‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSurse de finanțare pentru tineri. Subvenții, granturi, credite

Surse de finanțare pentru tineri. Subvenții, granturi, credite

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Moldova se confruntă cu plecarea masivă a tinerilor peste hotare și devine o probleme din ce în ce mai importantă pentru dezvoltarea țării.

Pentru că tinerii sunt pilonul și viitorul țării, pentru ei se ivesc din ce în ce mai multe posibilități de finanțare pentru a-și dezvolta o afacere și pentru a rămâne acasă, să creeze aici o lume mai bună și mai prosperă. 

În continuare, echipa Fonduri.md prezintă principalele programe de finanțare nerambursabilă sau avantajoasă existente pentru tinerii ce doresc să dezvolte afaceri.

‹ adv ›

Subvenții în avans start-up de la AIPA

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) oferă subvenții pentru dezvoltarea afacerilor în agricultură în valoare maximă de 650 mii lei, nu mai mult de 65% din proiectul investițional.

Apelul de depunere a cererilor pentru subvenționarea proiectelor start-up se efectuează în prima jumatate a fiecărui an.

Subvențiile în avans, sunt acordate doar în baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli, ce vor desfășura pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar (companii nou formate, de până la un an).

‹ adv ›

De acest suport pot beneficia:

  • Tineri fermieri cu vârsta de până la 35 de ani sau femei – fermiere de toate vârstele.
  • Migranți care se lansează pentru prima dată în activitate economică, din toată Republica Moldova, cu excepția orașelor Chișinău și Bălți.

Activități eligibile pentru obținerea subvențiilor în cadrul proiectelor start-up:

Detalii despre Regulamentul de subvenționare găsiți pe acest link.

Subvenții post-investiționale de la AIPA

Mărimea subvenției variază pentru fiecare măsură de sprijin, însă poate fi de maximum 50% din valoarea investiției și 5.000.000 de lei cumulativ pe toate măsurile de sprijin.

‹ adv ›

Dosarele pentru accesarea subvențiilor în avans pot fi depuse până la data de 31 octombrie al fiecărui an.

Amintim că, potrivit modificărilor Legii nr. 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, în vederea încurajării și stimulării activităților agricole prioritare, subvenţiile acordate în condiţii generale din valoarea investiţiei eligibile se majorează la cererea producătorului agricol cu cel puţin:

  • +15% – pentru tinerii fermieri, femeile-fermieri şi migranţii reveniţi;
  • +20% – pentru producătorii agricoli care se ocupă cu cultivarea culturilor ecologice sau cu creşterea ecologică a animalelor;
  • +10% – pentru producătorii agricoli care au achiziţionat bunuri (active) de producţie autohtonă eligibile spre subvenţionare;
  • +50% – pentru investiţiile efectuate de grupurile de producători și cooperativele de întreprinzător, pentru măsurile/submăsurile de sprijin financiar stabilite de organul central de specialitate;
  • +10% – pentru investiţiile efectuate în sectorul zootehnic, cu excepția exploatațiilor specializate în producerea laptelui;
  • +20% – pentru producătorii agricoli care desfăşoară activitate de producere a laptelui de vaci, oi și capre.

Totodată, de subvenții, datorită modificărilor, pot beneficia și producătorii micro:

Producătorul agricol micro – producător care deține cu drept de proprietate sau posesie și folosință până la 2 de hectare de teren agricol arabil și/sau până la 1 hectar de teren ocupat de culturi perene în rod, ori 1 hectar de legume în câmp deschis, ori 0,1 hectar de legume în teren protejat, ori până la 40 de capete de bovine sau 50 de capete de porcine, ovine/caprine, şi, în orice caz, nu depășește criteriile stabilite pentru întreprinderea micro prin Legea cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii.

se majorează subvenția de la 25% la 45% din suma totală a investiției, pentru întreprinderi zootehnice.

Proiectul este disponibil accesând acest link.

Programul Start pentru Tineri, o Afacere durabilă la tine acasă (ODIMM)

Programul își propune stimularea spiritului antreprenorial și încurajarea inițiativelor de afaceri într-o economie modernă în care tinerii creativi pot crește nivelul de competitivitate, pot să țină pasul cu tehnologia, și sunt motivați să aducă un plus de siguranță financiară.

