‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSute de tone de sfeclă de zahăr rămân pe câmp

Sute de tone de sfeclă de zahăr rămân pe câmp

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii de sfeclă de zahăr din nordul Republicii Moldova se confruntă cu o nouă problemă: din cauza calităţii joase a rădăcinilor dulci, acestea nu mai sunt acceptate de fabricile de zahăr, anunță Mold-Street.

Lipsa precipitațiilor din ultimele trei luni a avut efecte grave asupra terenurilor cultivate cu sfeclă de zahăr. În consecinţă în loc de o recoltă de 30-40 de tone la hectar prognozată la începutul verii de meteorologi şi de specialişti, agricultorii s-au ales cu pagube enorme.

Motivul este faptul că în acest an sfecla de zahăr este de o calitate proastă. Seceta a contribuit la putrezirea rădăcinoasei în sol, fapt care împiedică prelucrarea ei la fabrică. Agenții economici au găsit o soluție pentru a transporta la fabrică doar sfecla de zahăr de o mai bună calitate, apelând la ajutorul oamenilor, care aleg manual sfecla de zahăr fără impurități.

„Muncim de la orele 8:00 dimineața și până la orele 17.00. Alegem sfecla neagră și o punem și tot așa până seara. Anul acesta sfecla este foarte rea, este și neagră”, spune Ludmila Damian, citată de Drochia TV.

Cultura sfeclei de zahăr, începând cu luna septembrie, suferă un dezastru complet din cauza infestării rizocarpului cu mucegai, susține agronomul întreprinderii Agro-SZM, parte a grupului Südzucker Moldova, cel mai mare producător de zahăr.

Potrivit unor date în raionul Drochia 50-60% din suprafețele cultivate cu sfecla de zahăr au avut de suferit în urma secetei.

Zilele trecute Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a convocat şi o ședință de lucru a Consiliului pe filiera produsului „Sfecla de zahăr, zahăr și produse procesate” pentru a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă producătorii de sfeclă de zahăr.

‹ adv ›

Una din soluţiile discutate este acordarea unui ajutor de stat producătorilor agricoli. Or, din cauza faptului că fabricile refuză să primească sfecla necalitativă, aceasta ar putea rămâne pe câmp, ceea ce este inadmisbil.

Potrivit Logos-press, agricultorii au solicitat un ajutor de 9.000 lei la hectar pentru gospodăriile care nu mai pot recolta sfecla, pentru că nimeni nu o va procesa din cauza calităţii proaste.

Gospodăriile care au fost afectate, dar au reuşit să strângă o recoltă de 20 de tone la hectar ar urma să beneficieze de o asistenţă de 4.000 de lei la hectar.

‹ adv ›

Estimările arată că statul ar urma să aloce un ajutor de circa 20 de milioane lei. în caz contrar ramura sfeclei de zahăr din Moldova ar putea ajunge pe cale de dispariţie.

Or, aceasta a fost lovită şi de scăderea abruptă a preţurilor mondiale la zahăr, iar pierderile sunt estimate la câteva sute de milioane lei pentru producătorii de zahăr.

Potrivit specialiştilor pentru a evita astfel de situaţii e nevoie de tehnologizare și asigurare în agricultură, în special de dezvoltat irigarea, iar în acest sens, producătorii au solicitat suportul Guvernului pentru ubvenționarea investițiilor în acest sens.

Deocamdată agricultorii şi procesatorii s-au ales doar cu promisiuni de acordare de ajutor.

„Propun să ne convocăm în următoarea ședință, în luna decembrie, când vom avea datele finale privind calitatea și volumul de sfeclă de zahăr recoltat, iar în funcție de aceste informații vom decide care sunt prioritățile ce ar putea beneficia de subvenționare în anul viitor”, a declarat Nicolae Ciubuc.

Amintim că, Alexei Chiriac, președintele Asociației producătorilor de sfeclă de zahăr, directorul SRL „Climăuţanul Agro” din raionul Dondușeni, a declarat pentru Agrobiznes că, cu regret în cadul ședinței nu au fost aprobate soluții concrete pentru producătorii de sfeclă pentru zahăr.

„Anul acesta avem un an specific și înregistrăm pierderi din cauza impurităților, iar unele gospodării se confruntă cu un nivel înalt de putrefacție a rizocarpilor. Am cerut o mână de ajutor din partea statului. Totodată,  ne-am expus și referitor la prețurile de achiziție a materiei prime, care variază, dar nu am primit un răspuns. Cu regret, nu s-a decis nimic. Compania Moldova Zahăr nu a modificat prețul de achiziție, doar Compania Sudzucker Moldova. Ne-au chemat înainte de recoltare și ne-au preîntâmpinat că din cauza supraproducției, dar și din cauza scăderii prețului la zahăr prețul de achiziție va fi modificat. Dar prețul la zahăr a început să crească, astfel am cerut să se întoarcă la contractele inițiale, dar nu am avut un răspuns sigur. Ne-au spus că vor vedea cum se va încheia anul, cum vor evolua prețurile pe piața internă și externă. Prețul de achiziție la moment, oferit de Compania Sudzucker Moldova este de 615 lei/tona și mai achită suplimentar încă 40 de lei pentru cei care aleg rizocarpi alterați. Am avea nevoie de ședințe, dar să fie cu folos, dar nu doar pentru una din părți, să simțim și noi producătorii ceva schimbări, nu numai vorbe”, a mai spus Alexei Chiriac.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›