprezintă grupul nostru țintă – micii fermieri și, pe de altă parte, cu bănci și instituții financiare. În acest fel acoperim cererea și oferta.

Evenimentul a avut drept scop prezentarea unui sistem de finanțare bine organizat în agricultură, iar unele idei ar putea fi valorificate și în Moldova. Exemplul Germaniei ne oferă o direcție clară în care ne putem dezvolta și progresa. Toate activitățile proiectului nostru vor fi separate în funcție de caracterul partenerilor noștri. Ne vom ocupa separat de bănci și instituții financiare și ne vom ocupa separat de organizații pe care le sprijinim, adică de producători, a comunicat Wulf Schmieder.

În cadrul atelierului, expertul german Claus Stopka a explicat care sunt particularitățile finanțării activităților agricole în Germania.

Anatolie Ignat, Expert în Agricultură, a specificat că există mai multe modele de finanțare ce ar putea fi cu succes integrate în agricultura din Moldova, însă pentru aceasta trebuie înlăturate mai multe bariere.

Soluții de finanțare în care agricultorii să aibă de câștigat sunt mai multe și acestea ar putea fi implementate cu succes. Totodată, există mai multe lacune ce nu permit acest lucru: în primul rând, vorbim despre cadrul legislativ ce necesită unele rectificări, de îmbunătățirea evidenței contabile în cadrul întreprinderilor și gestionarea resurselor financiare, dar și de necesitatea înlăturării corupției ce stagnează dezvoltarea sectorului. Toate aceste probleme, însă, pot fi soluționate, a specificat Anatolie Ignat.

‹ adv ›

În cadrul primei etape a proiectului urmează a fi realizate și alte ateliere de lucru, în vederea creării unor oferte financiare accesibile și a unor instrumente eficiente de adaptare a agricultorilor la schimbările climatice.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›