‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTehnologiile schimbă agricultura: Care sunt tendinţele anului 2017 pentru fermieri

Tehnologiile schimbă agricultura: Care sunt tendinţele anului 2017 pentru fermieri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru a fi mereu în pas cu noutăţile pieţei şi pentru a fi competitiv, este necesar să cunoaştem din timp care sunt tendinţele pentru următoarea perioadă de timp din domeniul nostru de activitate, astfel vom putea anticipa lucrurile şi pune în practică cele mai bune măsuri. În cazul agricultorilor, cea mai eficientă măsură este utilizarea eficientă a resurselor naturale pe care le deţin.

Compania americană “PrecisionAg” vine în ajutor fermierilor şi le prezintă care vor fi cele mai importante tendinţe din domeniul agricol în anul următor. Menţionăm că tendinţele sunt mai evidente pentru fermierii americani, dar în era globalizării, pot fi uşor extinse şi asupra agricultorilor din diverse regiuni, incusiv şi în ţara noastră.

Autorii preconizează că investițiile în agricultură vor spori cu mult faţă de ultimii 5 anii, iar odată cu investiţiile, va creşte şi utilizarea celor mai diverse echipamente high-tech.

‹ adv ›

Creșterea investițiilor în optimizarea utilizării apei

În ultimii ani, oamenii se confruntă cu problema resurselor de apă. În acest sens trebuie să utilizăm cât mai rațional apa, precum și să îmbunătățim sistemele de irigare. Există deja sisteme optime de irigare care permit utilizarea dispozitivelor mobile pentru a monitoriza și controla fluxul de apă, precum și care oferă informații despre starea solului pentru a găsi problema și distribuirea apei în acele părți ale câmpului unde este cel mai necesar.

Pentru a analiza starea solului și a momentului de irigare agricultorii au nevoie de instrumente specifice, cum ar fi imagini din satelit, drone de monitorizare pe teren, senzori de sol. Ele fac posibilă analiza nivelului de azot și alți nutrienți din sol, umiditatea și alți parametri importanți. După cum observăm, în scopul utilizării eficiente a resurselor de apă, este nevoie de un întreg set de unelte și instrumente. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că, pe viitor, vor spori investițiile în dezvoltarea sistemelor de irigare optime şi a altor instrumente din domeniul hidraulic.

Decalajul puternic între fermierii avansaţi tehnic și cei care lucrează după metodele învechite

Autorii menţionează existenţa a patru tipuri de agricultori. Aceştia sunt inovatorii, fermierii avansați, cei în curs de adaptare şi cei care nu utilizează în genere noile tehnologii. Să o luăm pe rând: Inovatorii sunt acei fermieri care dezvoltă în mod independent noi soluții pentru o agricultură mai modernă, cei avansaţi, la rândul lor, utilizează câteva tehnologii noi, cum ar fi senzori moderni, imagini din satelit și alte instrumente pentru a îmbunătăți performanța de afaceri. A treia categorie, cei care depun efort să-i ajungă din urmă pe cei din primele două categorii, au început să folosească noile tehnologii numai din considerentul că au înţeles, la un anumit moment, utilitatea lor. Cei care nu introduc noi tehnologii, sau dacă am putea să-i numim tradiţionalişti, sunt de părerea că tehnologiile sunt ineficiente și costisitoare. În acest context, va exista un decalaj dintre agricultorii avansaţi și tradiționalişti, ceea ce se va reflecta şi asupra roadei.

‹ adv ›

Lipsa de cunoștințe tehnice a agricultorilor

Această tendință o completează pe cea de mai sus, însă se referă mai mult la angajaţi decât la manageri. Muncitorii nu vor dori să însuşească şi să utilezez noile tehnologii din domeniul agro-industrial, fiind îngrijoraţi că tehnica le va înlocui munca şi resursele umane nu vor mai fi necesare. De aceea, unii fermieri se vor confrunta cu o rezistență la noile tehnologii din partea muncitorilor, care nu vor dori să utilzeze echipamentele noi. Fermierii ar trebui să ţină cont de un aspect important în acest sens. Există riscul ca să nu găsiţi pe piaţă destui muncitori versaţi în utilizarea noilor tehnologii, de aceea, poate ar fi binevenită instruirea propriilor angajaţi.

Încetinirea procesului de introducere a noilor tehnologii din cauza lipsei de acces fără fir la rețea

Este binecunoscută tendinţa că agricutorii vor să utilize pe scară largă drone, sisteme de monitorizare și anumiți senzori, însă pentru toate astea au nevoie de acces la Internet. În cazul în care există probleme de conexiune şi nu primesc la timp o numită informație, cum ar fi, de exemplu, o ploaie cu grindină, valoarea agriculturii de precizie scade.

Potrivit unui sondaj CropLife și PrecisionAg, la care au participat 233 de fermieri, 16% dintre agricultori au evaluat wi-fi lor ca fiind „foarte de încredere”, 19% a numit „problematice”, iar pentru 3% este de „foarte proastă calitate”. Restul din respondenți au evaluat calitatea rețelei ca fiind „satisfăcătoare”.  Reamintim că acest studiu i-a avut în calitate de respondenţi doar pe fermierii americani, care sunt utilizatori activi ai rețelei 4G. Dacă e să ne referim la vecinii noştri, în Ucraina a apărut recent reţeaua 3G, însă nu poate fi accesată de către populaţia din toate zonele, astfel, majoritatea agricultorilor de aici nu au posibilitatea de a utiliza noile tehnologii în domeniul agriculturii.

‹ adv ›

Creșterea popularităţii aplicațiilor mobile

Ultima tendinţă face parte tot din segmentul IT. De data asta ne referim la introducerea capacității de gestionare la distanță, care reprezintă  un pas important în tranziția către o agricultură autonomă. Aceasta presupune stabilirea și modificarea parametrilor de tehnologie. De exemplu, la un tractor și la un robot de grădină fără pilot se pot schimba setările fără a întrerupe procesul de lucru. Devin tot mai populare aplicațiile mobile pentru sistemele de monitorizare a îngrășămintelor și ghidarea paralelă.

După cum am văzut, printre agricultori se observă tendinţa de a utiliza cât mai intens noile tehnologii, astfel au posibilitatea de a practica o agricultură intensivă. Principalul factor care împiedică introducerea tehnologiilor în afacerile agricole este lipsa de echipamente și software, care sunt fie prea complexe pentru a înțelege, sau au o funcționalitate limitată. Acest lucru creează probleme în creșterea și avansarea agricultorilor în utilizarea noilor tehnologii. Tendinţele, în agricultură, ca şi în majoritatea sectoarelor, sunt implementarea echipamentelor tehnice, de aceea, vă puteţi planifica cu încredere investiţii şi instruiri în acest sens.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›