‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTemperaturile din ultimele zile ar putea provoca micșorarea rezervelor de substanțe nutritive pentru plante

Temperaturile din ultimele zile ar putea provoca micșorarea rezervelor de substanțe nutritive pentru plante

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului informează că temperaturile minime de -10 grade C timp de 2 zile la centru, -12 grade C la Nord și -9 grade C la Sud, înregistrate pe teritoriul țării, în perioada 14-17 ianuarie 2018, ar putea provoca micșorarea rezervelor de substanțe nutritive pentru plante și a nivelului de iernare.

Totodată, specialiștii afirmă că, grâul, orzul şi rapița sunt cele mai cultivate culturi cerealiere în ţara noastră, acestea rezistă la temperaturi critice, la adâncimea nodului de înfrățire (3 cm în sol), fără acoperire cu strat de zăpadă, pe o durată de 2-3 zile consecutiv. Astfel  grâul poate rezista până la -15 -17 grade C, orzul  -13 -15 grade  C şi rapiță: -11 -12 grade  C.

De asemenea, pericolul de îngheț, în perioada de iarnă, poate apărea atunci când se înregistrează un val de temperaturi pozitive și după  temperatura aerului scade brusc, până la minimele de -17 -20 grade C și mai jos. În cazul înfrățirii normale, plantele rezistă, iar plantele semănate mai târziu de timpul optim, sunt mai sensibile față de îngheț.

‹ adv ›

În cazul temperaturilor pozitive în perioada de iarnă, cumulat cu un strat de zăpadă peste semănături, apare pericolul dezvoltării bolilor, cum ar fi fuzarioza și mucegaiul.

Cu referire la culturile multianuale, printre care: plantațiile pomicole și de arbuști fructiferi, specialiștii precizează că, acestea se află în stare de repaus vegetativ, iar condițiile agrometeorologice, înregistrate în ultimele două zile sunt satisfăcătoare pentru iernatul acestora.

Afectarea (degerarea) mugurilor de rod, a ramurilor, apariția pe trunchi de crăpături ale scoarței sau plăgi (răni), mai des pot apărea în exploatațiile agricole care nu sunt înființate conform tehnologiilor, sunt amplasate necorespunzător (fie nu corespunde specia, expoziția pantei, înclinația pantei, sau chiar nivelul amplasării pe pantă).

‹ adv ›

În acest sens, specialiștii recomandă utilizarea soiurilor adaptate la condițiile de mediu (care ar asigura căpătarea recoltelor înalte, rezistență la ger, secetă și boli), acestea se găsesc în Catalogul soiurilor de plante al RM. De asemenea, semănatul în termeni optimi (pentru grîu și orz perioada 1-20 octombrie și nu mai târziu, pentru rapiță, 1-20 septembrie, și nu mai devreme). De asemenea, riscurile de producere pot fi diminuate printr-o întreținere corectă a plantației multianuale, în special prin respectarea măsurilor agrotehnice, efectuarea corectă a irigării în plantațiile pomicole și de arbuști fructiferi, dar şi efectuarea analizei a celor mai uzuali parametri ai solului.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat, anunță că pe parcursul următoarelor săptămâni se așteaptă temperaturi satisfăcătoare, favorabile pentru iernatul culturilor multianuale, iar la începutul primăverii rezervele de umezeală productivă în stratul de sol, cu grosimea de 1 m, pe terenurile cu culturi pomicole și de arbuști fructiferi vor constitui în fond norma optimă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›