Atunci când vorbim de tăierea pomilor de păr, trebuie să menționăm că părul, după particularitățile de creștere și fructificare, astfel și de conducere, se aseamănă mult cu specia măr.
Spre deosebire de măr, însă, coroanele la păr sunt mai înalte, regenerarea lăstarilor după tăiere este în general înaltă, axul este puternic și domină esențial în creștere ramurile laterale, iar ramurile de schelet, de regulă, au unghiuri largi de inserție.
La pomii tineri de păr predomină fructificarea pe țepușe, nuielușe și pinteni inelați. La soiuri cum ar fi Untoasa Bosc, Untoasa Hardenpont și la soiurile de tip spur, chiar și în primii ani predomină pintenii inelați.
În perioada de plină fructificare predomină pintenii inelați și rămurele scurte cu muguri floriferi. Formațiunile de rod sunt foarte longevive, dar vârsta cea mai productivă este până la 3-5 ani, în funcție de soi.
Citiți mai multe despre Cum deosebim ramurile de rod la măr, păr sau gutui.
Când se fac tăierile la păr? Tăierile la păr, ca și la măr, încep mai întâi în livezile pe rod. Acestea pot fi inițiate după căderea frunzelor – sfârșitul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie.
Regula generală spune că tăierile se execută în zilele în care temperatura nu coboară sub -5°C. La măr și păr tăierile pot fi făcute până la pornirea în vegetație. În livezile tinere, tăierile se realizează începând cu a doua jumătate a lunii februarie.
În continuare, discutăm despre una dintre formele de coroană la păr care devine tot mai populară – Fus zvelt ameliorat.
Forma de coroană Fus zvelt ameliorat la păr
Forma de coroană Fus zvelt ameliorat se recomandă pentru soiurile de păr de vigoare mijlocie și submijlocie, cu coroana piramidală (de ex. Untoasa Hardenpont, Wiliams, Novembra) compatibile și altoite pe portaltoi vegetativ de gutui Anger sau BA 29, în sistem superintensiv cu suport.
Un pom format după forma Fus zvelt ameliorat va avea un ax central, vertical, bine dezvoltat și patru șarpante scurte de 50-60 cm, situate începând cu 50 cm față de sol, în formă de etaj rărit la interval de 10-12 cm una față de alta.
Unghiurile de divergență de 90 de grade, iar cele de înclinare față de verticală – 60 de grade.
În timpul tăierilor, vom urmări să obținem într-un final un pom conform parametrilor pe care i-am descris mai sus.
Astfel, un pom format va avea o lungime a trunchiului de aproximativ 50 cm și înălțimea de 2,7-3 m. Diametrul coroanei perpendicular direcției rândului este de 1,8-2 m la bază, reducându-se până la 0,8-1 m spre vârf.
Atât pe șarpante de la baza coroanei, cât și mai sus pe ax, la intervale de circa 20 cm sunt amplasate ramuri de semischelet cu poziția aproape de orizontală și lungime descrescândă pe direcția verticală a coroanei.
După fructificare ramurile de semischelet se reîntineresc periodic la lemn de 3-4 ani prin scurtări la cep cu o ramificare laterală, formațiune de rod sau numai muguri dorminzi. Lungimea cepului în partea inferioară a coroanei trebuie să fie de 8-12 cm reducându-se către partea superioară la 3-4 cm.
În general, precum am menționat, părul se aseamănă mult cu mărul, astfel la formarea acestei coroane se iau în calcul aceleași recomandări ca și la formarea coroanei Fus zvelt ameliorat la măr, însă trebuie să luăm în calcul faptul că părul are o creștere intensă, dominantă a axului central și formarea pe el a lăstarilor verticali puternici, fiind relativ atenuată creșterea ramurilor de garnisire.
Astfel, spre deosebire de măr, poate fi necesar:
- de a scurta mai sever axul cu transfer la o ramificare verticală de vigoare moderată pentru a favoriza creșterea și consolidarea ramurilor de seminschelet;
- scurtarea la 1/4, 1/3 a ramurilor anuale prea lungi de prelungire a axului și semischeletului pentru o garnisire mai uniformă;
- orizontalizarea cu fixarea la spalier în spațiul liber a unor ramuri verticale sau scurtarea lor la 10-15 cm în vederea transformării ulterior, prin tăieri de transfer, în ramuri de semischelet;
- menținerea strictă a structurii bazitonice în coroană.
