Directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Nicolae Ciubuc a afirmat că, de la începutul campaniei de recepționare a cererilor de subvenționare pentru plantațiile multianuale (adică 01.06.2018), din Fondul Național pentru Dezvoltarea Sectorului Agrar, până la jumătatea lunii iunie, au fost înregistrate zeci de cereri cu privire la subvenţionarea mai multor hectare de vii şi livezi. Toate cererile sunt colectate pentru verificare şi aprobare, scrie east-fruit.com.
Potrivit lui Nicolae Ciubuc, numărul cererilor pentru subvenţionare, depuse în anul curent, depăşesc numărul înregistrat în anul 2017, astfel, suprafaţa plantaţiilor înfiinţate în acest an, poate depăşi indicatorii din anul trecut, când au fost subvenţionate plantarea a peste 3000 de hectare de livezi şi aproape o mie de hectare de vii.
Din Fondul Național pentru Dezvoltarea Sectorului Agrar se compensează o parte din cheltuielile suportate pentru pregătirea solului, înființarea şi modernizarea plantaţiilor multianuale (aproximativ 50-60%). La fel, sunt oferite subvenţii postinvestiţionale pentru livezile deja plantate. Suma acestora variază, în dependenţă de schema de plantare, numărul de pomi la hectar.
La fel se compensează şi o parte din cheltuielile (40-50% din sumă) suportate pentru achiziţionarea spalierelor şi sistemului antigrindină. Unii experţi îşi exprimă îngrijorarea pentru producătorii de fructe moldoveneşti, deoarece aceştia depind prea mult de o singură piaţă de realizare – piaţa Rusiei. Astfel, fermierii trebuie să depună efort pentru a avea acces şi la alte pieţe.
Potrivit agricultorilor, în ultimii trei-patru ani, suma medie totală a investițiilor (cu excepția costului terenului) necesară pentru înfiinţarea unei plantaţii superintensive și îngrijirea acesteia a crescut de la 35-40 de mii până la 50-55 de mii de dolari per hectar, fără investițiile pentru construcția depozitelor pentru păstrare care, de obicei, depășesc costul de înfiinţare.
Comentarii