‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTăierile la vița de vie - specialiștii recomandă întârzierea acestora

Tăierile la vița de vie – specialiștii recomandă întârzierea acestora

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

O bună parte din producători deja realizează tăierile în uscat la vița de vie, cu toate că specialiștii recomandă de a nu grăbi prea mult realizarea acestei lucrări.

În primul rând, riscul de înregistrare a înghețurilor ce pot afecta vița de vie încă persistă (temperaturile de peste -17 grade Celsius devin periculoase pentru cultură).

În special, pot fi afectate soiurile de masă, ce au o rezistență mai redusă la temperaturi reduse.

‹ adv ›

Totodată, nu toate plantele au reușit să acumuleze substanțele necesare pentru a face față înghețurilor, respectiv, ar putea fi afectat un număr mare de ochi.

Determinarea stării ochilor de iarnă la vița de vie:

Vezi aici Cum determinăm viabilitatea ochilor de iarnă la vița de vie.

‹ adv ›

În cazul în care în plantație deja au fost realizate tăierile și vor fi înregistrate înghețuri, producătorii nu vor mai avea opțiunea de a alege coarde neafectate.

Totodată, pentru a evita crăparea lemnului, este recomandat ca tăierile să fie realizate la temperaturi ce nu depășesc -5 grade Celsius.

Mai multe detalii la acest subiect a oferit Sergiu Tutovan, expert în viticultură.

„Această recomandare este făcută rezultând din condițiile anului anterior. Nu toate plantele au intrat bine pregătite în iarnă. Am avut temperaturi mici la coacere, multe plantații au fost afectate de mană. Nu cunoaștem cantitatea de amidon în corzi, respectiv nici capacitatea de a face față înghețurilor. De aceea, aș recomanda producătorilor să mai aștepte puțin și să realizeze tăierile începând cu luna februarie sau chiar începând cu a doua decadă a lunii februarie”, explică Sergiu Tutovan.

‹ adv ›

Sistemul de tăiere lung – recomandat pentru soiurile de masă

Totodată, este recomandat sistemul mixt sau lung de tăiere, ultimul în special pentru soiurile de masă.

„Zona de risc sporit la capitolul înghețuri este de aproximativ un metru de la suprafața solului. Înlăturând porțiunile amplasate mai sus și fiind înregistrate înghețuri, rămânem fără opțiuni la alegerea ulterioară a coardelor pentru fiecare butuc. Probabilitatea că vor rămâne suficienți ochi viabili este destul de redusă”.

Argumentul în favoarea sistemului lung de tăieri la soiurile de masă este următorul:

Ținând cont de faptul că ne interesează mult aspectul și calitatea strugurilor, trebuie să luăm în calcul faptul că cei mai frumoși struguri se formează începând cu ochiul 4 până aproximativ la ochiul 8. Realizând tăierile scurt, înlăturăm porțiunile unde se formează astfel de struguri.

Pentru sistemul de tăiere lung, cu arcuirea ulterioară a coardelor se lasă corzi de rod de 6-12 ochi, care apoi se arcuiesc la legat:

Citește și despre Cum formăm butucii la vița de vie în sistemul neprotejat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›