‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 6 decembrie, 2024
3.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTăierea la pomii fructiferi un exercițiu de imaginație

Tăierea la pomii fructiferi un exercițiu de imaginație

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Există desigur mai multe tipuri de tăieri la pomii fructiferi în funcție de vârsta pomului: tăieri de formare, de fructificare, de regenerare.

Tăieri în funcție de perioada din an în care sunt executate:

  • tăieri în uscat;
  • tăieri în verde .

Tăieri în funcție de stilul de fructificare și de conducere:

‹ adv ›
  • tăieri în cep;
  • tăieri lungi;
  • tăieri mixte.

Tăieri în funcție de specia pomicolă:

  • tăieri la semințoase;
  • tăieri la sâmburoase.

Într-un fel se fac tăierile la măr sau păr și în alt fel se fac tăierile la cireș , piersic sau nuc. Trebuie ținut cont de fiziologia fiecărei specii pomicole în parte.

Toate aceste tăieri au importanța lor iar în cele din urmă rezultatul final ține și de imaginația tăietorului. Cum reușește să facă alegerile corecte astfel încât pomul să se încadreze în spațiul alocat și să obțină acel echilibru între creștere și fructificare.

‹ adv ›

Pentru asta sunt necesare cunoștințe despre fiziologia pomilor fructiferi și sunt necesare cunoștințe despre câteva reguli de bază care trebuie respectate atunci când executăm tăierile.

Fiecare tăietură trebuie cântărită cu atenție pentru că ea schimbă direcția de creștere în zona respectivă, schimbă dezvoltarea coroanei, influențează vigoarea lăstarilor sau diferențierea mugurilor de rod.

Nu voi dezvolta aici regulile de bază care sunt : regula 3D, regula 1/3, subordonarea pe orizontală și pe verticală, ciclul de rod de trei ani. Doar le voi reaminti.

‹ adv ›

Citește aici despre Tăieri la vișin: sfaturi utile și recomandări.

Regula 3D înseamnă eliminarea din pom a tuturor ramurilor, rupte, uscate și bolnave.

Regula 1/3 înseamnă că ramurile înserate pe ax sau șarpante să nu aibă un diametru mai mare de 1/3 din diametrul ramurei mamă.

Subordonarea pe orizontală și pe verticală înseamnă ca fiecare ramură să aibă locul ei în spațiu, cele mai de jos să nu crească mai sus decât ramurile din etajele superioare și de asemenea etajele pe ax să fie paralele între ele.

Ciclul de rod de trei ani presupune că în pom să avem în perioada de fructificare ramuri din trei categorii. Ramuri care au rodit, mai bătrâne și pe care le înlăturăm la taiere; ramuri de rod care vor rodi în anul tăierii și ramuri anuale care vor rodi în anul următor tăierii.

Imaginația tăietorului intervine în tăierile de formare, la construcția viitorului schelet, la tăierile de întreținere și fructificare când trebuie sa obțină un pom echilibrat în spațiu atât pe verticală cât și pe orizontală și deasemenea să obțină un echilibru între ramurile de rod și ramurile vegetative.

De obicei proprietarii de livezi sunt preocupați de obținerea cât mai rapidă a rodului în detrimentul construcției scheletului și de păstrarea în pom a tuturor ramurilor de rod asta ducând la alternanta în rodire, la îmbătrânirea prematură, la epuizarea pomului și în final la uscarea acestuia.

Pomii trebuie sa aibă un schelet bine determinat, să fie aerisiți, luminați, ramurile să nu se jeneze reciproc.

Tăierile trebuie bineînțeles completate cu lucrări agrotehnice de fertilizare, aprovizionare cu apă, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor.

Află mai mult despre Tăierile la pomi – cele mai des făcute greșeli.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›