Sunt eligibili tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, cetățeni ai Republicii Moldova, doritori să inițieze o afacere sau care conduc deja o întreprindere nou – înregistrată în zonele rurale și urbane.

Criterii de eligibilitate:

  • Tinerii doritori de a lansa o afacere sau care au inițiat și conduc o întreprindere care nu depășește termenul de doi ani de la înfiinţare la data aplicării la Program, înregistrată pe teritoriul Republicii Moldova.
  • Tineri cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani.
  • Cetățeni ai Republicii Moldova.

În cadrul Programului, se va acorda prioritate:

  • afacerilor care vor crea locuri de muncă în zonele rurale;
  • afacerilor care conțin activități inovatoare ori își propun să implementeze proiecte de transfer tehnologic și de know-how;
  •  afacerilor care vor desfășura activități de producere sau prestări servicii preponderent în zonele rurale;
  • afacerilor axate pe dezvoltarea următoarelor domenii economice prioritare: industria tehnologiei informației și comunicațiilor; industria agroalimentară; industria ușoară; industria creativă; turism; prestări servicii;
  • sănătate și bunăstare; activități profesionale, științifice sau tehnice; sisteme de reproducere a energiei regenerabile.

Suportul oferit în cadrul proiectului USAID APM

Proiectul Agricultura Performantă în Moldova (APM) propune dezvoltarea sectorului agricol în localități rurale printr-o serie de granturi cu apeluri periodice.

Apelurile disponibile pot fi vizualizate accesând acest link (secțiunea Granturi APM).

Granturi sau credite cu porțiune de grant oferite de UCIP IFAD

UCIP IFAD are ca obiectiv reducerea sărăciei în zonele rurale prin crearea unor condiții favorabile pentru creșterea veniturilor celor mai săraci membri ai societății rurale, oferind acces la piețe, crearea de noi locuri de muncă și stimularea creșterii strategice a agriculturii în zonele rurale.

La moment, este disponibil apelul de grant oferit producătorilor agricoli pentru implementarea iniţiativelor de adaptare la schimbările climatice în activităţile agricole. Detalii aici.

Periodic, puteți verifica apelurile de granturi disponibile accesând ucipifad.md/granturi sau agrobiznes.md/ucip-ifad.

Programul ADMA de Procurare în Rate în cadrul Proiectului MAME

Este conceput pentru a susține achiziționarea în rate de către producătorii agricoli în antreprenorii rurali din Republica Moldova a tehnicii agricole și echipamentelor post-recoltare necesare pentru dezvoltarea și modernizarea afacerilor în agricultură, care în alte condiții ar fi puțin probabil să obțină finanțare in lipsa unui istoric de creditare și/sau a unei garanții.

Obiectivul principal al Proiectului este de a spori productivitatea agricolă prin furnizarea întreprinderilor mici și mijlocii a tehnicii agricole și a echipamentelor post-recoltare, contribuind astfel la dezvoltarea sectorului agricol din țară.

Mai multe detalii puteți vedea accesând adma.gov.md.

Finanțare prin intermediul Proiectului Livada Moldovei

Livada Moldovei oferă de la 5000 până la 5 mii de euro, finanțare pe termen lung pentru tehnică și echipament agricol. Avantaje: rata dobânzii 5,5 – 6,5% la euro, perioadă de grație, grafic flexibil de rambursare, scutirea de plata taxelor vamale, cota TVA zero.

Vezi aici detalii.

Credite pentru agricultori oferite de Băncile Comerciale, companii de creditare

În ultimii ani, băncile comerciale și companiile de creditare au dezvoltat mai multe proiecte relevante pentru producători.

Toate ofertele de creditare disponibile pentru producătorii agricoli, le găsiți accesând agrobiznes.md/finantare.

În cazul în care întâmpinați dificultăți la identificarea surselor de finanțare sau la completarea dosarului, puteți beneficia de serviciile echipei Fonduri.md. Detalii pe acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›