‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTăieri de regenerare la cireș – cum și când se fac

Tăieri de regenerare la cireș – cum și când se fac

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tăierea de regenerare este o tăiere ce se aplică, de obicei, pomilor bătrâni, cu coroane globuloase, pentru micșorarea dimensiunilor și stimularea creșterilor vegetative.

Pentru a fi aplicată cu succes, pomii trebuie să aibă ramuri de schelet și semischelet la o înălțime cât mai mică de la sol, de 1-2 m. În toate celelalte cazuri, rezultatele sunt rar pozitive și scopul nu poate fi atins.

Tăierea de regenerare necesită suprimarea ramurilor cu diametrul mare și trebuie efectuată imediat după recoltarea fructelor, niciodată toamna, în timpul iernii sau primăvara devreme.

‹ adv ›

Ramurile groase se taie la ciot cu lungimea de 10-20 cm de la ramificarea lor. Secțiunile se netezesc și se vopsesc cu unguent de altoi, pentru a evita rănile cu gome.

Tăieri de regenerare la cireș – ce luăm în calcul

Pentru a evita efectele secundare neplăcute sau pentru a le limita nu trebuie să se elimine în perioada aceluiași an mai mult de o treime din mărimea coroanei.

‹ adv ›

Dacă se dorește o micșorare mai mare a acesteia, intervențiile vor fi calculate proporțional pentru doi sau trei ani consecutivi.

Tăieri de regenerare la pomii cu un ax

Dacă pomii au axul central și ramurile de schelet sunt inserate pe lungimea acestuiapartea de la vârf se suprimă prin tăieri la înălțimea solicitată și se păstrează ramurile care se extind mai jos, ca să constituie noua coroană.

Tăierile de regenerare la pomii fără ax

Când pomii au mai mult decât un ax central se înlătură toate vârfurile acestora, la înălțimea dorită, sau unul câte unul, eșalonat, pe parcursul a 3 ani, în cazul în care mărimea coroanei ce trebuie înlăturată este mai mare de o treime din întreg.

‹ adv ›

În cazul când ramurile de schelet sunt dispuse pe ax scurt și formează o tufă sferică se taie vârfurile tuturor ramurilor la înălțimea dorită sau se înlătură de la baza lor cele mai mari, care, de obicei, sunt centrale, sau se face îmbinarea celor două intervenții descrise mai sus.

După intervențiile menționate, pomii vor genera noi ramuri din diverse puncte ale ramurilor rămase.

Ramurile anuale vor fi suprimate, cu excepția celor necesare pentru refacerea coroanei, care, la rândul lor, vor fi tratate diferențiat pentru înnoirea esențială a coroanei pomilor.

Tăierea de regenerare – de ce se face eșalonat

Analizând creșterile anuale la soiurile de cireș Valerii Cikalov și Record, vedem că acestea sunt de mărimi și pregătire biologică diferită.

Explicația constă în faptul că mugurii se formează pe lăstari care cresc an de an, într-o altă zonă a coroanei pe lemn bienal și multianual, precum și sunt amplasați diferit de-a lungul lăstarului. În plus, creșterile anuale au lungimi și poziții diferite.

Pomii de cireș, în perioada de creștere și rodire, în condițiile unei reînnoiri eșalonate a ramurilor de semischelet la lemn de 3-5 ani, au posibilitatea de a forma numeroase și diverse ramuri anuale cu o dezvoltare biologică diferită.

La analiza formațiunilor de creștere și de rod se constată că din mugurii existenți pe ramurile anuale se dezvoltă noi categorii de creșteri cu pregătire biologică diferită.

Astfel, putem deduce că tăierea eșalonată a ramurilor de semischelet la lemn de 3-5 ani, care favorizează dezvoltarea acestor creșteri anuale, face posibilă fructificarea regulată a pomilor de cireș.

Tăierea eșalonată a ramurilor de semischelet în perioada de vegetație a pomilor și tăierea de întreținere și de fructificare în perioada de vegetație asigură garnisirea scheletului cu ramuri de rod de lungime medie și viguroase.

Tăierile se fac în timpul recoltării sau după recoltăRănile mari se dezinfectează cu soluție de CuSO₄ și apoi se protejează cu mastic.

Vezi detalii despre tăierile la cireș în acest video:

Vezi și Reguli de bază la tăierea pomilor fructiferi.

Sursă articol: Bazele științifice ale tehnologiei intensive de cultivare a fructelor de cireș. Autori: Balan Valerian, doctor habilitat, profesor universitar, Peșteanu Ananie, doctor, conferentiar universitar, Manziuc Valerii, doctor, conterentiar universitar, Vamașescu Sergiu, doctor, cercetător stiintific, Vasile Șarban, cercetător științific. Universitatea Tehnică a Moldovei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›