Fus zvelt ameliorat – tăierile în primul an
Tăierile în primul an se fac primăvara devreme, înainte de pornirea în vegetație. Pomii plantați sub formă de vergi se scurtează la 75-80 cm.
La începutul vegetație, la acești pomi mugurii până la înălțimea de 50 cm se suprimă. Când au lungimea de 20-25 cm, lăstarul concurent împreună cu cel de prelungire al axului se taie prin transfer la un lăstar amplasat inferior ce tinde spre verticală. Apoi, se aleg cele 4 șarpante pentru formarea coroanei.
Dacă pe pomii plantați sunt ramuri cu creștere slabă, cele inutile pentru formarea coroanei se suprimă la inel, iar cele 3-4 necesare se scurtează la 2-3 muguri.
Aceeași scurtare, la 2-3 muguri, se aplică și dacă avem doar 1-2 ramuri în zona necesară, iar săgeata se scurtează la 80-90 cm.
Dacă avem deja ramuri dezvoltate, se aleg 4 pentru formarea etajului și una pentru prelungirea axului. Dacă una din ramuri are o lungime mai mică de 40-50 cm, scurtarea ramurilor se face la nivelul vârfului celei mai slabe.
Dacă șarpantele au lungime mai mare de 50 cm, se scurtează la 1/4, 1/3 din lungimea lor, respectând subordonarea. Ramurile scurte, cu poziție orizontală, amplasate mai sus de ultima ramură din etaj rămân intacte.
Săgeata se scurtează la 20-30 cm mai sus de planul subordonării vârfurilor șarpantelor. Se suprimă ramurile de pe trunchi și cele ce nu sunt favorabile pentru formarea bazei coroanei.
La începutul vegetației, lăstarii inutili pentru formarea coroanei se suprimă și se echilibrează vigoarea de creștere a șarpantelor prin scurtări
Fus zvelt ameliorat – tăierile în anul doi
Primăvară se corectează omiterile de la tăierile în verde sau, dacă nu s-au făcut, se fac tăieri. Se elimină ramura de prelungire a axului central, înlocuind-o cu o ramură laterală orientată spre verticală.
Se echilibrează ramurile alese pentru formarea etajului prin scurtarea celor mai viguroase la nivelul ramurii mai slab dezvoltate, însă să nu aibă lungime mai mare de 40-45 cm.
La soiurile cu capacitate de lăstărire mijlocie și înaltă axul central cu creștere moderată (50-60 cm) nu se scurtează. Dacă sunt suficiente ramuri cu poziție orizontală, cele cu poziție verticală se scurtează.
În alte cazuri, unele ramuri pot fi orizontalizate forțat în spațiul liber al coroanei, transformându-se în ramuri de seminschelet, iar altele se scurtează la 2-3 muguri, astfel începând încadrarea acestora în ciclul de 3-4 ani al renovării ramurilor de semischelet.
În perioada vegetației, când ramurile au 20-25 cm, lăstarul de prelungire al axului se suprimă prin transfer la un nou lăstar de prelungire cu creștere spre verticală. Concurenții ramurilor de schelet de la baza coroanei se elimină prin tăieri de transfer la un lăstar lateral cu poziția necesară.
Se plivesc lăstarii verticali de pe latura superioară a șarpantelor și cei lacomi de pe ax. Dacă unii lăstari din partea superioară a coroanei tind să crească viguros se înclină orizontal și se fixează pe spalier pe direcția rândului ca viitoare șarpante provizorii.
Fus zvelt ameliorat – tăierile în anul trei
Primăvara, până la pornire în vegetație, axul central poate fi substituit prin transfer ca și în anul precedent, iar dacă acesta are o creștere echilibrată cu vigoarea generală a pomului se suprimă doar ramurile concurente crescute sub unghiuri mici.
Prelungirea axului se scurtează în funcție de capacitatea de lăstărire a soiului.
Ramurile laterale puternice ale căror diametru la bază atinge 2/3 din diametrul axului în punctul de inserție, indiferent de spațiul ocupat, se suprimă la inel. Altfel, acestea vor dezechilibra creșterea pomului.
La necesitate, se corectează unghiul de înclinare al șarpantelor și ramurilor de semischelet prin transfer la ramificații laterale cu poziție necesară. Se elimină ramurile verticale, hulpave de pe laturile superioare ale șarpantelor și ramurilor semischelet.
Ramurile anuale de pe ax și șarpante, cu un unghi mai mare de 60 de grade, rămân intacte. Unelem cu creștere viguroasă spre verticală, pot fi forțate în spațiul liber, transferându-le la ramuri de semischelet.
