‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTadjikistanul, interesat de experiența Moldovei în implementarea Programului PARE 1+1

Tadjikistanul, interesat de experiența Moldovei în implementarea Programului PARE 1+1

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a fost vizitată, astăzi, de delegația formată din oficiali guvernamentali ai Republicii Tadjikistan și reprezentanți ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), în contextul studierii experienței și a bunelor practici privind crearea și implementarea cu succes a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1 și contribuția acestuia la mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranţi.

Directorul general interimar al ODIMM, Petru Gurgurov, a salutat interesul Republicii Tadjikistan privind implementarea Programului PARE 1+1.

„Programul de Atragere a Remitențelor în Economie a înregistrat rezultate remarcabile. Ne bucurăm că experiența și succesul acestuia a trezit un interes viu din partea altor state din regiunea Europei și a Asiei Centrale”.

Totodată, Petru Gurgurov a prezentat Programul PARE 1+1 și a subliniat deschiderea ODIMM pentru colaborare, consultare și schimb de experiență.

„Implementarea Programului pe parcursul celor șapte ani ne-a permis să aducem îmbunătățiri semnificative, începând cu procedura de aplicare, valorificarea grantului, cât și la capitolul consultarea și monitorizarea beneficiarilor. Sunt proceduri clar definite, create pentru a simplifica modaliatea de obținere a susținerii din partea statului”, a afirmat Directorul general interimar al ODIMM.

‹ adv ›

La rândul său, reprezentantul delegației, Tolibjon Sharipov, șef adjunct al Serviciului de migrațiune Tadjikistan a menționat că Republica Moldova cât și Tadjikistan sunt țări preponderent agrare care se confruntă cu probleme socio-economice similare, iar experiența Republicii Moldova în implementarea Programului de atragere a remitențelor în economie este încurajatoare. Guvernul tadjik cu sprijinul FAO intenționează să pună în aplicare un model similar de atragere a remitențelor muncitorilor migranți sub formă de investiții în agricultură și în sectorul agroalimentar, prin acordarea granturilor pentru proiecte mici, inclusiv activități de formare și educație.

„Credem că cunoștințele și experiența dobândite ca urmare a acestei vizite de studiu vor avea un impact puternic asupra mobilizării remitențelor muncitorilor migranți și, în cele din urmă, vor contribui la îmbunătățirea securității alimentare și alimentației în Tadjikistan”, a declarat Mauricio Rosales, coordonator de proiect FAO.

Vizita de studiu în Republica Moldova a fost organizată grație proiectului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie – FAO.

Rezultatele remarcabile privind atragerea și stimularea migranților de a investi în economia țării este studiată și de alte țări, care se confruntă cu aceleași probleme. Țări precum Ucraina, Serbia și Tadjikistan sunt interesate de experiența reușită a Republicii Moldova pentru a implementa asemenea proiecte în țările lor.

‹ adv ›

Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe. Astfel fluxurile semnificative de remitențe sunt direcționate către crearea și extinderea întreprinderilor micro, mici și mijlocii în Republica Moldova. Aceste întreprinderi, la rândul lor, acționează ca motoare ale creșterii durabile și ale stabilității macroeconomice.

Conform rezultatelor implementării Programului „PARE 1+1” în perioada 2010-2017 a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 1136 întreprinderi, în sumă de 213,49 mln. lei. Suma totală a investițiilor directe în economia țării constituie peste 678,42 mln. lei, astfel 1 leu oferit sub formă de grant generează 3,1 lei investiții în economie și a dus la crearea 3 170 de locuri de muncă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›