‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTehnică, utilaje și echipamente de irigare cu achitare în rate pentru fermierii mici și...

Tehnică, utilaje și echipamente de irigare cu achitare în rate pentru fermierii mici și mijlocii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fondul Provocările Mileniului Moldova și Unitatea de Implementare și Administrare a Proiectului Creșterea Producției Alimentare (2KR) au lansat astăzi, 31 martie, în cadrul Programului Compact un mecanism de vînzări în rate a echipamentelor pentru agricultura performantă irigată. Bugetul total al noului mecanism alcătuiește 2,2 milioane de dolari SUA, alocați din Programul Compact al Corporației Provocările Mileniului, finanțat de Guvernul SUA, informează FPM Moldova.

Noul mecanism de vînzare în rate a echipamentului agricol va fi monitorizat de Directoratul Liniei de Credit (DLC) al Ministrului Finanțelor. Acesta este destinat producătorilor agricoli mici și medii și grupurilor de producători din toate regiunile Republicii Moldova, care nu au acces la credite bancare sau împrumuturi din cauza gajului insuficient sau lipsa istoriei de creditare.

Mecanismul prevede vînzarea în rate de către 2KR a echipamentelor și utilajelor agricole, valoarea cărora nu va depăși 100 000 dolari SUA per beneficiar. Vînzarea în rate a echipamentului agricol se efectuează cu achitarea unui avans de cca 1/4 din prețul echipamentului și cheltuielile aferente tranzacției, restul sumei fiind achitată pe o perioadă de pînă la 3 ani. Pentru procurarea în rate a echipamentului nu este necesar gaj suplimentar și nu este obligatorie procurarea echipamentului de la anumiți producători.

‹ adv ›

Această inițiativă susţine investiţiile private ale fermierilor în echipamente și utilaje noi (sau componente ale acestora), care vor contribui la sporirea performanţei afacerilor agricole și anume: echipamente pentru irigare, sisteme de irigare cu aspersoare de presiune mică, maşini de irigare liniare sau circulare, sisteme de irigare prin picurare, staţii de pompare, seturi de ţevi cu accesorii pentru transportarea locală a apei pentru irigare, echipamente de aplicare a fertilizanților și produselor fitosanitare prin irigare, componente pentru bazinele de acumulare a apei etc.

Totodată, în situațiile în care producătorii agricoli deja dispun de un sistem de irigare funcțional, aceștia pot procura echipamente și utilaje noi, precum maşini agricole pentru creşterea și recoltarea fructelor și legumelor, freze pentru prelucrarea solului, semănători de precizie (pneumatice și mecanice, mașini pentru plantarea răsadului, instalarea mini-tunelelor, stropitori, freze, tocătoarele de masa vegetala, cositoare, maşini de taiere pe contur, secătoare, sisteme de protecție antigrindină, platforme pentru recoltare, sere şi tunele, echipamente pentru utilarea serelor şi tunelelor, stații meteo de teren și alte utilaje moderne pentru sectorul agricol de valoare înaltă.

Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a precizat că noul mecanism le oferă posibilitate fermierilor să beneficieze de irigare și să treacă la cultivarea produselor agricole de valoare înaltă. Acest mecanism este complementar la Programul de credite Compact pentru investiții în infrastructura post-recoltare prin intermediul căruia au fost deja acordate împrumuturi în valoare de peste 9,3 milioane dolari SUA, a menționat directorul FPM Moldova.

‹ adv ›

Jeffrey Goveia, director adjunct al Corporației Provocările Mileniului în Republica Moldova, și-a exprimat speranța că noul mecanism de susținere a fermierilor va spori investițiile în sectorul agricol și va stimula aplicarea tehnologiilor moderne agricole bazate pe irigare.

Valeriu Bulgari, directorul Programului 2KR, a declarat că mecanismul de finanțare lansat astăzi va putea aduce beneficii pentru circa 500 de producători agricoli din toată țara. Deja peste 100 de potențiali beneficiari  și-au exprimat interesul pentru a procura echipament agricol necesar pentru agricultura performantă.

Potrivit prevederilor Programului Compact, oricare echipamente, utilaje și alte bunuri procurate în rate sunt scutite de taxa pe valoare adăugată (TVA) şi taxe vamale. Pentru a beneficia de oportunitatea oferită, solicitanții trebuie să fie înregistrați în conformitate cu prevederile legislației naționale, să se conformeze unor criterii de eligibilitate, inclusiv privind respectarea condițiilor de mediu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›