O parte din ramurile cu poziție favorabilă se scurtează la 2-3 muguri pentru a fi încadrate în ciclul de 3-4 ani al renovării ramurilor de semischelet, cele care supraîndesesc coroana, se suprimă la inel.
Operațiile în verde se fac în aceeași termeni ca și în anul precedent. În anul trei după plantare, pomii intră pe rod economic, ceea ce reduce din intensitatea creșterii lăstarilor.
Fus zvelt ameliorat – tăierile în anul patru
Primăvara devreme axul se transferă la o ramificare cu creștere spre verticală, ce la necesitate se scurtează la 40-50 cm, pentru a favoriza garnisirea. Se corectează unghiul larg de înclinare al șarpantelor prin tăieri de transfer la ramificări laterale cu poziție necesară.
Pe șarpante se suprimă ramurile viguroase, mai ales cele cu creștere verticală, iar cele de garnisire, dacă e necesar, se transferă prin tăieri către orizontală.
Ramurile de semischelet de pe ax cu tendință spre verticală se orientează spre orizontală prin tăieri la ramificări laterale exterioare.
În partea superioară a axului se aleg noi ramuri de semischelet, inclusiv prin orizontalizare forțată și fixare în spațiul liber a celor cu creștere spre verticală, iar cele ce supraîndesesc coroana se taie la 2-3 muguri sau se suprimă la inel.
În vegetație lucrările se aseamănă celor din anii precedenți. Șarpantele provizorii prin tăieri de transfer la lăstari exteriori se mențin în poziție aproape de orizontală. Pe laturile superioare ale lor se suprimă lăstarii verticali viguroși.
Fus zvelt ameliorat – tăierile în anul cinci
Lucrările de formare a coroanei se continuă după aceleași principii ca și în anul precedent. Prelungirea axului se transferă la o ramură cu creștere spre verticală, care, dacă e bine dezvoltată, poate fi scurtată la 40-50 cm.
În partea superioară a axului se aleg noi ramuri de semischelet, inclusiv prin înclinare forțată și fixare în spațiul liber a celor verticale. Se suprimă ramurile și lăstarii ce cresc vertical intensiv pe ax, șarpante și ramuri de semischelet, precum și cele ce supraîndesesc coroana.
Ramurile de semischelet și șarpantele provizorii care tind spre verticală se taie prin transfer la o ramificare laterală exterioară, iar cele crescute prea lungi se scurtează prin lemn de 2-3 ani cu transfer la o ramificare laterală, care se încadrează în dimensiunile stabilite ale coroanei.
Ramurile de semischelet de la baza coroanei ce au fructificat și au vârsta de 3-4 ani, se reîntineresc prin scurtare la cep de circa 8-12 cm cu o ramificare slabă, formațiune de rod sau numai muguri dorminzi.
La necesitate, se fac operații în verde după aceleași principii. V-ar putea plăcea și articolul Tăierile în verde la păr. Perioada și recomandări.
Tăierile în următorii ani
În anul al șaselea se finalizează formarea coroanei. Axul la înălțimea de aproximativ 2,8 m de la sol se transferă la o ramură laterală cu unghi larg de inserție. Se corectează unghiurile de de înclinare ale ramurilor de semischelet prin tăieri de transfer, iar cele care au fructificat se scurtează la cep de înlocuire prin lemn de 3-4 ani.
Șarpantele provizorii din partea inferioară a coroanei cu vârstă mai mare de 5 ani se scurtează la cep de înlocuire cu lungimea de 8-12 cm pentru a fi transformate în ramuri de semischelet, iar cele care supraîndesesc coroana se suprimă la inel.
După încheierea formării coroanei tăierile de întreținere constau în:
- menținerea dimensiunilor stabilite ale coroanei;
- subordonarea verticală a ramurilor cu respectarea principiului bazitonic al structurii coroanei;
- tăieri fitosanitare de fructificare.
V-ar putea fi util și articolul Tăierea și formarea coroanei la păr – palmeta mixtă.
Bibliografie: BABUC Vasile; PEȘTEANU Ananie; GUDUMAC Eugen. Conducerea și tăierea pomilor și arbuștilor fructiferi.
AM UN PĂR CARE A PLECAT DE LA 60 CM 4 CRENGI PUTERNICE ARE 4 SAU 5 ANI CE E DE FĂCUT .MULTUMESC !